Favoritter fra bildekritikken

En ny grav blant mange. Står der forlatt etter at gravfølget har gått. Finnes det noe mer ensomt.
Dagens bilde er tatt av Alf Håvard Neser, på en gravlund. Uansett hva du gjorde i livet, er vi alle like i døden. Med bildet har han lagt ved et dikt av Tarjei Vesaas:
MANNEN I HAUGEN

Stål skurar gjennom leiret I denne stive gravferdstund Dei høge bratte trea står lyer i sin lund

Og så blir allting stille og folk går frå, og ein ligg att. No er han sett i haugen den lange, lange natt.

Men han er ven med natta. Med alt. Han gruver ikkje meir. Dei andre, oppå graset, går heimatt tyngd av leir.


Dette sier Håvard selv om bildet: Diktet beskriver en gravferd. «Ein ligg att», «han gruver ikkje meir». Det er de som går hjem, som har jord fra grava med seg videre. Den døde «er ven med natta». Diktet sier oss at døden ikke vedkommer den døde. Det er «dei andre oppå graset» som sørger.

Diktet gjorde inntrykk, og jeg fikk lyst til å illustrere dette med et foto. Men var også i tvil, av respekt. Anledningen kom da jeg passerte en kirkegård i et annet distrikt. Grava var klargjort til dagen etter. Mannen var ikke der enda, så da ble det et bilde.

Grava lå i ytterkanten av kirkegården, langt fra de familiegravene som tar stor plass med store bautaer, og ligger nærmest kirken. Så motivet kan være hvor som helst fra, med bare beskjedne likeverdige støtter innenfor «bilderamma». Det var nok «en av oss» som skulle få hvile.

Glad som jeg er i svart/hvitt, var det selvfølgelig at dette motivet måtte bli s/h, for å understøtte stemningen og det tidløse i temaet.

Bildet er tatt i motlys, for å gjøre støttene mørke, samt også at all inskripsjon vender bort. Lav sol ga også skygger som også tilhører temaet synes jeg. Har kun gitt hovedmotivet haugen fokus, ved å lage bokeh/blur/vignett på resten av kirkegården (redigering i Photoshop og Silver Efex Pro).

Liker bilder som formidler en historie eller stemning, og gir ettertanke. Gjerne utrykke noe som vi overser i det daglige, men som jeg har oppdaget oppleves på en annen måte med kamera og linse. En «eye opener».
Klikk her for å se bildet i bildekritikken.

Eller gå hit for å se alle de siste bildene som er lagt inn.

Alle medlemmer på Foto.no kan laste opp bilder og kommentere i bildekritikken. Det koster ingenting å bli medlem
Foto: Alf Håvard Neser - Mannen i haugen
Mannen i haugen
Foto: Alf Håvard Neser

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu