KI-bilde vinner Sony World Photography Award

Innsenderen, Boris Eldagsen nektet å ta imot prisen, og stiller viktige spørsmål om fotografi og kunstig intelligens.
Boris Eldagsen sendte inn bilder til tre ulike konkurranser som ikke hadde retningslinjer som forbød KI-genererte bilder. I den mest prestisjetunge, Sony World Photography Award (SWPA), vant det ene bildet klassen Kreativitet. I de to andre konkurransene ble han nominert som finalist. Ironisk nok, har han deltatt i konkurranser med ekte fotografier utallige ganger tidligere, og aldri nådd opp.

Da han ble kontaktet med beskjed om at han hadde vunnet, skal han der og da ha sagt at det var et KI-generert bilde, og tilbudt seg å diskvalifisere seg selv, og foreslo bruke situasjonen til å starte en debatt om Kis plass i fotografiet. SWPA godtok bildet, men kommenterte ikke initiativet til å diskutere problematikken.

PR-avdelingen til organisasjonen Creo, som jobber for SWPA hadde ikke blitt informert om dette initiativet, og Eldagsen sendte dem en uttalelse. Denne valgte de å ikke videresende til interesserte parter.

Eldagsen forteller til Foto.no at SWPA nå har fjernet bildet og navnet hans fra sidene over vinnere, uten noen kommentarer. Det er kanskje ikke så overraskende at han blir tatt bort, siden han ikke aksepterte prisen, men det burde vært problematisert av arrangøren, da det er en god grunn til at prisen ikke ble akseptert. Han dro til der bildene er utstilt, og melder til oss at bildet også er tatt bort fra utstillingen - fortsatt uten noen informasjon om bakgrunnen for det.

Mye kan tyde på at dette er et problematisk område for arrangøren, og at de ikke er klare for å diskutere det. Uansett er det et viktig tema som burde belyses. Boris Eldagsen valgte å ikke ta imot prisen, noe vi synes var modent gjort av ham. Men hva skjer i framtidige konkurranser. Snart vil det være umulig å skjelne et KI-generert bilde fra et fotografi. Det er stadig flere eksempler på at juryer heller ikke klarer det. Og hva er viktigst, at det er et kreativt verk skapt av et menneske, eller at det er et uttrykk som treffer oss på et eller annet plan?

Her finner du et intervju med fotografen der mye av dette blir tatt opp.


Facebooksida til Boris Eldagsen, der han tar opp problematikken.

© Boris Eldagsen ‘The Electrician’ 2022 from the series ‘Pseudomnesia’, courtesy of Photo Edition Berlin - The Electrician
The Electrician
© Boris Eldagsen ‘The Electrician’ 2022 from the series ‘Pseudomnesia’, courtesy of Photo Edition Berlin
Brukt med tillatelse.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu