Favoritter fra Bildekritikken

Det er mørkt, det er tidløst og det er vanvittig stilig.
Ukas bilde er tatt av Hilde Jordbruen og heter «Advocates Close». Det er kanskje skoleeksempelet på hvorfor vi holder oss unna mørke bakgater etter at det har blitt mørkt. Det kan være at han fyren er vekter og skal passe på at du er trygg, men det kan også være at han ikke er det. Bildet er tidløst. Det ser ut som det er tatt rett ut av Charles Dickens.

Vi liker godt alle de vertikale linjene. Lyset gjør det at det hele ser riktig skummelt ut, og siden jeg selv vanligvis går med bowlerhatt, setter jeg pris på motiver med folk som går med sånne hatter man gikk med for 100 år sida.

Dette sier Hilde selv om bildet: Reise er en av mine hobbyer og i høst var planen å tilbringe noen dager i Edinburgh med min kompanjong Arnt. Jeg har vært i Edinburgh før men bestemte meg denne gangen for at jeg ville prøve å lage litt annerledes bilder fra byen. Byen har jo til dels mørke historier og en del illgjerningsmenn. Som for eksempel Deacon Brodie som var politiker og en høyt respektert mann på dagtid, og innbruddstyv om natta. Og man har William Burke og William Hare, to irer som drev vertshus og drepte en og annen gjest for å selge likene til Knox ved universitetet. Så med dette i bakhodet så fikk jeg Arnt til å ta med flosshatt, frakk og hansker på turen, og grei som han er så dro han med seg denne digre eska fra Stetson som håndbagasje, og vi tok en kveld på byen. Litt annerledes kveld enn andre turister kanskje. Edinburgh har mange trange smug, det er varierende lys og jeg fant ett som fikk frem de oppadgående konturene i bygningene og ga min skumle mann baklys nok til at man ser hva det er, men uten å se ansiktet. Det man ikke helt kan se, men bare ane blir jo litt skumlere. Nå er Edinburgh en veldig trivelig og flott by da, men det var også en av de verste byene i verden under hekseprosessene. Minst 400 kvinner ble levende brent her. Så skumle menn har satt mange spor i byen. Men Arnt er bare snill og god da, og heldigvis med på mange av mine innfall. Som å dra på ferie med kostymer i bagasjen.

Bildet er tatt med Canon speilrefleks, håndholdt fordi jeg trenger fleksibiliteten og er ikke så redd for iso-støy i denne settingen. Brennvidde 200 mm for å isolere motivet, f2.8 fordi jeg må ha så mye lys inn som mulig. Lukker 1/125 s og holde pusten under opptak. Ellers er ikke teknikken her noe jeg egentlig vil anbefale. Føler utstyret ble pushet til det ytterste og har bestilt meg et nytt kamera.


Klikk her for å se bildet i bildekritikken.

Eller gå hit for å se alle de siste bildene som er lagt inn.

Alle medlemmer på Foto.no kan laste opp bilder og kommentere i bildekritikken. Det koster ingenting å bli medlem
Foto: Hilde Jordbruen  - Advocates Close
Advocates Close
Foto: Hilde Jordbruen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu