Favoritter fra Bildekritikken

Er det et fotografi, er det datagrafikk, og hvordan lager man noe sånt som dette?
Ukas bilde er tatt av Hans Christian Gamst og heter «Alien retning jorda...». Jeg stoppet opp ved dette bildet av flere grunner. Det ene var fargene. Gult og svart harmonerer veldig fint her. Det andre er det abstrakte i bildet. Hva er det egentlig det er bilde av? Og det tredje var at jeg strakt begynte å lure på hvordan dette teknisk var gjort. Hvor mye er foto, hvor mye er montasje og manipulering i ettertid. Hvor går i så fall grensa mellom fotografi og datagrafikk?

Dette sier Hans Christian selv om bildet: Denne type dråpe makro-foto krever en det forarbeide og tålmodighet.

Først måtte jeg konstruere et stativ som holder to glassplater og som er justerbart i høyde, for begge platene, med et tredje nivå under.

Glasset er av en svært ren kvalitet (ikke blyholdig). Etter å ha satt opp riggen ble glassplatene plassert og omhyggelig rengjort og (den øverste) deretter påsmurt «Rainclear» (Et stoff en kan smøre på frontruta for å få regndråper lettere til å forsvinne) og til slutt igjen vasket med vindusvask.

Dråpene ble deretter dandert på glasset øverst, én for én med sprøyte med kanyle. (Benyttet destillert vann for maks renhet)
Da dette er makro foto og fokusplanet er særdeles trangt, ble det nødvendig å vatre opp både glass og kamera i forhold til hverandre for å få alt i samme plan og tilstrekkelig skarphet i alle dråper.

Objektet du ser inni dråpene ble så plassert på glasset under. I dette tilfellet benyttet jeg en slags sil som jeg fant innerst i kjøkkenskapet.

Under det hele la jeg en gul gel. Både gel og objektet ble belyst med «makrolamper».

Utfordringen ligger i å finne riktig blenderåpning og så må en eksperimentere med avstand mellom kamera og dråper og objekt. Det ble ganske mange bilder før jeg fant de settinger som passet, men det er neppe noe fasitsvar her da det er avhengig av hva du plasserer av objekt og hvilket uttrykk en ønsker å gi bildet.

Utover nevnte utstyr benytter jeg Canon R5 og en Canon RF 100mm makro. Bildene er så og si rett ut av kamera, kun med litt fargejustering og litt beskjæring.

Lykke til for den som vil prøve.


Klikk her for å se bildet i bildekritikken.

Eller gå hit for å se alle de siste bildene som er lagt inn.

Alle medlemmer på Foto.no kan laste opp bilder og kommentere i bildekritikken. Det koster ingenting å bli medlem
Foto: Hans Christian Gamst - Alien retning jorda..
Alien retning jorda..
Foto: Hans Christian Gamst

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu