Bare se i kamera

Andres Vargas viser sine bilder om hvordan det er å være utlending uansett hvor du er.
I dag presenterer Andres Vargas sitt fotoprosjekt. Han kommer opprinnelig fra Colombia, men har bodd 8 år i Norge og føler seg både colombiansk og norsk, eller kanskje ingen av delene.

Her presenterer har prosjektet og seg selv med egne ord. Klikk på bildene for å se dem i større versjon.

Om prosjektet:

Prosjektet tar utgangspunkt i meg selv og mine erfaringer med å bo i Norge uten å være norsk. Etter snart åtte år i Norge har det i løpet av årene vokst frem en følelse som ble inspirasjonen til dette prosjektet - Jeg føler meg veldig norsk for å være colombiansk, men også veldig colombiansk for å være norsk.

Prosjektet viser hvordan en person alltid vil være utlending der han bor, lever eller reiser. Denne avstanden, som også rommer en nærhet meg mulighet til å portrettere personer som utgjør et samfunn.

Prosjektet består av en serie portretter, som er tatt i Norge, Colombia, Frankrike, Spania, Danmark og Peru. Bildene er tatt over en periode på fire år og jeg ønsker å fortsette med dette prosjektet i lang tid da jeg ser mange muligheter for videreutvikling i fremtiden. Per i dag består portrettet av mer enn 100 bilder tatt av et analogt Hasselblad kamera.

Prosjektet er per i dag delt mellom Norge, Colombia og verden.

Norge:
Oslo har vært mitt hjem de siste åtte årene, men selv om det føles som hjemme, og siden jeg er oppvokst i Colombia vil jeg alltid være en utlending her. Heldigvis, gjør det at jeg kan se nordmenn fra et annet perspektiv. Mitt hovedmotiv med dette prosjektet er vise frem ulike nordmenn og variasjonen som finnes både innad i landet, men også for omverden og slik utfordre oppfatningen om at ”alle” er blonde og blåøyde, og vise frem det fine multikulturelle landet Norge er.

Colombia:
Etter mine år i Norge, har jeg blitt jeg veldig norsk for å være colombiansk, men også veldig colombiansk for å være norsk. Dette gjør at jeg ser Colombia på en helt ny måte. Hver gang jeg er tilbake i Colombia setter jeg større pris på personer som for meg var helt alminnelige for noen år siden. Dette er mennesker som virkelig representerer mitt land. Disse bildene er en hyllest til de menneskene om utgjør essensen av mitt hjemland.

Verden:
Disse portrettene er resultatet av flere reiser, der jeg som reisende har vært åpen for inntrykkene og de menneskene jeg har møtt.
Prosjektet heter ”bare se i kamera” på grunn av metoden jeg bruker for å ta bildene. Hver dag ser vi mennesker som gjør inntrykk på oss, men fordi vi er sent ute til jobb, har barn som krever oppmerksomhet eller fordi vi går og bekymrer oss, glemmer vi fort disse menneskene. Jeg vil ikke glemme disse menneskene, og derfor spør jeg om jeg kan ta et bilde av dem. Prosjektet krever en aktiv interaksjon mellom fotograf og den fotograferte. I tillegg ønsker jeg å fange essensen til den fotograferte, og med en uttalt aksept får jeg et oppriktig utrykk. Og når de jeg fotograferer spør meg om hva de skal gjøre, svarer jeg ”bare se i kamera”.

Om meg selv:

Mitt navn er Andrés Vargas og jeg kommer fra en liten by på grensen mellom Colombia og Venezuela, en by som på 90- tallet var full av narkotikahandlere, gerilja, og andre kriminelle grupper. Fra jeg var liten har jeg sett hvordan den narko-kriminelle kulturen har hatt stor innflytelse på mange mennesker og på byen jeg kommer fra.

Jeg er journalistutdannet, men har siden 2009 jobbet som profesjonell fotograf. Erfaringer som fotojournalist i flere medier både i Norge og i Colombia, og portrettfotograf til firmaer som Interoptik, Repsol, Den Norske Tannlegeforening, NTB Scanpix, og flere organisasjoner. I 2016 var jeg assistent til fotograf Ruven Afanador, under de offisielle bilder av Nobels Fredsprisvinneren, Colombias president Juan Manuel Santos.

Nå har jeg etablert meg i Oslo med mitt eget firma. Jeg har stilt ut bilder fra prosjektet ’Bare se i kamera’ ved flere anledninger i Norge, Colombia og Argentina, og jeg har mottatt gode tilbakemelding fra publikum og jury. Minst tre ganger i året reiser jeg for å fotografere til prosjektet, og det siste året har jeg vært i Danmark, Spania, Peru og Colombia. Å se prosjektet vokse og utvikle seg inspirerer meg ti å fortsette med ”Bare se i kamera”.

Alle bilder: Andres Vargas

Hvis du vil se flere bilder av Andres Vargas, besøk hjemmesiden hans.



Redaksjon i Foto.no er uavhengig av butikken og nettbutikken vår, men drives av inntektene derfra. Så hvis du setter pris på nettstedet og tjenestene vi tilbyr, og ønsker å se det videreført og forbedret, er vi svært takknenmlige hvis du vurderer å handle hos oss neste gang du trenger fotoutstyr eller å få laget bilder.
Du finner butikken vår i Barcode, rett ved spor 19 på Oslo S.
Nettbutikken finner du her.


 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu