Brother | Sister

Elin Høyland forteller historien om Edvard og Bergit Bjelland i den nydelige boken Brother | Sister.

Vi har gjort et lit email-intervju med fotografen om boken. Men aller først svarer Elin på spørsmålet om hvem hun er som fotograf.

- I mine personlige prosjekter har jeg blant annet som ambisjon å utfordre stereotypier og forutinntatte holdninger. Jeg vil gjøre synlig de som er ganske usynlige i samfunnet. De som lever sine stillferdige liv. Jeg tiltrekkes av det hverdagslige, det upretensiøse, det naturlige. Jeg tar ofte bilder av mennesker og det de omgir seg med. For meg blir da gjenstandene også portretter av personene.

- Den skotske poeten Jackie Kay (National Poet of Scotland) sier det omtrent slik: «Det er alltid detaljene i folks liv som berører og belyser». Slik opplever jeg det også som fotograf.

- Prosjektene mine er langsomme og jeg går tett på mennesker. Det krever en forsiktig tilnærming og er en balansegang. Norge moderniseres raskt, folk flytter og pusser opp. En del av det jeg er opptatt av å fotografere synes jeg er viktig å bevare for ettertida, for det forsvinner raskt.

- Før utdannelsen i foto studerte jeg språk og antropologi på Universitetet i Oslo. Dette er nok noe av ballasten jeg har med meg som fotograf.

Bergit
Bergit
Elin Høyland
Fra Brother | Sister

Kan du fortelle litt om bakgrunnen for prosjektet og boken Brother | Sister?

- I 2012 ble jeg kontaktet av kunst- og kultursenteret Hå Gamle Prestegård (HGP) på Jæren som spurte om jeg kunne tenke meg å dokumentere bonden Edvard Bjelland og gården hans.

- HGP kjente til meg fra før da jeg hadde hatt utstilling der tidligere. For en del år siden hadde jeg en utstilling på Obrestad Fyr med overlevende fra andre verdenskrig og en fra første verdenskrig. I tillegg kjente HGP til The Brothers prosjektet. Mitt arbeide for HGP munnet ut i en utstilling der i 2014 og en katalog.

- Underveis i dette arbeidet begynte jeg å se for meg muligheten for å utvide dette prosjektet og å gjøre det mer personlig. Jeg fikk også tilgang til Bergits hus - huset til Edvards søster, som ligger bare et steinkast fra barndomshjemmet hvor søsknene Bjelland vokste opp. Jeg var grepet av hvor nært fysisk søsknene bodde, men at de hadde valgt to vidt forskjellige hjem og interiører. Jeg ville se nærmere på båndene mellom søskenparet.

Edvard
Edvard
Elin Høyland
Fra Brother | Sister

Kan du fortelle litt om historien til bror og søster?

- Edvard Bjelland har drevet gården hele livet, og er fjerde generasjon som har drevet gårdsbruk her på tradisjonelt vis på dette typiske Jærtunet. Hovedbygningene er over 200 år gamle. Edvard vokste opp sammen med foreldre og fire søsken. Alle søsknene reiste bort, bare Edvard ble igjen og fortsatte gårdsdriften. I dag er han 87 år gammel. Bergit forlot også barndomshjemmet og bodde mange år i Stavanger. På 70-tallet vendte hun tilbake og bygget et helt nytt hus i nærheten av broren. Hverken Edvard eller Bergit giftet seg og har heller ingen barn.

Edvard
Edvard
Elin Høyland
Fra Brother | Sister

Hva ønsker du å kommunisere?

- Jeg er opptatt av spørsmål som: Hva er det å være menneske og hvordan lever vi livene våre? Det finnes så mange måter å utforme og tilrettelegge livet på. For meg er det dagligdagse like verdifullt og spennende som det mer spesielle.

- Jeg ønsker å formidle historien om to søsken som kom fra samme kår. Den ene valgte å bli værende, den andre bygget noe nytt opp fra grunnen. Jeg aner savn og ensomhet der. Utholdenhet, minner og tilhørighet.

- Jeg vil åpne en dør inn i en for mange ukjent verden. Betrakteren kan så få gjøre opp sin mening og involvere seg i bildene. Seeren kan få lov til å ha sine egne følelser, minner og fortolkninger. Alle svarene er ikke i bildene mine.

Bergit
Bergit
Elin Høyland
Fra Brother | Sister

I 2011 ga du ut boken 'The Brothers', en bok om to brødre og deres samhold og levesett. Kan du trekke noen paralleller mellom 'Brother | Sister' og 'The Brothers'?

- Det er helt klare paralleller: De tilhører så og si samme generasjon. Jeg er også begeistret for en veldig enkel livsstil som både brødrene og Edvard lever. Brødreprosjektet handler jo om søskenparet Harald og Mathias Ramen. I Brother I Sister endte jeg til slutt også opp med søsknene Edvard og Bergit.
I begge disse arbeidene befinner jeg meg på landsbygda i Norge og går inn i et landskap hvor ikke så mange trer inn. Jeg oppsøker mennesker som ikke har bedt om oppmerksomhet. Derfor må jeg trå varsomt.
Slike prosjekter tar lang tid og jeg er helt avhengig av at de jeg fotograferer også sier ja til å være med på samarbeidet.

Edvard
Edvard
Elin Høyland
Fra Brother | Sister

I 'The Brothers' valgte du et sort/hvitt-uttrykk, mens 'Brother/Sister' er fotografert i farger. Kan du si noe om hvilke tanker du har gjort deg rundt «fargevalgene»?

- The Brothers var helt klart et svart/hvitt-prosjekt. Det var lite farger i hjemmet deres og stilen var minimalistisk. Jeg fulgte det omgivelsene tilbød meg. Svart/hvitt fremhever og understreker på en god måte innholdet jeg ønsket å formidle.

- Første gang jeg møtte Edvard var jeg åpen på om jeg ville jobbe i farge eller svart/hvitt. Men det ga seg selv at det måtte bli farge med alle de fine fargenyansene og sjatteringene som er i hans verden. Med tanke på Bergits hus er det jo åpenbart at farge var løsningen.

Bergit
Bergit
Elin Høyland
Fra Brother | Sister

Brother | Sister ble gitt i 2015 på det anerkjente forlaget Dewi Lewis. Til daglig er Elin Høyland fotograf i Dagens Næringsliv.

Edvard
Edvard
Elin Høyland
Fra Brother | Sister

Edvard
Edvard
Elin Høyland
Fra Brother | Sister
Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Pierre v.
Vakker melankoli
12.8.2016
Pål M. S.
Flott hverdags dokumentasjon, der hun har fanget det enkle og nostalgiske. Liker veldig godt bildene søsknene. Et flott stykke arbeid dette.
11.8.2016
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu