Favoritter fra Bildekritikken

Store deler av havet er lite utforsket, men selv de velkjente områdene inneholder de merkeligste skapninger.
Ukens bilde, tatt av Rune Haldorsen, er et undervannsfoto som er både abstrakt og konkret. Konkret fordi det avbilder en kjent manetart. Abstrakt, fordi den er helt ukjent for de fleste av oss, og form, lys og linjer blir minst like viktig som at det er et levende vesen som er avbildet.

Det å se ting man ikke visste at fantes, er alltid fascinerende. Når det gjøres på den måten her er det nesten som en åndelig opplevelse. Det at maneten er så gjennomsiktig mot den duse bakgrunnen gir bildet et nesten monochromt utseende, et blått/hvitt-bilde. Sammen med det flotte lyset og en komposisjon som sitter bra, ble dette et bilde jeg mer enn gjerne skulle hatt på veggen.

Dette sier Rune selv om bildet: Maneter har fascinert meg helt siden jeg begynte å dykke. De flyter stille forbi og har underlige former. Noen må man holde avstand til, mens andre er tilsynelatende uskyldige små geleklumper som glitrer i detaljer når lyset skinner på dem. Formidling av utseendet på en slik, gjennomsiktig ting kan være rimelig vrient å få til så ofte lar jeg dem være uten å ta et bilde. Denne her traff jeg på slutten av et dykk i indre Oslofjord. Det er ikke så ofte vi har klart vann, stille overflate og solskinn på en gang så denne gangen bestemte jeg meg for å bruke litt tid på å fange den stemningen som var oppe i overflaten. Utfordringen er å lage en god komposisjon og godt belyst bilde når man flyter i fritt vann og bare et godt innpust av luft eller utpust gjør at man beveger seg en halvmeter opp eller ned og maneten også kan finne på å gjøre det samme. Kameraet ble brukt med manuell innstilling på blender 16, mens blitzene ble satt på TTL for ikke å ha for mye å holde styr på. Etter omtrent tjue eksponeringer fant jeg ikke igjen maneten mer og gikk opp på land med et sett bilder jeg vanligvis ikke får tatt hjemme. Maneten er av typen amerikansk lobemanet, som enkelte kanskje har lest om i avisoverskrifter av typen "Monstermaneten har kommet" etc. Selv om den har en viss negativ påvirkning på den marine faunaen ser det heldig vis ikke ut til å ha blitt like ille som de første spådommene. For min del har den først og fremst blitt et svært krevende, men morsomt fotoobjekt.


Klikk her for å se bildet i bildekritikken.

Eller gå hit for å se alle de siste bildene som er lagt inn.

Alle medlemmer på Foto.no kan laste opp bilder og kommentere i bildekritikken. Det koster ingenting å bli medlem
Foto: Rune Haldorsen - Lobemanet
Lobemanet
Foto: Rune Haldorsen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
SveinM M.
Gratulasjonen skulle være i en annen artikkel... ;)
28.9.2021
SveinM M.
Gratulerer til Stig Jaarvik, med 1.+2. + 6. plass! :)
28.9.2021
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu