Voldsomt kamerasalg

Mens mange bransjer melder om nedgangstider, selges det kameraer som aldri før. Ved utgangen av oktober var det solgt 75 % flere digitale kameraer enn i fjor. Mest forunderlig: Salget av 35 mm speilrefleks har også økt!
Hvis salget i årets to siste måneder blir som siste halvår, vil det omsettes kameraer i Norge for 1 milliard kroner. 80 % av dette kommer fra digitale kameraer!
At salget av digitale kameraer øker kraftig er ingen overraskelse, men at salget av både 35 mm kompakt og ESR-kameraer øker er kanskje mer overraskende. Det var solgt ca. 14 % flere 35 mm speilreflekser enn på samme tid i fjor.
"Party-kameraene" (engangskameraene) er blitt en populær greie, i år passerer salget 600 000. Nesten alle bruker 35 mm film. Salget av APS-kameraer har falt kraftig, men ligger fortsatt rett bak 35 mm-salget.
Filmen lever fortsatt i beste velgående - i årets første 10 måneder lå det helt likt med fjoråret. Dette betyr at de filmbaserte kameraene brukes fortsatt, og at de digitale - i hvert fall foreløpig - er supplement. Dette betyr i praksis at det tas flere BILDER enn noen gang - og DET er kanskje det mest interessante.
Ser vi nærmere på kamerasalget så synker gjenomsnittsprisene langsomt, og i prisklassen over 2000 kroner er det nesten bare digitale som selger (i tillegg til ESR-kameraene og noen få mer eksklusive 35 mm modeller.)
I løpet av tre år er verdien av solgte kameraer i Norge mer enn fordoblet. Men samtidig er det kommet nye aktører på banen, og marginene hos alle ledd er blitt presset. Så ute i butikkene er bildet blandet: Noen sliter, mens andre har vært dyktigere/dristigere og fått det bra til. Utfordringen blir å få brukere av digitale kameraer til å lage papirkopier - og her er det gjort en kjempeinnsats i løpet av de siste par årene. I langt over 100 btukker er det utstyr som gjør det mulig å lage papirkopier fra digitale medier i løpet av noen få minutter.
Salget/bruken av gode hjemmeskrivere har også økt, her lages mange av de digitale bildene. De proffe løsningene har nå blekk og papir som skal gi holdbarhet som vil kunne konkurrere med kjemisk basert fotopapir.
Mulightene er større enn noen gang!
GOD FOTOJUL!

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu