Utstilling
Innholdet i denne artiklen er ikke redaksjonelt

Regjeringskvartalet – En fotoutstilling

Teknisk museum åpner utstilling om et omstridt kvartal i Oslo, før og nå.
Etter terrorangrepet mot regjeringskvartalet 22. juli 2011, har diskusjonene om bevaring av det gamle og bygging av det nye regjeringskvartalet rast. Nå er det vedtatt at Y-blokka skal rives. Med dette som bakteppe utvikler Norsk Teknisk Museum fotoutstillingen, Regjeringskvartalet, med museets materiale fra området. Utstillingen åpnes av Oslos ordfører, Marianne Borgen, 25. februar 2020, kl. 17.

- Teknisk museum sitter på en mengde foto, som gir innblikk i områdets historie, som vi gleder oss til å vise. Vi tar ikke stilling i rivningsdebatten, understreker direktør Frode Meinich. For oss er det viktig å formidle en fantastisk fotosamling fra den tiden regjeringskvartalet ble bygget. Bildene viser både kvaliteter ved bygningene, men også utfordringer knyttet til utvikling av byrommet før og nå.

Historiske foto
Utstillingen tar utgangspunkt i fotografiene etter Teigens fotoatelier, sannsynligvis det viktigste arkitekturfotofirmaet i Norge etter krigen. Erling Viksjøs arkitektkontor tegnet både H- og Y-blokka. Truls Teigen, som var hovedfotograf i Teigens fotoatelier fra femtitallet, tok bildene av byggene. Samtlige bilder som Teknisk museum har fra dette arbeidet skal vises i utstillingen.

- Fotoene er fra samlingen DEXTRA Photo. Utstillingen skal gi innblikk i endringene i kvartalet gjennom tidene. De som besøker «Regjeringskvartalet» får også muligheten til å «bli med inn» i bygningene de fleste bare har sett fra utsiden, sier kurator for utstillingen, Arne Langleite.

Dextra photo
Fotosamlingen, DEXTRA photo, eies av Sparebankstiftelsen. Samlingen er deponert hos Teknisk museum. Den inneholder hovedsakelig bildene etter profesjonelle fotografer, med hovedtyngden på 50- 60- og 70-tallet. Ved siden av Teigens fotoatelier er fotografer som Paul A. Røstad, Sohlberg foto, Knudsens fotosenter, Frits Solvang og Finn Bergan verd å nevne. Disse representerer fotografiske sjangere som arkitektur, mote, teater, reklame, natur og landskap, design og bildebyrå. Samlingen inneholder anslagsvis 1,9 millioner fotografier, i tillegg til film, teknisk utstyr og arkivmateriale. Noe av samlingen er digitalisert tilgjengelig for fri benyttelse på Digitalt museum.
Foto: Teigens fotoatelier / DEXTRA photo -
Foto: Teigens fotoatelier / DEXTRA photo
Fra regjeringskvartalet
Foto: Teigens fotoatelier / DEXTRA photo -
Foto: Teigens fotoatelier / DEXTRA photo
Fra regjeringskvartalet
Foto: Teigens fotoatelier / DEXTRA photo -
Foto: Teigens fotoatelier / DEXTRA photo
Fra regjeringskvartalet

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu