Mitt fotoprosjekt - One day in Paris

I serien med lesernes egne fotoprosjekter, viser vi i dag Erlend Sæveruds bilder fra Paris.
Klikk på fanen 'Bildevisning', øverst for å se bildene i større versjon.

One Day in Paris
Erlend Mikael Sæverud bor på Grunerløkka i Oslo og har jobbet som profesjonell fotograf i mange år. Han veksler mellom å jobbe i studio med oppdrag og å ta seg turer ut med kamera. Han tar mye bilder på vei hjem etter levering på skolen, eller på vei til butikken. Han liker å avtale møter et stykke unna der han bor, da har han mulighet til å fotografere mens han er på vei.

Med «One Day in Paris» er han langt fra Løkka, og har byttet ut sine gjenkjennelige sort-hvitt komposisjoner med dype, varme fargebilder. «Det føltes veldig organisk og riktig å ta bildene, og dette er første gang jeg stiller ut et helt prosjekt med fargefoto. Det var noe med byen, lyset og fargene som gjorde at det føltes veldig lett å fotografere. Men det ble mer jobb i etterarbeidet. Jeg har et snev av fargeblindhet med rødt og grønt, så det er jo interessant at jeg har brukt så mye rødt i bildene. Rødt har alltid vært en farge jeg har følt meg dratt til, jeg har blant annet en rød gitar. Det er en farge som kan skape litt motstand og uro eller et varsel om noe urovekkende – og som med musikk trenger man både spenning og avspenning i et bilde for at det skal ha en nerve, for at det ikke skal bli flatt».

Abyss
Felles for alle bildene er at Sæverud har hatt lyst til å fotografere et sted mellom fortid og fremtid. Så han jobbet mye med å unngå for mange elementer som tidsfester bildene, som fremtredende merker eller moderne klær. Med bildet «Abyss» var han veldig usikker på om sykkelen var for moderne, men så var det akkurat det som skapte spenningen og ga bildet et element av science fiction. Dette bildet ble tatt på ren refleks – Sæverud så syklisten på avstand og tok instinktivt to skritt ut i veien foran henne, akkurat idet hun ble truffet av et lys reflektert fra et vindu. Resultatet er at hun er lyssatt av en rekke tilfeldige kilder, helt organisk men med nesten uvirkelig effekt.

Master of Two Worlds

Bildet «Maste of Two Worlds» var det aller siste bildet Sæverud tok før han måtte rekke flyet hjem til Oslo: «Gaten med lyset og alle de geometriske formene var fantastisk og jeg visste at her måtte jeg ta et godt bilde. Men jeg trengte en person i komposisjonen. Jeg løp rundt for å finne noen, og kom til en liten gatekafe, hvor jeg stirret intenst på alle menneskene. De trodde nok jeg var ganske gal. Så fant jeg et bord der en 94 år gammel mann satt sammen med sitt barnebarn. Han trodde først jeg ville selge noe så han ville ikke ha noe med meg å gjøre, men jeg fikk forklart situasjonen til barnebarnet hans og hun klarte å ovebevise ham om å stå stille i bildet i et øyeblikk. Da jeg kort etter satt på flyet visste jeg at jeg hadde noe fint i kameraet.»

Å se og bli sett
At fotografi er å se verden for første gang, om og om igjen, er et motto som Sæverud prøver å etterleve. Han prøver å se seg selv og verden med nytt blikk og liker å sette spørsmål ved selv de enkleste ting. Egenopplevelsen er viktig da den jo må til for å kunne formidle, poengterer han. «Fotografi er på mange måter selvutvikling for meg. Jeg oppdager nye sider ved meg selv og verden rundt meg og fotografiet blir en gjenkjennelse av dette, jeg tar bilder som stemmer med det jeg føler og som kan reflektere det jeg tenker. Det har endret måten jeg ser alt rundt meg. Det har fått meg til å stille spørsmål som jeg ikke visste eksisterte. Begrensningene og mulighetene i et kamera og hva som er mulig i etterbehandling, har lært meg å visualisere et ferdig redigert bilde.»

Alle bildene er tatt med Canon 5dmk2 med fast optikk Canon 50mm 1,4. Sæverud eksponerer manuelt for høylys og har blender 9 som gir god dybdeskarphet uten problemer med difraksjon. Og siden han ikke bruker stativ er det viktig å finne roen før han tar bildet for å være helt stø på hånden.

Klikk på fanen 'Bildevisning', øverst for å se bildene i større versjon.

Erlend Sæverud er utdannet fra Liverpool Institute for Performing Arts (Lipa) og Bilder Nordic School of Photography, og har hatt en rekke utstillinger i Norge og utlandet.


One Day in Paris kan sees i Galleri Ramfjord 12.august – 3. september 2017Redaksjon i Foto.no er uavhengig av butikken og nettbutikken vår, men drives av inntektene derfra. Så hvis du setter pris på nettstedet og tjenestene vi tilbyr, og ønsker å se det videreført og forbedret, er vi svært takknenmlige hvis du vurderer å handle hos oss neste gang du trenger fotoutstyr eller å få laget bilder.
Du finner butikken vår i Barcode, rett ved spor 19 på Oslo S.
Nettbutikken finner du her.

Foto: Erlend Sæverud - Abyss
Abyss
Foto: Erlend Sæverud
Foto: Erlend Sæverud - Master of Two Worlds
Master of Two Worlds
Foto: Erlend Sæverud
Foto: Erlend Sæverud - Crossing the First Threshold
Crossing the First Threshold
Foto: Erlend Sæverud
Foto: Erlend Sæverud - Apotheosis
Apotheosis
Foto: Erlend Sæverud
Foto: Erlend Sæverud - Monomyth
Monomyth
Foto: Erlend Sæverud
Foto: Erlend Sæverud - Crossing the Return Threshold
Crossing the Return Threshold
Foto: Erlend Sæverud

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Nicola F.
AMAZING!!!
every picture is fantastic!
22.5.2018
Pål M. S.
Inspirerende og flott dette:-) Interessant å lese hans tanker rundt fotografering og det ferdige bildet.

Veldig bra at Foto.no lager slike reportasjer/saker, fortsett med det:-)
15.8.2017
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu