I perspektiv

Erik Jansen presenterer kontrast, tonevariasjoner og tankevekkende kombinasjoner av elementer på Hole Artcenter.
På Hole Artcenter er fotograf Erik Jansen for tiden aktuell med utstillingen 'I Perspektiv'.

- Jansens perspektiver i svart/hvitt er en kombinasjon av fortid/nostalgi og samtid. Fornemmelsen forsterkes ved at flere bilder er analoge opptak på gammeldags film, med særegen kontrast- og tonevariasjon. Hans fargefotoer er holdt i en begrenset fargeskala og montert minimalistisk på aluminium, skriver galleriet om utstillingen.

- Gjennom digitale og analoge opptak speiler utstillingen min mangeårige fotoglede, og ønske om å formidle virkelighet og dybde, som først og fremst handler om valg av riktig ståsted, forteller Jansen til foto.no.

Allerede i 1972 kjøpte Jansen sitt første profesjonelle kamerasystem. Den gang var han medlem i Studentenes Kameraklubb.

- I eget mørkerom var jeg rimelig aktiv i en tiårsperiode. De siste årene ble Oslo Kamera Klubb en viktig del av fotointeressen.

Yrket til Jansen gjorde at han etter hvert måtte trappe ned på fotoaktivitetene, likevel har kunst og foto alltid vært noe han har vært opptatt av.

- I 2006 kjøpte jeg digitalt kamerasystem og gikk inn for foto med full iver igjen, og nå ble foto.no viktig for meg. Tilbakemelding fra forumet ble avgjørende for framdrift og utvikling, og mange venner jeg fikk i dette nettverket er fortsatt med i min hverdag.

I 2008 trakk han seg ut av jobben sin innen internasjonal industri og etablerte seg som fotograf på heltid. I dag er hovedfokuset innen kunstfotografiet.

- Mye av det jeg gjør er påvirket av min første fotoengasjerte periode. I dag som den gang, er jeg mest opptatt av svart/hvitt-landskapsfotografi. Nostalgi er kanskje dekkende, både for valg av utstyr, medie og arbeidsmåte. Henri Cartier-Bresson sa en gang at de første 10 000 bildene dine er de verste.
Med dagens fotoutstyr kan du fyre av dette antallet på under halvtimen, så i dette perspektivet blir utsagnet meningsløst. Poenget må være å sørge for å lære noe av hver enkelt eksponering, og det krever en bevisst arbeidsmåte og mye øvelse.

Ved hvert enkelt bilde stiller Jansen eksponeringen manuelt og er bevisst på komposisjon og perspektiv ut i fra det han mener er det beste ståstedet og brennvidden.

- Cartier-Bresson sa også at du må leve, og livet vil gi deg bilder. Jeg har hatt fine opplevelser av «å leve» knyttet til eksponering av bildene jeg er mest fornøyd med. Derfor vil jeg at dette øyeblikket i størst mulig grad skal kontrolleres av meg. Og i håp om å gjenoppleve denne «boblen», oppsøker jeg gjerne favorittsteder om igjen under nye vær- og lysforhold.

Utstillingen "I perspektiv" viser også 15 nye voksmalerier av Elenor Martinsen. Den henger til og med 22. november.

Hole Artcenter
Erik Jansen -
Erik Jansen
Erik Jansen -
Erik Jansen
Erik Jansen -
Erik Jansen
Erik Jansen -
Erik Jansen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu