Mitt prosjekt: Precious ice

Wilfred Berthelsen visualiserer de klimatisk utfordringene verden står overfor. Hovedfokuset er den dramatiske reduksjonen av is i Arktis og Antarktis.
- I arktiske strøk ser vi en tydelig nedsmelting av isen. Dette får katastrofale følger for dyrelivet, spesielt isbjørnen som er så avhengig av isen for å få tilgang til mat. Den må tilbakelegge store avstander for å finne is hvor den kan jakte på sin viktigste matkilde: selen.

Berthelsen har valgt å styre unna de heftigste teleobjektivene i prosjektet. Resultatet blir noe annet enn det vi ser fra veldig mange av de andre fotografene som dokumenterer naturen i de samme områdene. For tiden er det en Leica M9 med 50 mm som er verktøyet. Noen rare blikk har det blitt fra andre fotografer på felles turer til de kalde strøkene. Men det er ikke alltid skuddtakt og lange brennvidder som gir de beste resultatene. I alle fall ikke hvis man vil vise noe mer enn bare dyrelivet tett på.

- Jeg er ingen ekspert på dyr eller fugler, men liker å kombinere natur og dyr i samme bilde. Artsfotografering er ikke min ting. Men å kunne komponere et bilde der dyr eller fugler kan gi en balanse i landskapet, er noe jeg hele tiden jakter.

Berthelsen har siden starten av prosjektet vært én gang i Antarktis og to ganger på Svalbard. Om kort tid reiser han tilbake til Antarktis. Målet er at prosjektet skal avsluttes i begynnelsen av 2015.

I 1987 kjøpte Berthelsen sitt første kamera, et Minolta 7000i. Og det var i Hollywood av alle steder!

- Den gangen var det jo ikke noe som het digitalkamera. Så det var film som var tingen. Siden jeg ikke hadde noen peiling på fotografi den gangen, ble resultatene ganske variable. Når jeg hentet ferdig fremkalte bilder, hadde jeg ikke peiling på hva jeg hadde gjort hvis et av dem ble bra

I 1987 ble det med andre ord ikke den store opplevelsen som fotograf. Men med den digitale revolusjonen og et billig point and shoot-kamera i 2004 åpnet det seg opp en helt ny verden for Berthelsen.

- Jeg kunne se bildene med en gang og fant fort ut hva jeg hadde gjort riktig og galt. Jeg gikk også til innkjøp av en rekke fotobøker for å lære og for å bli inspirert.

Berthelsen har alltid vært en kreativ sjel. Han har drevet med musikk i en årrekke, og stått på scenen sammen med artister som Marius Müller og Rita Eriksen.

- Men det var innen fotografiet jeg forelsket meg. Der var jeg ikke avhengig av noen andre enn meg selv.

Året etter, i 2005, deltok han på workshop Med Morten Krogvold i Vågå.

- Det jeg fikk oppleve og erfare av denne fantastiske mannen forandret mitt syn på fotografiet for alltid. For meg var det som å ta den røde pillen i filmen Matrix. En helt ny verden innenfor fotografi åpnet seg.

Selv om Precious Ice nærmer seg slutten, er det andre prosjekter på gang.

- Jeg har startet et nytt og veldig utfordrende prosjekt som ikke har noe med natur og dyr å gjøre. Visuelt skal jeg prøve å tolke sangene til mitt favorittband Queen. Målet er å ende opp med 25 til 35 fotografier basert på bandets første utgivelser.

Det nye prosjektet har han naturligvis kalt: "My Bohemian Rhapsody»

Tidligere i år vant Berthelsen andreplassen i World Photography Awards i klassen ’Travel’ med prosjektet Precious Ice.

Har du et fotoprosjekt på gang? Da vil vi gjerne høre fra deg! Kontakt oss på desk(a)foto.no og merk e-posten "Mitt prosjekt".
Frank Hesjedal - Wilfred Berthelsen
Wilfred Berthelsen
Frank Hesjedal
Wilfred Berthelsen - Antarktis
Antarktis
Wilfred Berthelsen
Wilfred Berthelsen - Antarktis
Antarktis
Wilfred Berthelsen
Wilfred Berthelsen - Antarktis
Antarktis
Wilfred Berthelsen
Wilfred Berthelsen - Svalbard
Svalbard
Wilfred Berthelsen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Børge W.
Flotte bilder som sier mye mer om en art enn et vanlig teleportrett!
26.9.2014
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu