Mitt prosjekt: 365 øyeblikk

Ivan Holmedal har fotografert og publisert ett bilde hver eneste dag hittil i 2013. Det har han tenkt til å fortsette med ut året.
- Det begynte som en impuls, et par dager før nyttår i 2012. Tanken slo meg at om jeg skulle prøve meg på et slikt prosjekt, ett bilde pr dag, var jo 1. januar 2013 rette dagen å starte på, forteller Ivan Holmedal, som er selvlært fotograf og leder i Bergen Kameraklubb.

Han bestemte seg for å ikke bare ta et bilde hver dag, men også publisere det på nettsidene sine samme dag. Holmedal hadde ingen forventninger til hvordan prosjektet ville bli, men så for seg varierte og spennende hverdagsmotiver som han håpet kunne bli til inspirasjon for andre.

- Dette ville også være en stor og god utfordring for meg selv også, hvordan fornye seg hver dag og ikke vise samme type motiver, for ofte i alle fall.

Utfordrende hverdagsbilder
- Prosjektet startet med et middelmådig rakettbilde, fotografert etter noen glass med «champis». Det kunne jo bare ta seg opp etter det, forteller han.

Han har sett etter forskjellige situasjoner og motiver, og tatt i bruk flere forskjellige kameraer i løpet av året for å få laget de bildene han ønsket. Han legger allikevel ikke skjul på at det har vært utfordringer underveis.

- Det mest utfordrende har vært hverdagsbildene, når man for eksempel sykler fra jobb i regnet, og har mest lyst til å dra rett hjem og ikke gå ut igjen. Noen av bildene har jeg tatt på vei fra jobb, sykler en omvei for å finne ønsket motiv. Inspirasjonen kommer ofte når jeg har et kamera i hendene. Da er jeg «skrudd på».

Tomt batteri, glemt minnekort og andre ting han kaller nybegynnerfeil, har også vært utfordringer som har dukket opp overraskende ofte. Da har han vært nødt til å improvisere.

- Det er kanskje også dette som er spennende, diverse begrensninger og utfordringer. Når jeg egentlig har planlagt kamera og motiv, så ender jeg opp med iPhone og kanskje et helt annet motiv.

Holmedal anslår at han bruker alt fra fem minutter til 3 timer daglig på prosjektet.

- Men jeg bruker også tid på å tenke, finne ut hvor jeg ønsker å dra for å fotografere neste bilde, type bilde osv. Prosjektet har levd med meg dette året. Det blir rart å slippe taket.

Har vært fristet til å gi seg
Selv om slike "et bilde om dagen"-prosjekter ikke er spesielt originale eller uvanlige, er det mange av de som forsøker som faller av i løpet av året. Holmedal har derimot holdt det gående hver eneste dag så langt i år og har ingen planer om å stoppe før 2013 er over. Men det betyr ikke at han ikke har vært fristet til å gi seg.

- Jeg har vel seriøst en gang villet gi opp. Det var rett og slett en dårlig dag, på et sted der jeg hadde mange spennende motiver rundt meg. Det var vel å stå opp på feil fot og alt det der, men det ble et bilde til slutt. Dagen etter var motivasjonen tilbake. De vanskelige dagene er kanskje de viktigste!

Bildene publiseres løpende på holmedalfoto.net/category/365moments. Når året og prosjektet er over, skal han samle bildene i en bok som først og fremst er ment som en fotografisk dagbok.

- For de som følger med, håper jeg at det er til inspirasjon, at man faktisk kan fotografere og lage et ok bilde hver dag i ett år. Og at man kan finne interessante motiver i det daglige.

Har du et interessant fotoprosjekt på gang som du har lyst til å fortelle oss om? Kontakt oss på desk(a)foto.no og merk e-posten "Mitt prosjekt"!
Ivan Holmedal - Nedbrent pir i Brighton
Nedbrent pir i Brighton
Ivan Holmedal
Ivan Holmedal - Surfer på Alnes (utenfor Ålesund)
Surfer på Alnes (utenfor Ålesund)
Ivan Holmedal
Ivan Holmedal - En kar fra Sørøya på Færøyene
En kar fra Sørøya på Færøyene
Ivan Holmedal

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ivan H.
Takk for alle tilbakemeldingene! setter stor pris på det. Prosjektet skal ikke gjentas, men ser heller frem til å jobbe med andre prosjekter som jeg har klekket ut i løpet av året.

Det er også kult å se at andre også prøver seg. Prosjektet er altså ikke ferdig før det er ferdig :)
29.10.2013
Espen J.
Utrolig! Da regner jeg med neste års prosjekt er å gjøre det samme igjen, men denne gangen med fast tema! ;)
27.10.2013
Ole Christian K.
Veldig bra jobba! Som Wahlberg sier, det krever utholdenhet. Jeg begynte på det samme prosjektet 1. januar, men tok mitt siste bilde 19. juni i år, og det ble mange "oi, klokka er fem på midnatt, får prøve å gjøre noe spennende av maten jeg sitter og spiser"-øyeblikk.. Skal starte igjen 1. januar 2014..! :p
26.10.2013
Espen V.
Artig! Da jeg ruslet rundt i hagen 1. januar 2013 fikk jeg samme idé, og har klart å holde det gående så langt. Jeg har nok ikke klart å holde i nærheten av samme jevnt høye nivå, men jeg synes det har vært utviklende for meg siden det har gjort at jeg har brukt blikket for å finne motiver hver dag hittil iår. Verst var det i april, da jeg hadde tidenes hardeste influensa og i flere dager knapt nok var i stand til å stå opp av senga for å hente kameraet. Bildene mine ligger på flickr her: http://www.flickr.com/photos/espen-photo/collections/7215...859065332/
25.10.2013
Frank S.
Et prosjekt jeg har tenkt i mange år, men aldri gjort noe forsøk på å gjennomføre.
Har bare tatt noen stikkprøver, og er imponert over kvaliteten på arbeidet du viser.
Her trengs det både kreativitet, tålmodighet og disiplin. Ligger det an til en bok?
23.10.2013
Jens W.
Et flott prosjekt synes jeg. Et bilde HVER dag krever virkelig utholdenhet, og jeg er imponert over pågangsmotet og bildekvaliteten til hr Holmedal.
21.10.2013
Kjell H.
Spenstige greier:) 365 fotografier/bilder eller øyeblikk gjennom et helt år har ikke jeg mot nok til å gi meg ut på:) Beundringsverdig Holmedal!
21.10.2013
Ivan H.
Takk så mye for gode ord, Roger!
Bok blir det, og du skal nok få en kopi :)
Men den blir nok ikke offentlig pga div gatefoto.
21.10.2013
Roger H.
Et interessant prosjekt Ivan. Bra du er motivet til å fullføre det. Har vært inne på siden din og jeg synes det er mye severdig der. Når prosjektet er i boks og boken ferdig håper jeg å få kjøpt et eksemplar.
20.10.2013
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu