Forsinkelser på grunn av Wuhan?

Vi spurt de største leverandørene våre om det blir forsinkelser eller annet på grunn av koronavirusutbruddet i Kina.
Wuhan-viruset sprer seg til tross for Kinas omfattende, men noe sene, forsøk på å stanse det. At det tar livet av folk, er tragisk og sammenliknet med det blir våre vurderinger bagatellmessige.

For de som er nervøse, kan vi melde om at det er stort sett bare eldre mennesker med eksisterende sykdommer som dør av viruset, og at det i det store og hele er relativt ufarlig for det store flertallet av befolkningen.

Men i og med at Kina har gått til ganske drastiske skritt for å begrense spredningen, kan det få konsekvenser for produksjon og levering av varer. Siden det meste produseres i Kina, er det mange områder som rammes.

Den mest umiddelbare konsekvensen er at kinesisk nyttår er utvidet med en uke. Dette er en periode der det meste av Kina er stengt, mindre blir produsert og ingenting blir sendt ut, så vi må anta at det oppstår en uke forsinkelse der.

I tillegg er det fabrikker som har stengt for å hindre smitte, en del kollektivtransport er stengt av samme grunn, og dette gjør at mange ikke går på jobb.

Vi sendte en forespørsel til de største leverandørene våre, og stort sett har de ikke fått beskjed om forsinkelser. Vi må huske at de fleste har lager i Europa, så dersom det er varer for en uke ekstra på lager, vil konsekvensen bli liten.

At leverandørene ikke har fått melding om forsinkelser betyr ikke at det ikke vil komme. Det kan bare bety at ingen har oversikten ennå, og derfor ikke har så mye å melde.

Konkret
Konkret har vi fått melding fra Fujifilm og Canon om at det vil bli forsinkelser på noe tilbehør som produseres av andre.

Det vil også bli mangel på minnekort framover, selv om det i hovedsak ikke skyldes viruset, men en voldsomt økt etterspørsel etter noen av komponentene som også finnes i minnekort. Så vidt vi har klart å finne ut er det produksjon av Sony Playstation 5 samt utbygging av 5G-nett som er ansvarlig for den økte etterspørselen. Det vil gi vanskelig tilgang og høye priser på minnekort i god stund framover.

Canon melder at de likevel ikke klarer å levere kortleser med EOS 1Dx III til dem som har forhåndsbestilt, blant annet på grunn av viruset. I stedet kommer det med en kupong som bekrefter at den blir ettersendt på et senere tidspunkt. Minnekortet som også er med, skal bli levert som normalt.

Hvis det skulle bli mangel på varer, kan det gjøre ting dyrere. Om det vil skje, vet vi ingenting om, men vi ser at prisene allerede er på vei opp på grunn av svak kronekurs.

Alt i alt ser det ikke ut som det får store konsekvenser for fotobransjen på kort sikt, men ting kan endre seg og priser kan gå opp, så det kan være lurt å ikke vente for lenge hvis det er noe man trenger før en et gitt tidspunkt.
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu