Favoritter fra Bildekritikken

Hva i all verden er dette? Hvor kommer den fra, og hva er det egentlig den er ute etter?
Ukens bilde er tatt av Rune Edvin Haldorsen, og bærer det velklingende navnet «Onchidoris muricata». Personlig er jeg glad i foto fra spennende steder, og lurer naturligvis på hvilken planet Rune har vært på for å ta dette bildet.

Når jeg sjekker det latinske navnet, viser det seg at dette er en nakensnegl som finnes både i Norge og i nordlige deler av Atlanterhavet på begge sider. Så kanskje er dette den berømte «Transatlantic Sea Slug» som frakter snail mail over Dammen.

Uansett er motivet så fremmed at man hvis man ikke er blant de skolerte i undervannsfauna, blir man sittende og lure på hva dette er. Det ser virkelig utenomjordisk ut og det gjør bildet tiltrekkende, synes jeg.

Dette sier Rune selv om bildet: Bildet er av en nakensnegl som, så vidt jeg vet, ikke har noe norsk navn og dermed bare heter Onchidoris muricata. Den lever av små mosdyr og befinner seg oftest på blader av tang og tare. Selv om den er en av våre vanligste arter nakensnegler (og snegler totalt sett både i land og vann), så er den fortsatt krevende å fotografere.
I sjøen utenfor Ålesund, der denne er fotografert, er det både strøm, bølger og mye partikler. Når man selv flyter fritt i vannet blir det nokså krevende å posisjonere seg i forhold til komposisjon og fokus. Den lille sneglen er også i underkant av 2 cm lang, hvilket gjør det ennå verre.
For å få til dette bildet har jeg benyttet et speilrefleks i undervannshus med 100mm makroobjektiv. På utsiden har jeg satt en 10X nærlinse så det skal være mulig å fylle bildet sånn passe. Det er også benyttet to undervannsblitzer der den venstre er stilt inn skrått bakfra og den høyre er satt inn fra siden slik at det skal bli godt med detaljer og kontraster i bildet. Jeg har brukt en hånd til å holde tarebladet i ro og en til å holde på kamera / trykke på utløser. Normalt ville jeg benyttet blender 32 for å få alt skarpt, men denne gang ville jeg teste å redusere dybdeskarpheten, og da falt valget på blender 20.


Klikk her for å se bildet i bildekritikken.

Eller gå hit for å se alle de siste bildene som er lagt inn.

Alle medlemmer på Foto.no kan laste opp bilder og kommentere i bildekritikken. Det koster ingenting å bli medlem
Foto: Rune Edvin Haldorsen - Onchidoris Muricata
Onchidoris Muricata
Foto: Rune Edvin Haldorsen
En liten sjøsnegl (nakensnegl)

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu