Dagbok fra Digital Hinderløype i Vågå

Hva er det som egenrlig skjer på Vågå når 20 mennesker som jobber proffesjonellt med digitale bilder, er sammen i 6 dager ?
<h3>Dag 1 – søndag</h3>

Etter at den første analoge hindringen er overstått (tog- og busstur Oslo-Vågå) regner jeg med å gå rett på digitale utfordringer, av ren teknisk art.
Jeg er en litt-for-tiden uinspirert pressefotograf som bare vil lære photoshop. Ingen selvransakelse à la Krogvold-kurs. Bare litt teknikk.

Og hva får jeg?
Ta et selvportrett. "This is me" er oppgaven.

Jeg tror jeg er på feil kurs.


<h3>Dag 2 – mandag</h3>

Vi får utdelt noen bildefiler fra CF og får gjøre hva vi vil med disse. Målet er å se vårt nivå, som også var intensjonen med selvportrettet.

Alle sitter for seg selv. Småprater litt over mac'ene. Fremdeles ingen gjennomgang, ingen introduksjon eller presentasjon av hva photoshop er. Bildene jeg tukler med får virkelig gjennomgå. Jeg kan ikke "layers", som sammen med "mask", er mantraene her oppe. Men jeg tester ut alle verktøy jeg ser, og klinker til. Pent blir det ikke, men det er med skrekkblandet fryd jeg bryter alle regler vi har som pressefotografer, i forhold til hva man skal og ikke skal manipulere.

Dette kan se ut som et kurs for alle som gjerne vil gjøre MYE med bildene sine/andres bilder, eller som i alle fall vil ha kontroll på mulighetene.
Til nå ser det ut som et kurs som forutsetter ganske god erfaring med photoshop.

Jeg vil lære meg hvordan bildefilene mine, fra jeg trykker på utløseren til de kommer på trykk, skal bli best mulig. Det vil si at jeg ønsker å lære mer om mulighetene i kameraet, og dernest hvordan jeg skal behandle dem i photoshop. Det kan sikkert like mye handle om om behandle bildene mindre, enn mer.

CF og Vidar går gjennom layers-teknikker på storskjerm. Det går tvers gjennom og rasende fort. Det er begreper og mac/pc-forvirring. Jeg blir irritert og sur på meg selv, fordi jeg simpelthen ikke forstår dette her.
Jeg er heldigvis ikke alene.

Innen klokken halv fire er selvportrettene levert.
En halvtime senere starter presentasjonen.
De som har levert photoshopfiler med layers får gjennomgang av hver enkelt operasjon de har gjennomført.
Nyttig og bra, men jeg har fremdeles ikke lært meg layers, da.

På kvelden viser CF en "himesnekra" video med intervju av fotograf Jo Michael, som nå jobber digitalt etter mange år med mørkeromsarbeid. Vi får se studioet hans, og arbeidsstasjonene. Han guider oss fint gjennom sine arbeidsmetoder på skjerm, og mange følte at dette var en velding "inkluderende" måte å fortelle om photoshopjobbing på. Han begynte litt mer på nivået mange av oss er på, og forklarte oss hva de forskjellige verktøyene er og gjør.
Dette savner vi på dette kurset.

Sent mandag kveld sitter vi på røykerommet med en øl og stirrer i veggen. Som en av kursdeltakerne sier
-Jeg er litt trang i panna.

<h3>Dag 3 – tirsdag</h3>

Vidar: ”Nivået på denne gruppen er 2-6 på en skala fra 1-10. Det kommer til å løsne på slutten, og så blir dere veldig ivrige, og boom - så er kurset er ferdig. Det er viktig å fortsette etterpå. Øve, øve, øve!”

Rutine fra morgenen av er en oppgave som CF kaller Frifast. Dette er for å få en kickstart på dagen, før foredrag og undervisning.

I gruppa er det fra morgenen av mange som ikke forstår hva vi holder på med, noen er veldig fornøyd med at vi tar en del bilder, andre er fornøyd med at de har lært ting de ikke forstod før, mens ganske mange synes at vi skulle gått gjennom basic lære om hva layers er, og gjør, og litt oversikt over hva verktøyene gjør. CF og Vidar får tilbakemeldinger på dette, og lover å hoppe noen hakk tilbake.
-”Vi tenkte at det ville være smart å hoppe rett inn i det, slik at det ikke bare blir tørt prat om teknikk helt fra starten av. Men gruppene er forskjellige, og nivået er ikke like høyt hos alle, slik at vi prøver å tilrettelegge kursene til hver gruppe. ”

Vi har i dag en suveren gjennomgang av FOTOSTATION, et redskap som mange av oss kjenner, men bare bruker på enkleste måte. Teksting og "renaming", rotering og ikke minst sletting på et pre-arkiveringsnivå er noe av det viktigste.

CF går også gjennom noe som sikkert burde vært plattformen for alle som jobber med digitale filer: ARKIVERINGSSYTEM.
Hans produksjon i Kolonihaven er hakket større enn for de fleste av oss, og kan skilte med flere harddisker og et avansert arkivsystem deretter. Men prinsippet han lærer oss, gjennom å vise sitt eget mappesystem, er bra. Det burde vært innlysende, men hvem kjenner seg ikke igjen i kaoset når man skal finne akkurat DEN fila fra i fjor?? Så etter dette kurset er det mange som har mange timers arbeid for å først systematisere filene man allerede har, og deretter lage et system som gjør det lettere i fortsettelsen.

Etter middag og utover kvelden jobber vi videre på mac'ene og de som vil, kan fotografere stakkars Aleksander-assistent som for dagen er sminket og kledd i middelalderklær og sverd. Målet er å fotograferer ham i studio og legge han inn i et annet bakgrunnsbilde som vi har tatt her i Vågå.

<h3>Dag 4 – onsdag</h3>


Vi får en oppgave, fra gårdagens fotoshoot med Aleksander som dark age modell. Men denne skal løses kjapt, og klokka 10 er det noen som hyler, neeeeei, mere tid.
No mercy.

CF har nå tatt all sutringa fra de av oss (som fremdeles ikke forstår layers) på alvor. Og nå tar han i bruk verdens eldste (?) læretriks; tavle, kritt og papir.
Og nå sier han at det verken blir lunsj eller middag på oss før vi har skjønt layers.
Blir det vin i kveld hvis vi skjønner litt.
Og med teskje-metoden i dag begynner det å løsne litt for flere. Er vi dumme, eller er dette bare jævlig vanskelig??

Etter CFs eminente layers-foredrag i dag tidlig, går Vidar gjennom verktøyene og forklarer hva de er. Mac'ene har engelske versjoner, og jeg avslutter med et utbrudd fra vår ene svenske under Vidars filtergjennomgang:

"Shit dæven, jag har ingen italiensk mormor!!"
(her er det altså snakk om filteret mosaic, som i den norske utgaven heter "italiensk marmor"

Svensken representerer forvirringen hos oss alle.



Mer følger!</h3>
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu