Det onde øye og digitale bilder i privatlivets grenseland

Eivind Lentz utforsker våre nye fotografiske praksiser i et foredrag i regi Norsk Fotohistorisk Forening - Preus museums venner førstkommende tirsdag.
Norsk Fotohistorisk Forening - Preus museums venner ønsker velkommen til møte tirsdag 22. september kl 19-21 i lokalene til Nasjonalbiblioteket i Oslo. Adresse: Henrik Ibsens gate 110, 0255 Oslo. Møtet starter med noen korte formaliteter, deretter blir det foredrag av Eivind Lentz, som utforsker våre nye fotografiske praksiser.

Eivind Lentz er opptatt av endringer i fotografisk praksis i grenselandet mellom privat og offentlig sfære, og ny teknologi som kulturelt ”kikkhull”. At verdens mest solgte kamera er mobiltelefonen er et av poengene han diskuterer, bl. a. i boken MMS TV og prosjektet SE MEG. Du finner mer på http://www.eivindlentz.com, og her får du en liten appetittvekker i forhold til foredraget han skal holde på møtet:

Det onde øye og digitale bilder i privatlivets grenseland.

Min bestemor har blondegardiner i stuevinduet, hun har store potteplanter, og to tykke gardiner trukket til ytterkantene av vinduet. Det er vanskelig å se inn til min bestemor. Vi har ikke gardiner. Naboene kan se rett inn til oss, og vi kan også se rett inn til mange av naboene. Vi har noen persienner vi kan bruke, men de bruker vi bare til å blende solen. Fotoalbumet til min bestemor er det heller ikke lett å få innsyn i, det er godt bevart i bokhyllen hennes. I dag har vi private fotoalbum i baklommen på mobiltelefonen , og vi publiserer med permanent konsekvens. Bilder av oss selv og av andre. Vi tar flere bilder og lagrer flere bilder enn noen gang før. Vi viser vår privatsfære stadig oftere i det offentlige rom. Dette kan virke blottersk på noen og kanskje spesielt den eldre generasjonen. Vi ser det annerledes, vi forventer at naboen ikke driver og kikker på oss eller misbruker det vi viser. På grunn av ny digital/fotografisk teknologi har vi et nytt slags stuevindu og fotoalbum, med utrolige muligheter. Innsyn/utsyn i privat/offentlig sfære er forsatt en relevant problemstilling, men på en helt ny måte. Utviklingen skaper nye muligheter og nye bilder. Hva gjør vi med de muligheter populærteknologien gir oss, og hva viser seg i dette landskapet/farvannet?

Dette blir et spenstig og spennende foredrag, og vi håper på mange kommentarer og spørsmål!

Det er anledning til å melde seg inn i Norsk Fotohistorisk Forening - Preus museums venner på møtet.
Vel møtt tirsdag 22. september kl 19-21 i lokalene til Nasjonalbiblioteket i Oslo. Adresse: Henrik Ibsens gate 110, 0255 Oslo.
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu