Verdens største digitalkamera

3200 megapiksler og 2800kg.
Siden vi skrev om verdens minste kamera for noen dager siden, tenkte vi det ville være på sin plass å skrive om verdens største i dag.

Drømmer du om å ta astrofoto, undersøker hva som er det beste utstyret og drømmer om de nydeligste motiver?

Det gjør de ved Vera Rubin observatoriet i Chile også. Der skal de nå få installert verdens største kamera. Det består av 189 CCD-brikker montert sammen. Hver brikke er på 16 megapiksler, og hele riggen får til sammen 3200 megapiksler pr. bilde. Kameraet går under navnet Legacy Survey of Space and Time (LSST)

Det er USAs energidepartement som bygger kameraet. Det er satt sammen av 21 moduler med ni bildebrikker i hver. Hver av modulene koster $3 millioner, så det er ikke et billig kamera vi snakker om her. Totalt blir det et lyssamlende område med diameter på 64cm. Pikselstørrelsen er på 10 μm og bildevinkelen er på 3,5 grader.

LSST skal monteres i observatoriet neste år, og nylig klarte produsenten å få begge kjølesystemene til å fungere sammen. Kameraet utvikler omtrent 10 ganger så mye varme som vanlige kameraer i bruk i store observatorier, og lav arbeidstemperatur er avgjørende for å få de beste bildene med lite støy.

Kameraet skal kunne ta ett bilde hvert 15. sekund, og på den måten klare å fotografere hele den sørlige nattehimmelen på under en uke. Det betyr at man får en helt ny oversikt over endringer og mulighet til å fange opp hendelser som er svært svake eller plutselige. Det vil også bli mulig å se svært fjerne objekter over mye større områder enn før.

Kilde: DPReview

 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu