Carl Zeiss er ute av fotobransjen

Legendariske Zeiss, som har lagd objektiver siden 1866, produserer ikke lenger utstyr for fotografering.
En æra er over.
Carl Zeiss lager ikke lenger objektiver, filtre, kameraer eller annet for fotografering. De konsentrerer seg om videooptikk og optisk utstyr til andre bransjer (kikkerter, mikroskoper m.m.).

Vi har, gjennom generasjonene, sett mye fantastisk optikk fra Carl Zeiss. De har vært ledende innen kameraoptikk lenger enn noen kan huske. Hvis du skulle ha noe virkelig bra, og originalprodusenten ikke var bra nok, var det Zeiss man gikk til.

Den siste legendariske serien med objektiver fra den kanten, var Otus, som var store, tunge, kostbare og uten autofokus, men optisk helt uovertrufne. Ellers har vi ikke sett mye banebrytende fra Zeiss de siste 10 årene. Det er også tydelig at de har hatt problemer med å henge med på teknologien. Det er ikke det at Zeiss har blitt dårligere, men alle andre har blitt bedre. Konkurransen ble hardere, Zeiss måtte flytte produksjonen til Asia, de klarte ikke å kapitalisere på Contax-navnet, og i det hele tatt har de blitt en mindre og mindre vesentlig aktør år for år. De var tidlig ute med objektiver for speilløse kameraer, og hadde et samarbeid med Sony for deres toppobjektiver, men Sony har gått sine egne veier og en del av Zeiss’ egne speilløse objektiver var beheftet med feil.

De prøvde å lansere et kompaktkamera med fullformatbrikke og innebygd Adobe Lightroom. ZX1, men det ble ingen suksess, og kom aldri til Norge.

Alt dette har gjort at selskapet har valgt å trekke seg ut av fotomarkedet totalt.

Det er trist, men samtidig har det skjedd over så lang tid at de har gjort seg selv ganske irrelevante, og dermed er ikke dette egentlig et sjokk. Vi har sett det komme, men ikke fått noen bekreftelse før nå.

Det føles likevel litt trist at den eldste aktøren i denne bransjen ikke lenger er i bransjen, men de er ikke borte, og vil fortsatt lage god optikk for videokameraer.

Denne saken er ikke basert på offisielle uttalelser fra Zeiss, men på informasjon som har kommet fram via andre kilder. Vi venter en offisiell uttalelse fra Zeiss neste uke.

Kilde: The Phoblographer

Oppdatering 14. juni: Zeiss har sendt ut en melding om at de ikke har trukket seg fra fotobransjen. Dette kan godt være at er riktig, men det kan også godt være at det er noe de sier fordi de ikke er tjent med at det er offisielt at de er ute. Vi fikk tilsvarende meldinger fra Kodak og Samsung kort tid før det var opplagt for alle at de var ute av fotobransjen.
Men vi håper naturligvis at vi tar feil og har Zeiss har rett, og at de snart vil vise det.
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu