Utstilling
Innholdet i denne artiklen er ikke redaksjonelt

Hva er å være normal?

Prosjekt X: Hva skal til for å skille seg ut eller ikke skille seg ut? Fotograf Thea Einarsson har utforsket dette i en bildeserie som nå henger i galleriet hos Foto.no i Bjørvika.
Thea Einarsson kom i 2017 hjem fra et lengre opphold i Australia til en middels stor by på Østlandet, og oppdaget at Norge er ganske rigid når det gjelder hva som er ansett som normalt og hva som faller utenfor. Skjønnhetsidealene er snevre.

-Det skal ikke mer til enn en afro-frisyre eller tatovering før man faller utenfor normalen, og enten det er bevisst eller ikke, så viderefører vi slike oppfatninger til nye generasjoner, sier Thea. Jeg ønsker å bidra til å normalisere det som er litt annerledes, poengterer hun.

Derfor satte hun i gang med å fotografere helt vanlige mennesker som på en eller annen måte faller utenfor normalen, rent utseendemessig. Dette har blitt til en utstilling som nå henger i galleriet til Foto.no i Bjørvika.

Det er lett å tenke at dette blir et freakshow av annerledes utseende mennesker, med budskap om at skjønnhet kommer innenfra, men Einarsson har holdt seg unna klisjeene og laget en utstilling som belyser temaet overraskende bra.

Hun har portrettert mennesker som av veldig mange vil bli ansett som helt normale, ganske pene mennesker med utstråling og personlighet, mens de av andre vil bli sett på som rare på grunn av frisyrer, hudfarge eller annet.

Før jeg hadde snakket med Thea om utstillingen, og bare sett bildene, forsto jeg ikke hva som «utenfor» med personene hun hadde portrettert. Men når man tenker på at alle har forskjellig oppfatning av hva om er pent, hva som er greit og hva som ikke er greit, så dukker det plutselig opp nyanser man skal tenke over. Hvorfor er noe av dette ikke greit? Hva synes du gjør et menneske vakkert? Hva gjør en svært utypisk frisyre med et ellers normalt utseende menneske? Hvordan reagerer vi på hudfarge? Alt dette er spørsmål man raskt stiller seg når man ser denne utstillingen.

-Jeg ønsket å bruke helt vanlige mennesker som ikke jobbet som modeller, og prøver å utfordre hva som ble ansett som normalt, uten å gå etter «raringer» forteller fotografen. -Jeg gikk etter et uttrykk som kunne feste seg på et fotografi, og kunne nok beveget meg lenger ut mot det mindre ideelle, men følte at det ikke var det jeg ønsket.

Prosjekt X henger fram til 29. oktober, og er åpen i butikkens åpningstider, 10-18 på hverdager og 10-16 på lørdager.Om fotografen:
Thea Einarsson er 31 år gammel og forsøker å leve av å jobbe med foto og video. Med lave faste kostnader har hun kommet seg helskinnet gjennom pandemien så langt, og til og med hatt sine første utstillinger. Hun har jobbet på flere dokumentarfilmprosjekter, og er akkurat nå regissør på en dokumentarfilm som antakelig kommer på kino. Hun har også vært gjest i podkasten vår, Fotopodden. (du finner den også der du normalt hører på podkaster).


 -
Thea Einarsson foran noen av bildene på utstillingen.
 -
Fra åpningen.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu