Favoritter fra Bildekritikken

Et nydelig morgenlys over et tidløst motiv.
Ukas bilde er tatt av Olav Bjarte Klevberg og heter Soloppgang, Vesterelva. Det var ført og fremst det flotte morgenlyset som gjorde at jeg stoppet ved dette bildet. Det er noe nesten magisk over det, med den mørke himmelen samtidig som den lave sola kommer inn. Den høye kontrasten i bildet forsterker dette.

Selve motivet er tidløst med en rekke seilskuter og mindre seilbåter. Så med unntak av en og annen radar høyt i mastene, kunne dette motivet vært fra når som helst. At det er i svart-hvitt underbygger dette, samtidig som den tekniske kvaliteten er av en annen enn den man fikk i seilskutetida.

Alle mastene skaper en kaoskontrast til den roen som resten av bildet utstråler, og det fungerer flott sammen.

Dette sier Olav Bjarte selv om bildet: Dette bildet skriver seg fra et Tall Ships arrangement i Fredrikstad for noen år tilbake. For å unngå menneskehavet av tilskuere, men også for å dra nytte av morgenlyset, så møtte jeg denne sommermorgenen opp kl. 02:30 med mitt D700 og Df hengende rundt halsen. Byen var folketom med unntak av et par-tre løse fugler på hjemveg.

Jeg tar alltid 3 eksponeringer av hvert motiv i RAW, et midt på, ett over- og ett undereksponert. De s/h-bildene jeg lager stammer nesten uten unntak fra RAW. Dette bildet er først grovredigert som RBG-fil i Nikons program, deretter litt pussing som TIFF i Lightroom. Etter noen enkle oppgaver der sender jeg filene mine til CS.5. Først da bestemmer jeg meg om eksponeringen kan stå på s/h-bein. Som regel drar jeg bildet ut fra R-kanalen, og den videre behandlingen gjøres med dodge/burn-vertøyet før fila nedskaleres og oppskarpes.

Denne nattevandringen ga meg noen hundre brukbare filer da jeg ruslet bryggelangs. Dette soloppgangsbildet ble tatt på hjemveg fra en bro med kamerastøtte mot rekkverket. Det ferdige resultatet synes jeg bærer preg av det klassiske uttrykket og ikke minst ro.
Klikk her for å se bildet i bildekritikken.

Eller gå hit for å se alle de siste bildene som er lagt inn.

Alle medlemmer på Foto.no kan laste opp bilder og kommentere i bildekritikken. Det koster ingenting å bli medlem
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Walter S.
Gratulerer, Olav Bjarte!
:o)
15.1
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu