Fotobransjen har det bra på flere måter!

Mye oppstyr rundt oppsigelser hos Preus Foto og noen konkurser og nedleggelser. Dette er naturlige konsekvenser av en omstillingsprosess - og de positive sidene er mange!
I 2003 har det både vært oppsigelser og nedleggelser i fotobransjen. - Det vil garantert komme flere, sier Knut Førsund i Fotorådet. - Men dette er en naturlig prosess i en bransje som er under kraftig omstilling. Å fokusere utelukkende på de negative sidene blir helt feil. Se bare her:

- Salget av kameraer (samlet alle typer, unntatt engangskameraer) har økt med 35 % - og har aldri noen gang væt så høyt. (Nettavisens tall på 350 000 kameraer er totalt for alle kameratyper, Fotorådets tall på 260 000 gjelder digitalkameraer.)

- Salget av minnekort, skrivere, skannere, blekk og papir oppveier for mange fotohandlere det tapet de har i film og framkalling/kopiering - samt redusert avanse på nye varegrupper.

- Kopiering til papirbilder fra digitalkameraer øker voldsomt. (Men varierer kraftig fra butikk til butikk.) De mest "digital butikkene" melder om at omsetningen fra digital kopiering nå utgjør 20 - 25 % av totalen. Det passer med andelen av digitale kameraer i markedet.

Det er riktig at salget av film faller (naturligvis) og at framkalling og kopiering følger i samme spor. Dette var ventet, og bransjen omstiller seg. Det vil etter hvert bli mer å gjøre i butikkene, og mindre å gjøre for storlaboratorier. (Preus Foto i Horten er ikke alene om å ha sagt opp folk i storlaboratoriet, alle gjør seg klar til å ta det trykket som bygger seg opp i fotobutikkene. Der kommer storbrukerne nå med CD'er og minnekort i stadig større strømmer.

Konkurransen blant fotobutikkene øker, og nye salgssteder dukker opp. Dette er også en prosess bransjen må forholde seg til. I løpet av noen få år vil et sted mellom 50 og 100 fotobutikker forsvinne, dette er en naturlig utvikling flere bransjefolk har ventet på i mange år.

Overgangen til en digitalisert fotoverden fører ikke bare med seg positive opplevelser for den enkelte bedrift, de ansatte eller fotografene - men på sikt innebærer overgangen mye positivt. Så godt nytt fotoår!
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu