Svend Wiig Langen

Amatørfotograf, sykepleier og nå produktspesialist i et legemiddelfirma Svend Wiig Langen (44) presenteres i dette brukerportrettet.
Kan du fortelle litt om bakgrunnen din som fotograf?

- Fotograferingen har vel ligget latent i meg hele livet. Jeg ser ikke på meg selv som fotograf, men en som har en fantastisk hobby. Det er de som lever av foto som er ”ekte” fotografer.

- Det hele begynte i ung alder (13-14 år) da jeg fikk låne mitt første kompaktkamera! Det tok så kort tid å lage et bilde. Dermed…etter mange år med ”kompakten” ble det en nedtur da det ble ødelagt av vann…..i bunnen av en trejolle, langt inne i Femundsmarka! Min far var også veldig interessert i foto og jeg var stadig i mørkerommet på badet med han. Det var nok også en spire til min fotointeresse. Han abonnerte også på Fotografi som jeg har lest siden guttedagene.

- I 1994, da vi fikk vår første datter, ble det et nytt kamera, denne gangen et speilreflekskamera. Familien preger nok derfor mye av bildene mine der mennesker i miljø er hovedelementene. Jeg har også alltid hatt et nært forhold til naturen, sjø og fjell. Dermed har det også blitt masse naturbilder, både makro og storslått natur som omgir oss.

- Alt som jeg kan om fotografi er selvlært. Jeg har ikke gått på noe kurs eller deltatt i noen workshops. Da jeg kjøpte mitt første speilreflekskamera ble det stort sett bare dias-bilder. Lukker/blender ble nøye studert og lært ved å skrive ned hvert eneste bilde helt til det visuelt satt i ryggmargen.

- Allerede i 1994 var det to herremenn, Arne Strømme og Torbjørn Tandberg, som for det meste delte på å bli Årets fotograf i norske Fotografi. Sistnevnte kommer fra Drammen så det tok ikke lange tiden før jeg tok kontakt med ham! Siden den gangen har vi vært gode venner og jeg må nok takke Torbjørn for mye av den videre utviklingen! På den tiden var Torbjørn medlem av Oslo Kameraklubb og vi kjørte så ofte vi kunne sammen inn til Oslo. Det var en spennende tid og en tid hvor jeg også fikk ”smaken” på konkurranser i blant annet Fotografi og svenske FOTO.

Hvordan vil du selv beskrive deg som fotograf?

- Jeg er vel ingen stor nyskaper og alt er av interesse bare jeg selv føler det er riktig.
Noen mener jeg har min egen stil, men som jeg selv ennå ikke har funnet. Hvis noen blir inspirert av bildene mine , ja da tar jeg det selvfølgelig positivt!

- Jeg er veldig interessert i alle typer bilder og jeg leter alltid etter bilder som treffer mitt ego og mine referanserammer; Det jeg har opplevd og det som kan fortelle meg noe.

- Jeg synes det er vanskelig å beskrive meg selv som fotograf. Men jeg skal prøve med noen stikkord: Prøvende, leken, estetisk, myk, ydmyk, tolerant, impulsiv, undrende, filosofisk….drømmende. Jeg er nok bestemt og sta også. Har jeg en fotografisk ide så skal jeg få det til. Jeg er ikke selvopptatt, men tvert imot kan jeg ha en selvironi som gjør narr av meg selv. Fotografi føler jeg er din sjel og personlighet utad, så det å fortelle her om min personlighet…..blir mitt fotografiske utrykk!

- Jeg har også lyst til å benytte anledningen til å referere til en annen fotograf her inne på foto.no, Atle Goutbeek. Han sier at ”Et fotografi er først ferdig når det har blitt sett av noen”. Dette synes jeg er essensen i all fotografi. De er til for å betraktes. Det er ingen grunner til å ha bilder liggende i en skuff. Jeg vil beskrive meg som en fotograf som absolutt liker å vise frem bildene jeg tar.

Hva inspirerer deg som fotograf?

- Livet! Mennesker, naturen og miljøet som omgir oss. Jeg er ambivalent og er alltid søkende.
Gode malerier, bilder, filmer og til og med gode bøker som skildrer et miljø, kan inspirere meg til å fotografere. Turer i naturen på fjell og ved sjø, gamle bygninger og gjenstander inspirerer meg også.

Hvilke ambisjoner har du som fotograf?

- Å treffe flere miljøer og reise mye mer for å oppleve og bli engasjert og inspirert.
Jeg har også ambisjoner om å være mer med i internasjonale fotokonkurranser.
Etter hvert vil jeg sikkert ha enda mer å bygge på for eventuelt en utstilling og/eller bok.
Jeg har vel en tanke om at jeg fortsatt er ”fersk” og må ta enda flere bilder for å ha dette grunnlaget. Mine bilder er fortsatt preget av scannede diasbilder fra år tilbake!

Hvilke fotografer inspirerer deg?

- Jeg har mange fotografer som inspirerer, men det er bildene som inspirerer mest.
Dermed har jeg litt vansker med hvem som har tatt hva. Jeg har dog en del bøker av gamle fotografer som inspirerer: blant annet Bill Brandt, Helmut Newton og Richard Avedon.

- Når det gjelder norske fotografer er to allerede nevnt og det er vel ingen bombe at jeg lar meg inspirere av Torbjørn Tandberg og Arne Strømme, to av norges mest premierte fotografer.

- Når det gjelder fotografer her inne på Foto.no kan jeg nevne mange. Noen er ikke så aktive som andre, men slenger inn noen bilder i ny og ned. To jeg har bitt merke til som har et høyt tempo hva angår produktivitet, kvalitet og særegenhet er Håvard Flaatten og Tom Tveitan. De har to forskjellige stilarter, men begge er artig å følge med på.

- Årets ”nykommer” må sies å være Isidoros Prinos! De hverdagslige gatemotivene som vi alle i byene omgir oss med, blir fanget på en spennende og fortellende måte!! Utrolig artig å se nye fotografer som kommer til…og flere med, håper jeg!

- Andre som jeg synes det er verdt å nevne er Stig Børre Elvegård, Silje Nilsen, Ivar Bjørdalsbakke, Stellan Karlson, Ketil Knudsen, Hans-Jacob Haarseth, Knut-Inge Johnsen, Marit Olsen, Kjell Sigurd Strandenæs, Øyvind Antonsen m.fl.

Kan du fortelle litt om ditt forhold til det digitale fotografiet?

- ”Den gangen” jeg bare tok dias, ble jo bildet skapt idet jeg trykte på avløserknappen. En uke etter at jeg sendte filmen inn til fremkalling var spenningen høy hver gang jeg skulle hente bildene på den lokale fotobutikken ”Fotohuset” her i Drammen. Jeg kunne ikke dy meg og satte meg rett ned ved det store lysbordet inne i butikken! DET var tider det!

- Nå har jeg brukt mye tid på å sette meg inn i det digitale etterarbeidet og alt det nye. Jeg har likevel mye å lære. Likevel er det slik at jeg som tidligere alltid forsøker å ta det optimale bildet. Selv om det tas mange flere eksponeringer nå når det fotograferes digitalt, er ikke det ensbetydende at det blir tatt ”bedre ”bilder.

- Mange bilder blir ekstrapolert med effekter i Photoshop, noe som kan være spennende i starten, men som fort kan virke som effektmakeri og lite, i mine øyne, kvalitetsskapende.
Motivet og innhold, samt de samme forutsetningene på ”kvalitet” er for meg det viktigste.

Har du et bilde du har tatt som du er spesielt godt fornøyd med og kan du fortelle litt om bakgrunnen for bildet?

-Hm. Det er nok mange bilder som jeg personlig kan like og som kanskje betyr mer for meg personlig enn hva andre mener.
Jeg tok en serie bilder av min datter og oldefar når han var i live.
Dette er bilder som står meg og familien nært og som betyr mer og mer jo lenger tiden går. Bilde nr: bilde nr. 453180

- Et bilde som jeg har fått noen priser for, blant annet i tidsskriftet Fotografi er ”Huleboer” bilde nr. 349217 og som jeg i ettertid har fått tilbakemeldinger fra en her inne på foto.no har betydd mye. Vedkommende fortalte at dette bildet samt et annet, fra en annen fotograf, fikk ham til å fortsette med hobbyen sin, foto! Det var også i den perioden jeg for første gang ble ”Ukens Fotograf”! Det var meget inspirerende og jeg blir rørt når et bilde kan ha så mye å si for andre.

Kan du beskrive den selvvalgte portfolioen du har valgt?

-Det ble en vanskelig oppgave å velge ut disse bildene! Kom til slutt frem til mennesker i miljø med blant annet bilder av den nærmeste familie som hovedtyngden. Dette er vel det som har stått meg nærmest som hobbyfotograf og ville dermed vektlegge dette selv om jeg gjerne også skulle hatt med flere naturbilder, makrobilder og gatebilder.

Har foto.no på noen måte hjulpet deg til å bli en bedre fotograf?

- Ja, så absolutt! Jeg er veldig avhengig av feedback og har fått utrolig mange gode konstruktive tilbakemeldinger.
Det er vel de to siste årene jeg virkelig har fått interessen for B&W! Når jeg da har gjort en del scannede diasbilder om til svart/hvitt, fikk jeg en a-ha opplevelse etter hjelp fra Ivar Bjørdalsbakke (bilde nr. 354412). Et resultat som jeg selv liker godt, mye pga hjelpen og at jeg hadde skjønt noe.

- Ellers liker jeg å ta meg god tid til å kommentere, det være seg på galleriet eller på kritikken. Det å gi noe til andre, skriftlig, er en stor utfordring. Det vi skriver eller tar av bilder er tross alt bare en liten del av all kommunikasjonen. Derfor legger jeg mye tid i dette da det så altfor fort lett kan misforstås.

- Denne nettbaserte formen for ytringsmeninger om et bilde er dårlig eller godt, ja det får man lærdom av. Det er en stor fotoklubb som tross alt er forholdsvis ny.

Hvordan kan foto.no bli et bedre nettsted for fotografi i fremtiden?

- Jeg følger med på forumet innimellom og her er det mange meninger om det. Er selv ikke så aktiv her men jeg finner mange artige og interessante temaer. For meg er bildet det essensielle på foto.no og Bildegalleriet og Bildekritikken er det som opptar meg mest.
Jeg kunne tenkt meg at flere yrkesaktive fotografer gjør sitt inntog her og mener bestemt at de også kan dra nytte av å være her inne. Ikke minst ville det vært til stor nytte for oss andre.

- Foto.no har jo svært mange medlemmer og dermed vil jo kvaliteten sprike voldsomt. De nye retningslinjene på kommentarer, spesielt på Bildekritikken, har forbedret kommentarene veldig. ”Gode” fotografier er dog subjektive og en kan heller ikke forvente det store hele tiden. Innimellom dukker det opp, på min netthinne, virkelig gode ”høydare!” Det beriker og gleder meg!

- På en annen side, skulle jeg ønske gode bilder blir anbefalt, noe lignende som tidligere. Mange gode bilder blir ”borte” i mengden.

- Foto.no er flinke til å oppdatere oss om hva som skjer av utstillinger, konkurranser osv.
Svend Wiig Langen -
Svend Wiig Langen
Svend Wiig Langen -
Svend Wiig Langen
Svend Wiig Langen -
Svend Wiig Langen
Svend Wiig Langen -
Svend Wiig Langen
Svend Wiig Langen -
Svend Wiig Langen
Svend Wiig Langen -
Svend Wiig Langen
Svend Wiig Langen -
Svend Wiig Langen
Svend Wiig Langen -
Svend Wiig Langen
Svend Wiig Langen -
Svend Wiig Langen
Svend Wiig Langen -
Svend Wiig Langen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu