Utstilling
Innholdet i denne artiklen er ikke redaksjonelt

InnBlikk - fotografi og mikrografi

-Et mikroskop forstørrer bare opptil 1000 ganger, og det er ikke nok. Irene Heggstad viser bilder av planter og tilhørende pollen på en måte du antakelig ikke har sett før.
Fra 1. desember og ut januar 2023 viser Irene Heggstad sin utstilling «InnBlikk» hos Foto.no i Media City, Bergen. Der viser hun bilder av pollen, frø og andre plantedeler, marine mikroalger og encellede små organismer på en måte du antakelig ikke har sett før.


«Sammen fremstår fotografi og mikrografi som enkeltstående og fargerike verk med en unik detaljrikdom fra en verden det er få forunt å kunne visualisere»

Heggstad jobber som ingeniør og forskningsfotograf på Universitetet i Bergen, men gjør dette som et kunstprosjekt i fritiden. Hun leier seg inn på elektronmikroskopet for å ta bilder.

-Ofte går jeg på tur i naturen og samler inn veldig små ting. Jeg fotograferer planter og tar med meg pollen fra de samme plantene for bruk i elektronmikroskopet, sier fotografen

For å ta et bilde (mikrografi) med elektronmikroskop må man først gjøre prøven elektrisk ledende slik at elektronene vekselvirker med det. Dette gjøres ved å dekke det med et tynt lag med gull. Bildene blir i svart-hvitt, siden det brukes elektroner i stedet for fotoner.
Et vanlig pollenkorn er gjerne 10-20 mikrometer, forteller Heggstad.

For oss høres det ut som svært møysommelig arbeid å hente inn pollen, lage preparater og avfotografere dem før man kan se dem. Heggstad jobber med andre ord med motiver hun ikke kan se før de er avbildet.

-Jeg får noen overraskelser noen ganger. Ofte er det veldig gøy, sier hun begeistret.

Selv om dette er et kunstprosjekt, kan det også vise hva botanikere jobber med, og siden bildene ikke er manipulert på annen måte enn vanlig justering av lys, farge og kontrast, kan de også brukes i vitenskapelig sammenheng av forskere.

Utstillingen har vært vist ved flere anledninger tidligere, men dette er et pågående prosjekt. Utstillingen InnBlikk henger hos Foto.no i Media City i Bergen fra 1.desember til 31.januar.
Irene Heggstad - Stokkrosens indre
Stokkrosens indre
Irene Heggstad
Irene Heggstad - Hjerte for Rhododendron
Hjerte for Rhododendron
Irene Heggstad
Irene Heggstad - Tidevann
Tidevann
Irene Heggstad

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu