Verdens minste kamera

Amerikanske forskere har lagd et kamera på størrelse med en saltkrystall. Det tar bilder i RGB og er 500 000 ganger mindre enn et tilsvarende, tradisjonelt kamera.
Dette er ikke et miniatyrisert, vanlig kamera. De bruker en såkalt metasurface som er en halv millimeter tykk, og har lagt 1,6 millioner sylindriske hull som er formet svæt nøye for å bryte lysbølgene på optimal måte. Det bruker ikke noe objektiv.

I tillegg har forskerne fra University of Princeton og University of Washington utviklet avanserte algoritmer for å prosessere dataene til et brukbart bilde. Forskerne har sammenliknet bilder fra dette kameraet med både tidligere versjoner og med tradisjonelle kameraer, og funnet ut at det gir omtrent samme bildekvalitet som et tradisjonelt kamera med 500 000 ganger så stort volum.

Forskerne jobber nå videre, både med å forbedre bildekvaliteten ytterligere, men også med å legge inn motivgjenkjenning, noe som kan gjøre dette til et revolusjonerende produkt innen medisin og til bruk i roboter.
 -
 -
Det beste tidligere bildet, fra 2018 (tv.) og det nye bildet.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu