Vidvinkelmakro gir nye perspektiver

Lengre brennvidde gir lengre arbeidsavstand med makro, men hva skjer hvis du heller går for korte brennvidder?
Ca. 100mm er en ganske vanlig brennvidde for makro på fullformat, eller tilsvarende kortere med mindre bildebrikker. Ofte ønsker man seg lengre brennvidder, for å få bedre avstand til det man skal fotografere, og det er praktisk hvis det er noe lettskremt du er ute etter.

Ulempen med lange brennvidder er at du får liten dybdeskarphet, som er vanskelig å jobbe med, og du isolerer lett motivet, slik at du ikke får miljø i bildet.

Personlig synes jeg det er mer interessant å få med litt omgivelser, og jo kortere brennvidde du bruker, desto mer omgivelser får du med på bildet. Den større dybdeskarpheten gjør det også lettere å se hva disse omgivelsene er.

I dag vil jeg derfor slå et slag for vidvinkelmakro. Det har, inntil nylig, ikke vært noen slike objektiver på markedet, men de begynner nå å komme. Canon EF 24-70mm f/4L IS USM har 1:2 forstørrelse, så det kan jo gi interessante perspektiver.

Ellers finnes det nå også en sak fra Laowa - en 15mm f/4 makro som gir 1:1-forstørrelse, og derfor kan gi ganske ekstreme resultater.

Og vil du gjøre det enkelt, kan du jo bruke mellomringer på vidvinkelobjektivet ditt også.

Her kan du finne en del bilder tatt med Laowa-objektivet


Vi mistenker at ikke alle insektene på bildene er levende, for man må ekstremt nært for å få dette utsnittet på 15mm.

Hvis noen har vidvinkel makrobilder liggende. Post dem gjerne på bildekritikken. Hvis jeg får et tips om slike, kan jeg legge ut noen på forsiden.

Lenke til Laowa-objektivet i butikken
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu