Nå kan du ta flotte meteor-bilder

Meteorsvermen Perseidene er her, og kan være et flott fotomotiv.
Meteorsvermer dukker opp når jorda passerer gjennom «sporet» etter en komet. Kometer er store, skitne snøballer som etterlater seg en del støv når de kommer inn mot sola. Når Jorda passerer gjennom dette støvet, vil noe av det komme inn i atmosfæren i stor fart, og brenne opp. Det er det vi ser som meteorer, eller stjerneskudd.

Perseidene, meteorsvermen heter, har fått navnet fordi meteorene tilsynelatende kommer fra stjernebildet Perseus. Det er rester etter kometen Swift-Tuttle vi ser. Perseidene er en av de meteorsvermene med flest meteorer pr. time, og siden det er nymåne nå, vil du ha utmerkete muligheter til å se eller fotografere disse.

Tips til observasjon og fotografering
1) Finn deg et sted uten lysforurensning. Jo lenger fra byen og jo høyere til fjells du kommer, desto bedre er det.
2) Rigg deg til med en liggestol, så du lett kan se opp på himmelen. Bruk en app på telefonen for å finne Perseus, og se i den retningen.
3) Hvis du trenger lys, bruk rødt lys, som i mindre grad ødelegger nattsynet. Det tar 20-30 minutter før øynene har vent seg til mørket, og du vil ikke ødelegge det. Ikke bruk telefonen.
4) Du trenger ikke kikkert. Bare nyt synet. De fleste meteorene vil komme i stor fart ut fra Perseus. Perseidene har en fart på ca 210 000 km/t, så det går ganske fort, og vil ofte nesten bare oppfattes som lysglimt.

Tips til fotografering
1) Rigg deg til med et godt stativ, snorutløser eller fjernutløser, et så lyssterkt vidvinkelobjektiv du kan få tak i og gjerne et kamera som tåler at du skrur opp ISO-verdien en del.
2) Sett opp kameraet så du får med litt forgrunn, litt landskap eller tilsvarende, og pek det i retning Perseus.
3) Prøv deg fram med eksponering. 30 sekunder på ISO 6400 kan være et sted å begynne. Bruk største blender, og reduser ISO-verdien hvis du kan. Ikke bruk lengre lukkertider enn 30s, for da får du stjernespor.
4) Ta bilder hele tiden. Hver gang du er ferdig med en eksponering, begynn på en ny. Da har du størst mulighet til å fange dem. Dersom du ønsker kan du stable bildene i etterkant, for å få flere meteorer inn på samme bilde. Hvis du tar deg tida, velg at kameraet skal gjøre støyfjerning på lange eksponeringer. Da vil det ta en såkalt black-frame med samme eksponeringstid som bildet, for å avgjøre hva som er støy og hva som er signal.

Perseidene er best synlig i sør-Norge, da det fortsatt kan være litt lyst i nord. Så avhenger det naturligvis av været.
Det tar noen dager for Jorda å passere gjennom støvet fra kometen, så du har noen dager på deg. Men maksimum vil være i morgen kveld, 13. august. Du kan få inntil 150 meteorer pr. time, men de kommer ikke regelmessig, så du kan få en flott klynge, eller måtte vente lenge uten å se noen.

Vi krysser fingrene for godt vær, og husk å ønske deg noe hver gang du ser et stjerneskudd.
 -
Illustrasjonsbilde
 -
Tresnitt av meteorsvermen Leonidene i 1833, da den var spesielt kraftig.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu