OM-1 får en ansiktsløftning

OM System slipper i dag det første flaggskipkameraet med deres eget navn. Det har fått en den nyheter som vil være velkomne hos brukerne, men vi savner fortsatt en vesentlig ting fra denne produsenten
Med bedre autofokus, bedre bildestabilisator og noen nye funksjoner framstår kameraet som mer moderne og gjenvinner tronen for beste stabilisering. Likevel er det en elefant i dette rommet som produsenten helst ikke vil snakke om.

OM-1 Mark II skal ha fått markant bedre autofokus med KI-styrt motivgjenkjenning. Bufferen skal ha blitt vesentlig større, og skal nå ta 213 råbilder ved 120 bps (uten AF mellom hvert bilde) og 256 råbilder ved 50 bps (med full AF og lysmåling mellom hvert bilde). Ved seriebildeopptak i superhøy hastighet er søkeren nå helt uten blackout, men i de lavere hastighetene ser du det fortsatt, selv der du kun bruker elektronisk lukker.

Olympus pleide ha den beste bildestabilisatoren på markedet, særlig med tanke på hvor mange trinn stabilisering kameraet kunne kompensere for, og det var konkurranser på nettet om hvor mange sekunder du kunne håndholde det. Så kom de andre produsentene etter, og vi hørte ikke så mye fra OM-system om dette, før nå. De oppgir nå en stabilisering på inntil 8,5 trinn, som er det største tallet vi har sett for stabilisering. Det betyr at du, i teorien, kan håndholde kameraet 360 ganger lenger enn uten stabilisering!

Tar du makro, og ønsker stor dybdeskarphet, har du også tidligere hatt fokusstabling i kameraet. Denne er også forbedret, og du kan nå ta inntil 15 bilder med litt ulik fokus, som settes sammen til ett bilde med stor dybdeskarphet. Dette kan gjøres internt i kameraet.

Nye funksjoner
OM-1 Mark II har fått noen nye funksjoner også. Den mest spennende er kanskje elektronisk gradert ND-filter. Du kan velge mellom 1, 2 eller 3 EV forskjell på den lyse og mørke delen. Du kan også velge tre trinn på hvor brå overgangen fra lyst til mørkt skal være. Ikke minst kan du flytte og rotere linja som skille lyst fra mørkt slik du ønsker.

Det vanlige ND-filteret, som har vært på tidligere modeller også, har fått et ekstra trinn, og kan nå stilles opp til ND128 (7 trinn).

Som før kan du ta håndholdte bilder i høy oppløsning, ved at kameraet setter sammen flere eksponeringer. Du får da ett bilde på 50 megapiksler og med full fargesampling på hver piksel. Tidligere ga dette en råfil med 12-bits fargedybde. Nå kan du sette denne til 14 bit. Det samme gjelder for 80-megapikslers bildene tatt med stativ.

Utover dette er kameraet det samme som før, med alle de funksjonene du er vant til. Utfordringen er at alle disse nyhetene er gjort uten å oppgradere maskinvaren. De eneste maskinvareendringene vi har sett er litt mer gummi på tommel- og pekefingerhjul, samt at det står OM SYSTEM på fronten. Både bildebrikken og prosessoren er den samme som før. I teorien kunne du derfor fått alt dette som en oppgradering av internprogrammet til den eksisterende OM-1. Det vil du ikke få, blir vi fortalt av OM System. De trenger å merke kameraene med sitt nye navn og de trenger å vise at noe skjer. Dessverre er alt som har skjedd siden Olympus solgte seg ut, vist seg å være programvareoppdateringer.

Vi klager ikke på at OM System kan få mye mer ut av eksisterende maskinvare, men nå har de gjort dette i over to år. Vi trenger å se ny maskinvare. Det er heller ikke sikkert at eksisterende kunder blir så fornøyde hvis de må kjøpe den samme maskinvaren en gang til for å få den nye programvaren.

OM System trenger å hente inn noen maskinvareutviklere, så de kan komme med noe nytt. Den eksisterende maskinvaren holder kanskje mål nå, men når vi ikke ser at de utvikler noe nytt, sender det kanskje et annet signal enn vi hadde ønsket oss.

Levering starter ca. 15. februar, og veiledende pris er 27 999,-

OM System har også lansert en supertele på 150-600mm i dag. Les om den her.
_________________________________________
Her finner du kameraet i nettbutikken
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu