NORDphotography feirer 5 år

Siden oppstarten har de arrangert rundt 45 workshoper.
Det er Elisabeth N. Aanes som eier og driver NORDphotography som har sin base på SAGA senter for fotografi ved Straumen på Inderøy. Siden hun startet NORDphotography for fem år siden har hun arrangert 45 workshoper med over 350 deltagere til sammen. Hun har et team av godt etablerte fotografer som leder workshopene til NORDphotography, blant annet Joyce Tenneson, Cig Harvey, Jill Enfield, Eddie Soloway, Amy Arbus og Claire Rosen.

Elisabeth N. Aanes beskriver menneskene i teamet sitt som talentfulle, dyktige, hardtarbeidende, generøse og skapende mennesker.

- De har suksess innen fotografiet på et internasjonalt nivå, og er dyktige mentorer med et genuint ønske om å videreføre sin kunnskap til andre talenter. De er villig til å åpne dører for nye fototalenter, og er lidenskapelig opptatt av fotografiet som medium, forteller Aanes til foto.no.

Aanes’ egen bakgrunn innen foto
kan spores tilbake til 2002. Etter syv år i eiendomsbransjen hoppet hun på en Morten Krogvold-workshop i Vågå. Deretter reiste hun i ett år.

- På workshopen ble jeg helt giret på sort/hvit-fotografering og mørkerom. Dette førte til at min verdensreise også ble en reise inn i fotografiet. På hvert nye sted jeg kom til, var det mørkerom og fotoutstillinger som først ble oppsøkt. I Barcelona havnet jeg ved en tilfeldighet på en utstilling med Richard Avedons bilder, og det var første gangen jeg skjønte at fotografi er mer enn bare et bilde. Jeg ble helt satt ut av bildene hans, og den dag i dag er han fortsatt en av mine favoritter.

Reisen endte i New York
hvor hun fikk fire fotografier med på en gruppeutstilling på Photo District Gallery. På utstillingsåpningen ble hun tipset om Maine Media Education og studiet The Professional Certificate program in Photography. Hun søkte, fikk plass, og skoleåret endte med at hun fikk jobb som assistent for den amerikanske fotografen Joyce Tenneson

- Jeg jobbet for henne både i studioet i New York, og i studioet i Maine. I New York jobbet jeg også som assistent for andre fotografer som Judd Pilossof (mat), og Russ Flatt (mote), samt jobbet ved 20×24 Studio (the Home of Large Format Instant Photography) hvor jeg assisterte både William Wegman og Timothy Greenfield-Sanders.

Det var på oppfordring fra Tenneson at Aanes startet NORDphotography i 2010. Siden den gang har det blitt workshoper ikke bare i Norge, men også i Russland og USA. To år etter oppstarten kom hun over et nedlagt sagbruk ved tettstedet Straumen på Inderøy i Nord-Trøndelag. Bygget som lå delvis i vann, i nydelig kulturlandskap, traff henne rett i hjertet. Hun så et stort potensial i det, og kjøpte det året etter. To år senere, etter totalrenovering, er SAGA med sine 520 kvadratmeter blitt et senter for fotografi.

- Ønsket mitt er å bygge opp en kreativ oase for fotografer og fotoglade mennesker som søker å utvikle sitt talent. Målet er et senter hvor man kan studere med noen av verdens ledende fotografer, samtidig som man nyter flott natur, deilig hjemmelaget mat og får ro til kreative tøyninger. Jeg ønsker rett og slett å skape et sted hvor man kommer for å strekke sitt eget talent, forteller Aanes.

- Og dette mener jeg vi lykkes med. Mange bilder som er blitt produsert på workshoper hos oss er i verdensklasse, det tørr jeg påstå. Det skjer noe med de fleste som deltar. De blir modigere, de finner noe unikt med seg selv som fotografer, de justerer retning. Og plutselig er de med i en utstilling, eller vinner en pris, eller kommer ut med en bok, eller på annet vis får bilder ut i verden. Du slutter å ta “pene bilder” av noe, og går over til å ta gode bilder om noe. Det er utbyttet på våre workshops. Og det er jo det det handler om: Å skape gode bilder, som fortjener å bli vist til et publikum.

I Norge er det en rekke fotografer, og noen andre aktører, som tilbyr workshoper i foto. Aanes mener at det aller viktigste når man velger workshop, er instruktøren.

- Du bør velge noen du inspireres av, noen du tror kan utfordre deg og noen som kan undervise. Det å være en god fotograf og det å være en god instruktør, er to veldig ulike ting. Du bør og velge noen som har litt ballast, som har vært i gamet en stund og som jobber på et nivå du vil strekke deg mot.

- Alle som er interessert i foto og har lyst til å bli bedre bør vurdere en workshop for å utfordre seg selv, se ting fra andres perspektiv, strekke talentet sitt i nye retninger.

En vanlig workshop-dag hos NORDphotography starter med en frokost før det blir klasseromsundervisning fra 9-12. Etter lunsj jobber deltagerne med å fotografere, mens kvelden brukes til å velge ut bilder og klargjøre dem.

- Utvelgelse av bilder gjøres samtidig med at man deler erfaringer og bilder fra dagens fotografering med andre deltakere. Deltagerne kan også finne inspirasjon og ideer i vårt fotobokbibliotek, bli bedre kjent med instruktøren, eller samles i sofakroken for heftige fotodiskusjoner.

For mer info: http://www.nordphotography.com
NORDphotography / Claire Rosen - Claire Rosen behind the scene
Claire Rosen behind the scene
NORDphotography / Claire Rosen
NORDphotography / Amy Arbus - Amy Arbus
Amy Arbus
NORDphotography / Amy Arbus
NORDphotography / Amy Arbus - Amy Arbus and Amy Smith
Amy Arbus and Amy Smith
NORDphotography / Amy Arbus
NORDphotography / Claire Rosen - Claire Rosen behind the scene
Claire Rosen behind the scene
NORDphotography / Claire Rosen
Cig Harvey -
Cig Harvey

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu