Akademiets avgangsutstilling 2007

Årets begivenhet, ifølge Stenersenmuseet, er avgangsutstillingen for bachelor- og masterstudentene fra Kunstakademiet ved KHiO. Så har årets ladning med nye kunstnere noe å komme med? Hele 42 avgangsstudenter okkuperer i disse dager tre etasjer i Stenersenmuseet.
Det er hovedsakelig installasjoner og video som preger årets avgangsutstilling. De færreste har konsentrert seg om ett medium, og de som gjør det utmerker seg. Jeg vil gjerne trekke frem bidraget til Marius Sundsåsen. Han har kalt sitt arbeid ”I want to Go Home. I Don´t Want to Become a Starchild”. Her har han tatt utgangspunkt i måneferden i 1961 og John F. Kennedys beskjed til Kongressen om at nasjonens mål i -61 var å lande på månen. Sundsåsen avslutter med disse ordene: ”Behind those famous words lay a hidden agenda: The Mother of All Experiments.” Han har konstruert en 3D-tegning av noe som kan minne om en slags romkonstruksjon, et våpen eller et redskap. Den andre delen har han kalt ”Is there Life on Earth?” Dette består av to oppslag som kan minne om slike plakater man hadde på ungdomsskolen, som ble trukket ned foran tavlen. Her har han igjen plassert 3D-tegninger av diverse gjenstander med en forbindelse til vitenskap, oppfinnelser og historie. Det være seg en frisbee, et kompass, en jojo, en romerhjelm, et camera obscura. Sundsåsens arbeider er spennende ved at de problematiserer forholdet mellom det menneskelige og det konstruerte. Han snur det evige spørsmålet om det er liv på månen eller i rommet – og betrakter på den måten mennesket på en upersonlig og studerende måte. Man får følelsen av, som menneske, å være plassert under lupen. Vår historie, vårt liv og virke som mennesker blir dekonstruert for på en måte å drøfte om det virkelig er liv på jorden. Og hva er egentlig liv? Hvordan kan man definere det?

Av de mange videoene representert på utstillingen vil jeg trekke frem Tom Daniel Reiersens ”Brutte kretser”. Arbeidet forteller en sjarmerende historie om to roboter som har opplevd den store kjærligheten. Men grunnet fremmedfølelse fikk de ikke forholdet til å fungere. Den kvinnelige roboten sier noe de fleste kanskje kan kjenne seg igjen i når det gjelder kjærlighetsbrudd. ”Det var som om vi var programmert med helt ulike koder.” Like som den mannlige roboten uttrykker at ”det er noe som har kortsluttet.” Jeg vektlegger at denne videoen er sjarmerende og morsom, men som kunstverk kan man vel stille seg skeptisk til å oppleve denne filmen på Stenersenmuseet.. Den hadde vel gjort seg bedre som kortfilm på kino..?

Av fotografi er det ikke så mange representanter. Men de fire arbeidene til Tone Kristin Bjordam skiller seg ut. Hun har fotografert maling i bevegelse, og har slik en kunsthistorisk referanse til abstrakt ekspresjonisme. Arbeidene er noen av de få verkene som fremmer et estetisk uttrykk. Et annet arbeid som kan nevnes i denne sammenhelg er ”Phosphene” av Kristine Amundsen Afacan. Hun har malt en hel vegg med referanser til Pop Art, men i et abstrakt uttrykk. Fargene skifter i forhold til lyset i rommet. Betrakter blir på den måten deltakende og bevisst sin egen interaksjon med verket.

Årets avgangsutstilling inneholder veldig mange interessante arbeider man bruker tid på og virkelig opplever. Utstillingen åpnet 19. mai og varer til 13. juni 2007.

http://www.stenersen.museum.no/utstillinger.htm



Kristine Amundsen Afacan - Phosphene
Phosphene
Kristine Amundsen Afacan
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu