Kjell Harangen

Han har innsett at foto er en kronisk ”sykdom” han er smittet av – og som han lever godt med.
Hvor lenge har du vært medlem av foto.no?
- Leeeenge, helt siden 2001 med mer eller mindre aktive perioder, også noen år helt uten aktivitet.

Kan du fortelle litt om bakgrunnen din som fotograf?
- Jeg er selvlært amatør som fikk nytt kamera til konfirmasjonen, en Brownie, deretter en tysk blå og fin Bilora med 127 film i. Takket være noe fotointeresse i nabolaget og familien, fotoklubb, litt jobb for avis også videre, så har foto alltid hengt ved meg i en eller annen form. Jeg har innsett at det er en kronisk ”sykdom” jeg er smittet av, og som jeg lever godt med.

Hvordan vil du selv beskrive deg som fotograf?
- Altetende må bli kortversjonen av det. Og jeg er nysgjerrig på det meste som har med foto å gjøre. Jeg har en slags aversjon mot motorframtrekk, og liker å ha mest mulig kontroll på fokus, dybdeskarphet og lukkertider før opptaket. Det kan ha hindret meg fra å få noen episoder eller situasjoner noen ganger fordi det har gått for seint. Det er kanskje noe som henger igjen fra den “manuelle” tiden. Uansett, den gode følelsen som kommer når opptaket er gjort etter nøye forberedelser synes jeg er bryet verdt.

Hva inspirerer deg som fotograf?
- Bøker, bilder på nett, utstillinger til dels, samt kontakter i andre kreative miljøer: Er så heldig å kjenne noen “ordentlige” kunstnere. Noen workshops med de ”store” har også fyrt opp under interesse og inspirasjon.

Hvem har du vært på workshop med og kan du fortelle litt om hvordan disse har bidratt til din utvikling som fotograf?
- Herdis Maria Siegert og Morten Krogvold først og fremst. De er jo begge analoge fotografer og ga meg et skikkelig kick på det området som resulterte i et par lokale utstillinger også. Jeg hadde solgt mitt Hasselblad-utstyr den gangen og måtte skaffe meg nytt. Nå blir det nok med meg videre for alltid.

Hvilke fotografer inspirerer deg?
- Som sagt, så er jeg ganske altetende når det gjelder fotografi og har nok ingen spesielle helter.

- På Foto.no er det mange gode fotografer som inspirerer på forskjellige måter. Uten å trekke fram noen foran andre, så er det nok Roger Hebæk, Tommy Næss, Tor Arne Riksheim, og Torild Høyland som bidrar mest i den gata jeg føler at jeg oppholder meg. Når det gjelder naturfotografi så liker jeg godt det arbeidet som Thorbjørn Rise Haagensen representerer.

Hvilke ambisjoner har du som fotograf?
- Ingen store ting på det området nei. Det som gjelder for meg er først og fremst å ha det morsomt med fotografi. Deretter bli bedre innenfor de områdene som interesserer meg, fortelle bedre historier, kanskje prøve å undertrykke fobiene mot teknikk (utnytte teknologien) og fange de gode motivene jeg ser, men noen ganger går glipp av...

Hvor mye tid bruker du på å fotografere?
- Jeg tenker nok mer på fotoemner enn tid jeg bruker til selve fotograferingen. Er så heldig at jeg har kunnet benytte meg av tidlig pensjon og bruke tiden min slik som jeg føler for. Overraskende nok er også den tilværelsen travel, og foto er en fin adspredelse og rekerasjon uansett hva en driver med ellers.

Hva mener du er et godt fotografi?
- Et godt bilde for meg må på en eller annen måte fortelle en historie, i det minste antyde noe som gjør det spennende å gå dypere inn i det uansett om det framstår konkret eller abstrakt. Det tekniske er ikke så avgjørende, men derimot selve uttrykket.

Har du noen fotoprosjekter du planlegger eller ønsker å jobbe med i fremtiden?
- Prosjekter er det lite av. Ikke annet at det innimellom dukker opp noe fordi bekjente og andre forbindelser vet at jeg ”kan” ta bilder til for eksempel brosjyrer og annet.

Kan du fortelle litt om hvordan du jobber med et konkret bilde, fra ide til ferdig resultat?
- Ideene til motiver kommer nok oftest tilfeldig for min del. Det blir helst fotografering der og da fordi jeg ser noe, at lyset stemmer osv. Jeg er en lystfotograf.

Hvilket fotoutstyr bruker du og kan du fortelle litt om ditt forhold til utstyr?
- Hasselblad-, Nikon- og Canonutstyr er det som for det meste brukes per i dag. Pentax var også en del av utrustningen for noen år tilbake. Stort sett hele runden uten at jeg har ”giftet meg” med noen av dem. Legger størst vekt på gode objektiver framfor kamera.

Kan du fortelle litt om ditt forhold til det digitale fotografiet?
- Det digitale skaper mange muligheter og nye utfordringer. Verden går videre. Så det er bare å henge på hvis en vil være med på moroa, dessuten så liker jeg nye “dupeditter”.
Det er to forskjellige verdener i forhold til filmen som ligger mitt hjerte nærmest og gir den beste fotogleden for meg, men jeg sier gjerne ja takk begge deler!

Har du et bilde du har tatt som du er spesielt godt fornøyd med og kan du fortelle litt om bakgrunnen for bildet?
- Jeg kan ikke peke ut noen egen favoritt. Jeg synes også det avhenger av settingen det vises fram i. Dvs. hvordan det framstår og hva det formidler til betrakteren i det miljøet det vises fram. Jeg har ikke egne fotografier på veggene. Noen av de bildene jeg viser fram har jo fått bedre respons fra omverdenen enn andre, uten at de blir favoritter av den grunn, men heller et signal om at en er inne på noe kanskje..

Kan du beskrive den selvvalgte portfolioen du har valgt?
- Motivene er tilfeldige, men valgt innenfor de områdene som jeg selv føler at jeg hører mest hjemme i. Har delt de opp i en analog og en digital bolk. Alle er fra de tre – fire siste årene.

Har foto.no på noen måte hjulpet deg til å bli en bedre fotograf?
- Det finnes alltid inspirasjon og nye måter å se tingene på, forutsatt at en stiller med åpne øyne og åpent sinn. Var nok mer ”bestemt” på hva jeg mente var bra eller ikke tidligere. Nå spør jeg nok oftere hvorfor ting er gjort slik og sånn før slutningene treffes og evt. går videre på egne gamle stier. Derfor er det alltid mulig å gjøre ting annerledes og kanskje bedre. Der bidrar også foto.no.

Hvordan kan foto.no bli et bedre nettsted for fotografi i fremtiden?
- Det vet jeg ikke. Tror ikke alle kan tilfredstilles, men brukerne bør høres og gode forslag prøves. Tiden vil sikkert jobbe fram endringer også, ingen ting blir bedre av å stå stille..
Kjell Harangen -
Kjell Harangen
Kjell Harangen -
Kjell Harangen
Kjell Harangen -
Kjell Harangen
Kjell Harangen -
Kjell Harangen
Kjell Harangen -
Kjell Harangen

Brukere Brukere:
Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Kcccx H.
Tusen takk for hyggelige tilbakemeldinger alle sammen!
9.6.2012
Tor-Arne R.
Fint og interessant brukerportrett, med et godt utvalg av bilder. Tar det som en ære å bli nevnt i en slik sammenheng :-)
4.6.2012
Inger Anne Maritsdotter V.
Gratulere med et interessant brukerportrett med mange fine og varierte bilder.
Det er veldig interessant å lese om dine erfaringer innen foto opp gjennom årene.
Dine bilder viser variasjon og bredde med kreative tilnærminger til motivet.
Veldig kjekt at også du kunne bli presentert i brukerportrettet her på foto.no!

Mvh
Inger Anne
3.6.2012
Sjur Gabriel H.
Interesant å lese brukerportrettet med Kjell Harangen av flere grunner. Han banket på døra her for å spørre om tillatelse til å fotografere uthuset og solsikkeåkeren for noen få år siden, og et av bildene har han brukt her. Jeg liker mange av bildene hans fordi de som regel fokuserer på en stemning framfor en analytisk tilnærming.
2.6.2012
Terje A.
Gratulerer Kjell.Fin variasjon i bildene du har valgt.
1.6.2012
Roger H.
Fint å lese brukerportrettet ditt Kjell. Håper du fortsetter å være kronisk "syk" da dine bilder og ikke minst kommentarer er til stor inspirasjon.
1.6.2012
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu