Jens Wahlberg

I 2010 kjøpte han seg en Canon 5D Mark 2. Siden da har fotograferingen vært hans største hobby.
Hvor lenge har du vært medlem av foto.no?
- Siden 2010

Kan du fortelle litt om bakgrunnen din som fotograf?
- Jeg begynte tidlig med speilrefleks, og mitt første kamera var et Pentax ME Super som jeg fikk låne fra en snill onkel. Jeg fikk gleden av å lære mørkeromsarbeid, og det var spennende. Alle sparepengene ble brukt på Canons første speilrefleks med autofokus – Canon EOS 650. Interessen ble så satt på hold da dette kameraet dessverre ble solgt, men etter noen år kjøpte jeg et nytt speilrefleks og tok også opp mørkeromsarbeidet. Så ble dette dessverre stjålet, og deretter ble det mange år med kompaktkamera og kun sporadisk knipsing. I 2010 kjøpte jeg Canons 5D Mark 2, og siden den tid har fotografering vært min største hobby.

Hvordan vil du selv beskrive deg som fotograf?
- Hobbyfotograf som er interessert i både teknikk og bilder. Har en lang vei å gå opp til de virkelig flinke, og håper å kunne utvikle meg videre.

Kan du fortelle litt om hvilke grep du har tatt for å komme dit du er i dag som fotograf?
-Jeg har ingen formell utdanning innen fotografi, og har stort sett tilegnet meg kunnskap gjennom fagbøker, nettsider, internettforum osv. Og selvfølgelig gjennom egne erfaringer, prøving og feiling.

Hva inspirerer deg som fotograf?
- Først og fremst er det inspirerende å komme seg ut å fotografere. Virkelig jobbe med motivene og lete etter motiver, lys og utsnitt som kan bli et bra fotografi. Da er det gøy å komme hjem og jobbe videre med digital etterbehandling.

- Når jeg ikke fotograferer henter jeg inspirasjon fra andre fotografer. Det er så mange dyktige der ute som virkelig holder høyt nivå. Flickr, blogger, diskusjonsfora og lignende. Det å søke ny kunnskap i form av fagstoff, bildeanalyse, fargelære, etterbehandling osv. er også inspirerende.

Hvilke ambisjoner har du som fotograf?
- Jeg har ingen kommersielle ambisjoner, men håper å kunne utvikle meg og opprettholde foto som hobby i mange år fremover. Hvis noen kan ha glede av bildene mine er det alltid hyggelig.

Hvilke fotografer inspirerer deg?
- Internett strømmer over av dyktige fotografer, og jeg finner mange profesjonelle og amatører på Flickr som holder veldig, veldig høyt nivå. Av de mer kjente navnene så har Steve McCurry gjort stort inntrykk etter at jeg besøkte hans fantastiske utstilling i København for et år tilbake. Gregory Crewdson synes jeg også er svært fascinerende. Jeg har også fulgt litt med på bryllupssjangeren og titter stadig innom bloggen til svenske Jonas Petterson. Min sambygding Henrik Beckheim synes jeg er en av de beste norske bryllupsfotografene.

- Når det gjelder foto.no er det mange flinke. Skal jeg trekke frem to, så synes jeg Natalia Pipkina er veldig dyktig med sine svært elegante portretter, og Audun Nygaard med sine utrolig kreative og lett surrealistiske bilder. Jeg er også imponert av mange bidragsytere på foto.no-forumet som stadig deler av sin kunnskap. Det har vært veldig lærerikt for meg.

Hvor mye tid bruker du på å fotografere?
- Alt for lite. Noen ganger kan det gå et par uker mellom hver gang jeg plukker opp kameraet. Men i snitt så bruker jeg nok en 8-10 timer pr uke på hobbyen, men dessverre er kun en brøkdel av dette er ren fotografering.

Har du noen fotoprosjekter du planlegger eller ønsker å jobbe med i fremtiden?
- Ingen planlagte prosjekter, men jeg tar noen småoppdrag fra tid til annen for venner og familie. Barn, familie- og bryllupsfotografering er noe jeg håper å kunne gjøre også i fremtida. Jeg håper også å kunne finne et inspirerende prosjekt som jeg kan jobbe med over tid.

Kan du fortelle litt om hvordan du jobber med et konkret fotoprosjekt (eller bilde) fra ide til ferdig resultat?
- Jeg prøver så godt det er mulig å komponere bildet ferdig i kamera, og forsøker for eksempel å fjerne uønskede elementer på stedet fremfor i etterbehandlingen. Prøver å alltid ha et bevisst forhold til komposisjon, lys og bakgrunner. Jeg fotograferer alltid i RAW, og bruker nå nesten utelukkende Adobe Lightroom til etterbehandlingen. Etterbehandling synes jeg er morsomt, og det arbeidet starter jeg med så snart som mulig etter fotograferingen.

Hvilket fotoutstyr bruker du og kan du fortelle litt om ditt forhold til utstyr?
- Jeg synes godt utstyr gjør fotograferingen morsommere. Jeg liker også å lese og lære om teknikk og utstyr. Jeg har i dag et Canon 5D Mark 2, og en håndfull objektiver. Jeg kjøpte også Fujifilm X100s så fort dette kom i butikken etter å ha stått et par måneder på venteliste. Fujien er nå det kameraet som blir brukt mest. Det er godt designet, hendig størrelse, og leverer svært gode filer. Det er svært få bilder som blir beskåret hardt eller printet stort, men jeg liker å vite at muligheten er der.

Kan du fortelle litt om ditt forhold til det digitale fotografiet?
- Det digitale fotografiet har virkelig økt interessen for fotografering i befolkningen, og både skapt en stor bredde og dybde i alle sjangre. Jeg forstår de som sverger til analog film, og selv om jeg liker uttrykket er ikke dette noe for meg. Jeg synes etterbehandlingen er en viktig del av den fotografiske prosessen, og dette er for meg veldig mye enklere tilgjengelig i en digital arbeidsflyt.

Har du et bilde du har tatt som du er spesielt godt fornøyd med og kan du fortelle litt om bakgrunnen for bildet?
- Nei. Jo mer jeg lærer og jo mer jeg ser av alle de virkelig gode, jo mindre fornøyd blir jeg med egne bilder. Jeg håper mitt beste bilde ligger foran meg i tid.

Kan du beskrive den selvvalgte portfolioen du har valgt?
- Et lite utvalg uten særlig sammenheng, men som er litt typisk for de bilder jeg tar flest av: landskap og mennesker.

Har foto.no på noen måte hjulpet deg til å bli en bedre fotograf?
- Absolutt. Jeg har hatt mye glede av bildekritikken, og har lært mye av å både motta kritikker, lese andres kritikker og ikke minst prøve å gi kritikker. Det tvinger frem en økt bevissthet om hva som gjør at et bilde fungerer og hva som eventuelt kunne vært endret.
Jeg har også hatt mye glede av å forumet, selv om det er begrenset hva jeg har bidratt med selv her. Her er vi heldige som har mange engasjerte og kunnskapsrike bidragsytere som deler av sine synspunkter og erfaringer.

Hvordan kan foto.no bli et bedre nettsted for fotografi i fremtiden?
- Det er vanskelig for meg å svare på. Det er en stor bredde av brukere, og det er en umulig oppgave å gjøre alle til lags. Jeg synes eiere og ledelse har gjort en meget god jobb og jeg håper de har ressurser til å fortsette å videreutvikle tjenesten. En grundig brukerundersøkelse til alle medlemmene kunne vært spennende og trolig gitt en del nyttige svar på mulige prioriteringer.
Jens Wahlberg -
Jens Wahlberg
Jens Wahlberg -
Jens Wahlberg
Jens Wahlberg -
Jens Wahlberg
Jens Wahlberg -
Jens Wahlberg
Jens Wahlberg -
Jens Wahlberg
Jens Wahlberg -
Jens Wahlberg

Brukere Brukere:
Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Jens W.
Takk Helge og Ketil, det var hyggelig :)
21.10.2013
Helge .
Flott brukerprofil. Meget gode bilder med særpreg. En av de virkelig fine profilene på foto.no.
18.10.2013
Ketil H.
Bilder med budskap og til ettertanke.
Gratulerer!
10.10.2013
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu