Ny teknologi gir mye mer lysfølsomme kameraer

Canon lanserer i dag MS-500, et kamera til bruk i overvåkning og tilsvarende. SPAD-teknologi gir muligheter for ISO-verdier opp til 10 millioner.
MS-500 er ikke et kamera de fleste av oss kommer løpende for å kjøpe. Det er en liten boks (128x128x184mm) med B4-fatning for broadcast-objektiver og tilkoblinger for fjernstyring og overføring. Det har omtrent ingen kontroller, ingen skjerm, ingen lagring og koster godt over 200 000 kroner uten objektiv.

Men det som er spesielt er at kameraet ikke har en CMOS-brikke, men i stedet en såkalt SPAD-brikke (single photon avalanche diode). I motsetning til en CMOS, er en SPAD-brikke digital hele veien, og når ett foton treffer, vil den kunne frigjøre mange elektroner. Dette gir et sterkere signal og mye mindre støy.

Foreløpig bruker disse mer strøm og er dyre å produsere. Oppløsningen er heller ikke fantastisk, men det begynner å kome seg MS-500 har en 1-toms brikke med full HD-oppløsning.

De ser for seg kameraet brukt til overvåkning for grensevakter, kystvakt, politi og over viktig infrastruktur. Grensesnittet på kameraet gjør det lett å integrere i eksisterende videosystemer og B¤-optikk finnes det mye av, og gir god teleeffekt på dette kameraet.

Canon har fra før et SPAD-kamera som heter ME20F. Dagens lansering er et kamera som er minst dobbelt så lysfølsomt og med flere piksler, så man får flere detaljer.

Vi håper å komme tilbake med grundig gjennomgang av SPAD-teknologien i en podkastepisode i nær framtid.
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu