Favoritter fra bildekritikken

Ukens utvalgte er et bilde som bærer deg på ei bru inn i framtida. Beklager at den kommer litt seint.
Ukas utvalgte bilde fra Bildekritikken er tatt av Fred Åge Hol, og heter -tro-.

Jeg synes det har en flott komposisjon med brua som leder blikket innover i bildet. Havet glir nesten sømløst over i himmel og gir det hele et disig preg. likevel framstår brua klar og tydelig hele veien. Det åpner for en rekke tolkninger av en slik metafor. Likevel var jeg ikke i nærheten av den historien Fred Åge selv hadde å fortelle om bildet.

Her er det han selv har å si: Vi lever i et sekulært samfunn. Enten vi vil eller ikke, så er våre handlinger i hverdagen, vårt fokus på hva som er viktig eller uviktig preget av det. Selv om vi alle burde føle at våre liv har betydning, at det vi gjør utgjør en forskjell, så lever de aller fleste av i en hverdag uten refleksjon.

I mange år har jeg jobbet på et sykehus som behandler alle typer rusproblematikk. Narkomane, alkoholikere, pillemisbruk. Blandingsmisbruk. Unge mennesker såvidt startet på voksenlivet. Eldre, forlengst pensjonert. Og alle nyanser midt i mellom der et sted.

En ting har jeg lært; du kan ikke se på et menneske og tro at du kan vite hvem som vil klare seg. Men vi lærer hver enkelt verdien av å reflektere, uten at det nødvendigvis trenger å være forankret i Jesus eller Allah. Eller andre Guder.

Og én ting er sikkert, de som slutter å reflektere over hva akkurat denne dagen kan bety for dem selv..og neste dag. Og dagen derpå igjen.. De er snart ute i misbruket igjen. De blir likegyldige til konsekvensene av sine valg. Eller mangel på å ta valg.

Sånn er det egentlig med oss alle. Selv om vi ikke er narkomane, så har vi et ansvar overfor oss selv. Overfor de som står oss nær. Hvordan vi behandler oss selv. Eller andre. Eller lar oss bli behandlet av andre.. Dersom vi ikke bruker litt av hverdagen til å reflektere over hva eller hvordan vi bruker dagen vår, så er vi likegyldige til konsekvensene det får for oss.

Bildet av broen som ender i det ukjente har tittelen 'tro'. Selv om vi lever et liv uten tro på noen Gud, så bør vi likevel alltid ha tro på at hver enkelt av oss skal leve et meningsfylt liv. At våre liv skal ha betydning både for oss selv og andre. At vi alltid kan sette spørsmålstegn ved våre prioriteringer, vår måte å kommunisere på, vår måte å være på. At vi alltid bør og må være i modus for endringer.

At det er du som er sjefen i livet ditt. Tro på at dine valg er viktige. Tørre å gå over den brua og over til noe som forhåpentligvis gjør oss til en bedre versjon av oss selv.


Klikk her for å se bildet i bildekritikken.

Eller gå hit for å se alle de siste bildene som er lagt inn.
Foto: Fred Åge Hol - -tro-
-tro-
Foto: Fred Åge Hol

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Roar B.
Fantastisk å lese Fred Åge sin refleksjon til eget bilde. En åpenbaring av dimensjoner, intet mindre. Takk for at du gir nytt liv til fotografiets styrke!
21.1
Pål M. S.
Først, et meget bra bilde. Nå det gjelder de tanker fotografen her kommer med, så er det noe vi alle bør ta med oss. Alt i alt, en flott kombo, med bildet og tankene rundt det.
20.1
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu