Håvard Flaatten

I brukerportrettet denne gangen stifter vi nærmere bekjentskap med den spennende amatørfotografen Håvard Flaatten.
Kan du fortelle litt om bakgrunnen din som fotograf?

- Jeg begynte smått å fotografere i 2007. Tidligere var det mest ukritisk knipsing her og der.
Høsten 2008 gikk jeg til innkjøp av digitalt speilreflekskamera, og etter det tok det mer og mer av. Interessen for det ferdige fotografiet, kanskje med en liten historie å fortelle også, gjør fotograferingen gøy.

- Ved en tilfeldighet kom jeg i kontakt med en fotograf fra foto.no samme høsten som jeg kjøpte nytt kamera. Hun het Marit Olsen, og har lært meg utrolig mye innen bildebehandling, fotografering, og ikke minst å være selvkritisk.

Hvordan vil du selv beskrive deg som fotograf?

- Jeg liker å komponere bilder på følelsen, være kreativ og fange øyeblikket. Jeg har alltid likt å ta bilder på sparket, og ikke planlegge for mye. Det å ikke planlegge for mye, gjør at jeg står mye friere til å ”leke” meg frem til et ferdig bilde. Bilder av mennesker står sterkt. Ikke minst å portrettere mennesker i alle aldre. Eldre mennesker er særlig spennende. De har mye å fortelle og er spennende å fotografere. Det å få frem det ekte utrykket i mennesker gir meg veldig mye. Sort/hvit velges ofte, men det siste året har jeg tatt mer og mer fargebilder også.

- Gatefotografier er fotografier som ikke kan planlegges på noen måte. Men jeg ser også at jeg fotograferer slik i ”såkalte planlagte” settinger også. Jeg kan planlegge en setting med en modell eller flere, men ideer dukker ikke skikkelig opp før jeg har modellene foran meg. Lyset avgjør ofte hvordan ideene dukker opp og blir til fotografi.

- Mine aktfotografier har ofte blitt til på en slik uhøytidelig måte. Vi finner et planlagt sted, ser an lysforholdene, og så kommer ideene opp der og da.
Bilder av fugl og dyr er også en genre jeg liker – kanskje ikke like sterkt som mennesker, men det er noe eget ved å være ute i naturen og oppleve den tett på med lukter og lyder, samt det å se og fotografere ”den”.

Det er ikke så mange årene siden du begynte å ta fotograferingen mer seriøst. Kan du fortelle litt om hva du har gjort for å komme der du er i dag?

- Det er et vanskelig spørsmål. Workshoper har jeg for eksempel aldri deltatt på. Mange fotografer jeg snakker med, lovpriser slikt.

- Fotografi leses derimot med stor interesse, og det er et blad jeg trives med.

- Jeg tror mye av hemmeligheten for å bli en bedre fotograf er at man skal nyte fotograferingen: være leken og barnslig. Det er en egenskap man skal utnytte. Greier man å finne barnet i seg igjen, så tror jeg man kan få frem mye kreativitet. Slik er det for meg, og slik tenker jeg.

- Bare å ta en titt på barn. Se hvordan de leker, se hvor oppfinnsomme de er, utforskende.. Vi voksne skal være så ordentlig. Da kan ting bli veldig firkantet og forknytt…

Hva inspirerer deg som fotograf?

- Mennesker som jeg fotograferer inspirerer meg. Godt naturlig lys er inspirerende. Gode ”kulisser” til planlagte settinger er inspirerende. Har jeg disse 3 elementene på en gang, så er foto ekstremt gøy.

- I tillegg er det spennende å se andres fotografier – innen de fleste genrer.

Hvilke ambisjoner har du som fotograf?

- Utvikle meg videre og ha det fortsatt gøy bak kamera.

Hvilke fotografer inspirerer deg?

- Av foto.no medlemmer (og andre norske fotografer) så er det mange jeg ville nevne, men for å velge noen så må jeg peke på fotografer som ofte har svært gode og spennende bilder. Disse er blant annet Anne Øverås, Svend Wiig Langen, Gro Midttun, Isidoros Prinos og Marit Olsen. Det er alltid spennende å se hva de legger ut av bilder.

- Naturfotografene på foto.no som Terje Hellesø, Ketil Olsen, Tommy Solberg, Vegard Lødøen, Tor Eirik Pollestad, Ole Arne Schlytter, Tommy Sørensen og Anders Selland er alltid spennende å følge. De leverer alltid flotte bilder.

- Men, det er mange flere som fatter min interesse på foto.no som jeg gjerne skulle nevnt.

- Internasjonale fotografer som jeg har sans for er Joyce Tenneson og Martin Parr. De har en særegen stil og tar mange gode bilder. Særlig aktbildene til Tenneson sitter på mitt minne lenge. Ærlige, ujålete og ekte.

Hvor mye tid bruker du på å fotografere?

- Kanskje ikke så mye som folk kanskje tror. Tar jeg gatebilder, for eksempel, så kan jeg ta mange fungerende bilder på veldig kort tid.
Jeg har kamera mye med meg, også selv om jeg ikke planlegger bilder. Kanskje det plutselig har blitt en 3-4 likevel. Noen ganger blir kameraet urørt. Dager jeg er lite inspirert eller ikke ser motiver, så skjer det.

Har du noen fotoprosjekter du planlegger eller ønsker å jobbe med i fremtiden?

- Det er ikke slik jeg vanligvis tenker og jobber med foto. Men jeg har mange ideer, og de videreutvikler seg når modeller dukker opp.

- Aktfoto er inspirerende, og jeg må si det frister og utforske mer innen denne genren i fremtiden.

Kan du fortelle litt om hvordan du jobber med et konkret fotoprosjekt (eller bilde) fra ide til ferdig resultat?

- Jeg liker å gå tett på, isolerer motivet fra omgivelsene. Ha ryddige bakgrunner hvis mulig. Ellers følger jeg ikke noen ”bok” i hvordan et bilde skal tas. Jeg tar det slik jeg føler for – der og da.

- Ellers er mye nevnt over, men når bildet er tatt, så går det med en del tid til redigering på pc. Kan vel også nevne at jeg liker naturlig lys godt, og bruk av reflektorer.

Hvilket fotoutstyr bruker du og kan du fortelle litt om ditt forhold til utstyr?

- Jeg er ikke så veldig opptatt av utstyr. Jeg bruker for det meste et enkelt speilreflekskamera fra Pentax, og kjenner kameraet som min egen bukselomme. Det tror jeg er viktig for at bildene skal bli sånn noenlunde. Iso, hvitbalansen, blender, lukker, og over/undereksponeringsknappene/rattet får kjørt seg hele tiden. Kameraet er værtett, noe som jeg setter stor pris på. Regn og dårlig vær er bra fotovær. Det eneste jeg kan savne i forhold til nyere kameraer som er på markedet i dag – er høyere iso. Jeg bruker mest en 17-50mm og en 70-200mm.

- I tillegg har jeg ofte med meg et kompaktkamera, som er mindre enn mobiltelefonen. Et overraskende bra kamera som tar veldig bra bilder hvis man er litt nøye i innstillingene.

Kan du fortelle litt om ditt forhold til det digitale fotografiet?

- Det å ha muligheten til å redigere på bildet i ettertid er litt vesentlig synes jeg. Men øyeblikket og historien i bildet er viktigere. Jeg fotograferer kun digitalt i dag. Begynte å fotografere med et analogt kamera i 2007, men i 2008 ble digitalt speilrefleks innkjøpt.

Har du et bilde du har tatt som du er spesielt godt fornøyd med og kan du fortelle litt om bakgrunnen for bildet?

- ”Small farmers”-serien min er jeg veldig glad i – og da særlig bildet av gutten på traktoren med hunden foran. Serien ble tatt i Nord-Trønderlag sommeren 2009, og var unnagjort på noen få minutter. Det er alltid gøy når en serie blir til så raskt..

Kan du beskrive den selvvalgte portfolioen du har valgt?

- Bildene jeg har valgt ut viser vel en del av min allsidighet vil jeg tro. Portretter, serier med barn, gatefotos og 2 av mine fuglebilder som blant annet viser musevåk i siste rest av kveldslys. I tillegg har jeg lagt ved et bilde av nattravn. Dette fotografiet ble til da jeg ble bedt med på en fantastisk ”nattravnekspedisjon” sammen med Hans Jørgen Hovelstad og Tommy Sørensen. Uforglemmelig tur, og jeg fikk et bilde av den spennende nattaktive fuglen.

Har foto.no på noen måte hjulpet deg til å bli en bedre fotograf?

- Det vil jeg påstå. Det er spennende å se andres vinklinger og fotografiske arbeider. Ikke minst er det flott å få konstruktiv kritikk. Et bilde kan oppleves forskjellig, og det er ofte subjektive meninger – men av og til er det godt å få noen råd. Allikevel synes jeg det er viktig for den enkelte å stole på seg selv ved det man gjør fotomessig. Stol på eget arbeid innen foto, men ta gjerne til deg tips og triks.

Hvordan kan foto.no bli et bedre nettsted for fotografi i fremtiden?

- Jeg synes foto.no er et bra nettsted. Jeg liker mange av artiklene som kommer ut. Alltid spennende lesning. Forumet har jeg ikke vært mye innom, og det kommer vel av at jeg ikke har prioritert tid til det.

Flaattens foto.no-portfolio
Flaattens blogg
Håvard Flaatten -
Håvard Flaatten
Håvard Flaatten -
Håvard Flaatten
Håvard Flaatten -
Håvard Flaatten
Håvard Flaatten -
Håvard Flaatten
Håvard Flaatten -
Håvard Flaatten
Håvard Flaatten -
Håvard Flaatten
Håvard Flaatten -
Håvard Flaatten
Håvard Flaatten -
Håvard Flaatten
Håvard Flaatten -
Håvard Flaatten
Håvard Flaatten -
Håvard Flaatten

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Willy B.
Imponerende ja !! ;)
18.6.2010
Helene P.
Det var veldig intresangt å lese, Håvard er en person som benytter enhver andledning til å ta bilder, uansett motiv og tidspunkt, lys eller mørke, han får meget gode resultater.
18.4.2010
Leif Egil H.
Artig å få en videre innsikt i Håvards foto verden.
For meg er han en dyktig fotograf som jeg liker å se bildene til, han er spesielt dyktig på store kontraster i bildene sine.
16.4.2010
Sonja Elisabeth M.
Håvard har inspirert og inspirerer meg med sine flotte, sanne og ekte bilder!
16.4.2010
Tomas W.
Interessang og inspirerende artikkel dette. Alltid spennende å få innsikt i hvordan andre fotografer tenker. Gleder meg til å følge deg videre Håvard:)

mvh tw
15.4.2010
Svein O.
En god artikkel som var interessant å lese. Synes bildene til Håvard Flaatten er flotte å studere, godt lys, fin komposisjon. Artig å se utviklingen og følger med videre.
Svein Omdahl.
15.4.2010
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu