Jon Baastad

Vi blir bedre kjent med amatørfotograf Jon Baastad i helgens brukerportrett.
Jon Baastad (49) fra Oslo jobber til daglig i designavdelingen i NRK som rekvisitør. Som fotograf har han hatt en del portrettoppdrag og laget noen kalendre for bedrifter. Han har også gjort noe fashion-foto. Men hovedsakelig er foto en hobby.

Hvor lenge har du vært medlem av foto.no?

- Jeg har vært medlem av foto.no siden 2009.

Kan du fortelle litt om bakgrunnen din som fotograf?

-Jeg kjøpte mitt første speilreflekskamera i 16 årsalderen. Det var et Pentax Spotmatic og jeg var veldig stolt av det. Vi hadde mørkerom på ungdomsskolen og vi fikk en viss opplæring der. Senere hadde jeg foto som valgfag på videregående med fotograf Dag Alveng som lærer.

- Utover dette er nok resten selvlært etter prøve feile metoden. Særlig etter det digitale overtok har man jo måttet lære seg nye teknikker og måter og jobbe på spesielt da med tanke på etterarbeid. Selv om grunnprinsippene er de samme.

Kan du fortelle litt om hvilke grep du har tatt for å komme der du er i dag?

- Jeg har ikke tatt noen organiserte kurs eller workshops. Men jeg har lest og leser stadig bøker om de forskjellige delene av faget, som lysetting, kamerateknikker, posering og etterarbeid i photoshop. Leser også en del bøker av gode fotografer for ren inspirasjon.

Hvordan vil du selv beskrive deg som fotograf?

- Det er jo vanskelig å beskrive seg selv, men jeg er nok en som ikke følger noen spesiell form eller tenker for mye på regler innenfor fotografiet, men snarere får en ide og prøver å få det resultatet jeg har sett for meg. Det skal sies at det ofte ender opp som et helt annet uttrykk enn det jeg tenkte det skulle bli.

Hva inspirerer deg som fotograf?

- Det som inspirerer meg mest er nok å se gode bilder eller god kunst generelt, men også et interessant ansikt/utrykk, en skeiv gammel bygning, en uventet situasjon eller en bra film. Kort sagt alt som får deg til å stoppe opp litt og se.

Hvilke fotografer inspirerer deg?

- Det er tatt mange fantastiske bilder og det finnes veldig mange gode fotografer både nålevende og avdøde. Jeg kommer ikke utenom de flotte landskapsbildene til Ansel Adams eller de rå aktene til Robert Mapplethorpe og Helmut Newton. Portrettene og de dokumentariske bildene til Annie Leibovitz fasinerer meg også.

- Her inne på foto.no finnes det mange dyktige fotografer i mange forskjellige sjangre. Jeg vil nevne Eric Fagerheims teknisk superbe og smakfullt gjennomførte portretter. Bente Sellevoll behersker mange utrykk, men jeg liker spesielt de ensomme husene hennes. Liv Fuglset Ditlefsens nydelige stemninger. Arne Grimstad Hellebergs maleriske og særegne utrykk.
Ketil Hofsletts gode og av og til meget sterke skildringer av virkeligheten. Og Rolf Ørjan Høgsets til tider utfordrende og spennende, men vakkert utførte bilder.

Hvilke ambisjoner har du som fotograf?

- Ambisjonene mine er å stadig prøve nye måter løse de forskjellige prosessene på for å få et best mulig resultat.

Hvor mye tid bruker du på å fotografere?

- Tja, hva skal man si. Det går litt i perioder, men hvis jeg kommer på en ide så kan det godt gå med en dag eller to før jeg er fornøyd. Men hvis jeg skal oppgi et gjennomsnitt så kanskje 10-12 timer i uka?

Hva mener du er et godt fotografi?

- Et godt fotografi for meg kan være så mangt, men det bør jo gjerne være litt mer enn et snapshot av et ekorn eller en katt. Jeg er glad i gode portretter, spennende stemningsbilder og ikke minst gode dokumentariske bilder. Også lys er viktig for meg, bilder med flatt og kjedelig lys blar jeg fort forbi.

Har du noen fotoprosjekter du planlegger eller ønsker å jobbe med i fremtiden?

- Mitt siste prosjekt innen foto er en liten intern fotoutstilling med 20 bilder jeg har på jobben. Det er jo mange billedkyndige mennesker der så jeg er litt spent på tilbakemeldinger.

Kan du fortelle litt mer om denne utstillingen?

- Utstillingen inneholder både stilleben, portretter og noen landskap, altså en lett blanding av det jeg liker å ta bilder av. Bildene har jeg printet ut i henholdsvis 29x29 eller 29x39 cm.

Kan du fortelle litt om hvordan du jobber med et konkret fotoprosjekt (eller bilde) fra ide til ferdig resultat?

- Det starter gjerne med en ide eller en direkte inspirasjon fra et eller annet. Men for å for eksempel ta et portrett så er det å få tak i det man trenger til å gjennomføre ideen, enten det være seg modell (her brukes mye nærmeste familie) eller rekvisitter/bakgrunner etc., så er det å sette opp ting og begynne å lyssette.

- Lyssettingen bruker jeg som regel en del tid på og prøver mange forskjellige kombinasjoner. Jeg tar også de fleste bildene på forskjellige brennvidder for å kunne croppe det ferdige resultatet så lite som mulig i redigering.

- Når det gjelder etterarbeid bruker jeg relativt mye tid på det. Programmene jeg bruker er hovedsakelig photoshop CS5, men ved enkle justeringer er Aperture 3 et godt og raskt alternativ.

Hvilket fotoutstyr bruker du og kan du fortelle litt om ditt forhold til utstyr?

- Jeg er nok litt "utstyrfreak" og mener at det i hvert fall ikke skal skyldes på utstyret om resultatet ikke blir bra.

- Det kameraet jeg bruker mest er et Canon 5D Mark II, men jeg har også en 7D og et Olympus four third.

- Av objektiver er det Canon 24-70mm og 70-200mm som brukes hyppigst, i tilegg til en 135mm som jeg bruker mye til ansiktsportretter. Jeg bruker også mye studioblitzer av ymse slag og tilbehør.

Kan du fortelle litt om ditt forhold til det digitale fotografiet?

- De store forskjellene fra å gå fra film og mørkerom til billedbrikke og Mac, har for meg bare vært positive. Selv om jeg husker jeg syntes det var trist å kvitte seg med hasselbladkamera og forstørringsapparatet.

- Men det å sitte i lyset foran Mac’en og redigere med alle de mulighetene til å "Ratte" bildet i havn mens du faktisk ser resultatet er jo fatastisk bra da. Det samme gjelder jo kamera med alle de mulighetene det har med "brikke" framfor film.

Har du et bilde du har tatt som du er spesielt godt fornøyd med og kan du fortelle litt om bakgrunnen for bildet?

- Man blir vel aldri helt fornøyd med egne ting, det er jo alltid noe man ønsker man hadde gjort litt annerledes, men jeg liker det jeg har kalt kvinne med blomst og siblings ganske godt siden jeg synes begge bildene har gode utrykk på modellene og den enkle oppbyggingen fungerer godt.

Kan du beskrive den selvvalgte portfolioen du har valgt?

- Bildene jeg har valgt her er en del av de samme jeg valgte til den før nevnte utstillingen.

Har foto.no på noen måte hjulpet deg til å bli en bedre fotograf?

- Absolutt, det å kommentere og få kommentarer av folk med samme interesse gjør at du ved konstruktiv kritikk av og til kan se dine egne bilders svakheter og kunne rette på dette.

Hvordan kan foto.no bli et bedre nettsted for fotografi i fremtiden?

- Etter min mening er foto.no et komplett og godt nettsted som dekker det aller meste for oss som driver med foto. Det eneste forslaget jeg har er at dere kanskje kunne laget et slags galleri med de virkelig gode bildene med en form for juryering for å komme inn. Til bruk som inspirasjon for oss alle.
Jon Baastad -
Jon Baastad
Jon Baastad -
Jon Baastad
Jon Baastad -
Jon Baastad
Jon Baastad -
Jon Baastad
Jon Baastad -
Jon Baastad

Brukere Brukere:
Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Nina Elisabeth G.
Kjempefine bilder, god inspirasjon til en nybegynner som meg Mvh Nina
11.7.2012
jon b.
Tusen takk Arne og Tove, hyggelig.

mvh.
Jon
6.7.2012
Tove H.
Veldig bra portrett, nydelige bilder, gratulerer!
29.6.2012
Arne Grimstad H.
Et godt portrett med åpenhet og varme.

Vel gjennomført, og ikke minst nydelige bilder, liker godt selv kvinnen med krøllnåler og magasin i S/H.

Hilsen
Arne G Helleberg
29.6.2012
jon b.
Takk for hyggelig kommentar Torbjørn.

Jon
28.6.2012
Torbjørn V.
Nr.12 er et fantastisk fint portrettbilde. Likte også meget godt bilde nr.1.

Liker forøvrig ideen din om et galleri for bare utvalgte bilder med en form for juryering. Satser da på at det er en kvalifisert jury som velger ut bildene fremfor at medlemmene skal gi sine ´liker´til sine favorittbilder. En ide er kanskje at de som vil være med selv må sende inn en "søknad" med begrunnelse for hvorfor nettopp dette bildet skal bli valgt ut til Gullgalleriet. Men som sagt, nr 12 er fantastisk;-)

Mvh Toby
25.6.2012
jon b.
Vel fortjent Ketil . Takk for hyggelige ord.

mvh.
Jon
25.6.2012
Ketil H.
Dette var et jordnært og "varmt" intervju.
Bildene dine påvirker oss med sine intuitive budskap.
De gleder, imponerer og gir oss gode opplevelser gang på gang.
I din raushet gir du i intervjuet honnør til andre som legger ut bilder på disse sidene.
Til min forbauselse ser jeg at jeg også nevnes da.
Det lever jeg nok lenge på. Tusen takk.
25.6.2012
jon b.
Tusen takk Bente og Tove Caroline.

mvh.
Jon
24.6.2012
Tove Caroline Ovidia L.
Nydelige bilder og flott lesing om deg!!!
Gratulerer!!
Hilsen Tove
24.6.2012
Bente S.
Gratulerer med flott brukerportrett!
Jeg liker bildene dine godt og er en stor fan! Tusen takk for at du nevner meg i intervjuet - det er en stor ære!
Bente
23.6.2012
Bente S.
Gratulerer med flott brukerportrett!
Jeg liker bildene dine godt og er en stor fan! Tusen takk for at du nevner meg i intervjuet - det er en stor ære!
Bente
23.6.2012
jon b.
Takk for hyggelige kommentarer Ole-Inge og Roger.

Jon
23.6.2012
Ole-Inge N.
Hei Jon. Du har mange flotte bilder og god variasjon i reportoaret ditt. Jeg synes det er spennende å få høre litt om personen bak bildene.
Lykke til med fotoutstillingen.

Mvh Ole-I.
22.6.2012
Roger H.
Inreressant å lese om deg i brukerportrettet. Liker godt bilde nr. 1, 2 og 8 i oversikten ovenfor.
22.6.2012
jon b.
Tusen takk for flott respons dere.

mvh.
Jon
22.6.2012
Lisbeth S.
Gratulerer med et flott brukerportrett. Liker bildene og uttrykkene dine veldig godt, lykke til med uttillingen.
22.6.2012
Håvard F.
Gratulerer med flott portrett og flotte bilder. Spennende å følge deg Jon
22.6.2012
Erik J.
Fint portrett og veldig bra bilder!
22.6.2012
Kirsten H.
Jeg har lenge vært en stor beundrer av dine bilder. Du behersker lyssetting og stemning på en måte som er til stor inspirasjon for oss som er "under opplæring". Gratulerer med et fint portrettintervju.
mvh Kirsten
22.6.2012
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu