Det finnes dårlige klær

Redd Barna har lagt ut noen sterke men flotte bilder av barneklær. Vi har snakket med dem om hvorfor og hvordan.
Vi overstrømmes med bilder over alt, og har etter hvert sett ganske mye. Bildene fra bistandsorganisasjonene pleier å være vonde å se på – direkte stygge mange ganger. Vi blar fort forbi dem – vi vet hva de ønsker å formidle, og har naturligvis sympati med saken, men orker ikke forholde oss til sterke visuelle inntrykk av lidende barn.

Dette har Redd Barna nå tatt konsekvensen av, og i stedet lagt ut noen flotte bilder som ikke blir mindre sterke av den grunn.
Vi har snakket med fotografen som har tatt bildene, Luca Kleve-Ruud i Redd Barna, om dette prosjektet.

Klikk på bildene for å se dem i større versjon.

-Jeg ville gjøre noe vakkert men sterkt. Jeg kontaktet folka våre i ulike land, og ba dem sende meg noen barns vinterklær. Dette er ofte de eneste klærne de har, og brukes både sommer og vinter.

Luca Kleve-Ruud


Når vi spør hvorfor han ikke i stedet brukte bilder der barna hadde på seg sine egne klær, svarer han at for det første blir det de vonde bildene vi har sett så mange ganger, for det andre blir bildene ofte sterkere når man kan se for seg sine egne barn eller seg selv i disse klærne. Da blir det nærmere og virkeligere.

Nå tenker du at det er vel ikke så kaldt i fattige land, men det varierer veldig fra land til land. Det er nok sjelden noen fryser i lavlandet ved ekvator, men land som Afghanistan, Nepal og Mongolia kan ha svært lave temperaturer. - På det ene bildet av en jakke fra Mongolia, ser man tydelig at ryggen er svidd. Det skyldes at barnet har stått for nær et bål i forsøk på å holde varmen.

Fototeknikk
-Bildene er tatt i et Cubelite fototelt, jeg tror det må være den største av dem. Jeg så etter mannekengdukker å sette klærne på, men det var for mange ulike størrelser, så jeg formet i stedet hønsenetting for å få klærne til å stå av seg selv. Jeg lyste deretter opp med to lamper rett på utsiden av teltet og satte et svart bakteppe inni, forteller Luca og sier han brukte ca. en uke på det, i tillegg til at det tok en del uker å få tak i klærne.

-Jeg roterte klærne mens jeg fotograferte dem og fikk dermed bilder fra ulike sider, som så er satt sammen. På hjemmesiden vår kan du nå se klærne rotere når du ruller nedover siden.

Uten mennesker i klærne, og med helt svart bakgrunn blir bildene åpne for tolkninger og vi synes det blir mye mer historie i dem enn hvis det hadde vært en dukke eller et menneske der. Legg merke til bildet av skoene. Ikke bare er det to ulike sko, det er to høyresko. Dette er fra et barn som er så heldig å ha sko. Ikke alle barn har det. Men slike detaljer sier en del om den virkeligheten barna lever i, en virkelighet ganske langt fra vår egen.

-Hvis du lurer på hva barna som ga fra seg sitt eneste antrekk til oss nå går i, så kan jeg forsikre deg om at vi kjøpte nye, skikkelige klær til dem, så de slipper å fryse i vinter, avslutter Luca Kleve-Ruud.

Ta en tur innom hjemmesiden til prosjektet. Der finner du flere bilder, historiene bak bildene, og der roterer en del av dem også, så du kan se dem fra flere sider.

Hvis du er i Oslo, kan du også gå innom en midlertidig butikk de har satt opp i Hegdehaugsveien, rett på oversiden av Parkveien (adresse Grønnegata 1B, inngang Hegdehaugsveien). Der kan du se en del av klærne, noe som gir et helt annet inntrykk av hvor lite de faktisk varmer de små kroppene som har båret dem. Butikken er åpen fram til 23. desember.
Foto: Luca Kleve-Ruud -
Foto: Luca Kleve-Ruud
De to høyreskoene til Abboud, 10 år, fra Syria
Foto: Luca Kleve-Ruud -
Foto: Luca Kleve-Ruud
Jakka til Ariunsanaa, 7 år, fra Mongolia er svidd på ryggen etter at hun kom for nær bålet i forsøk på å holde varmen.
Foto: Luca Kleve-Ruud -
Foto: Luca Kleve-Ruud
Dette ganske pene andtrekket til Gulsom, 5 år fra Afghanistan egner seg utmerket en varm sommerdag. Hun har også et par sko i plast.
Foto: Luca Kleve-Ruud -
Foto: Luca Kleve-Ruud
Bipin, 5 år fra Nepal har noe som ser ut som tjukke klær, men de er i syntetiske stoffer og varmer ikke særlig. Buksa når ham til knærne, og han har ikke sko.
Foto: Erik Faarlund -
Foto: Erik Faarlund
I butikken i Oslo kan du se de ekte klærne. Det gir et helt annet inntrykk.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Pål M. S.
Sterke bilder som gir inntrykk. Bare prøv å sette dine egne barn i klærne....
Veldig bra prosjekt, og kreativ tankegang i måten å sette lyset på barns tilværelse, i for oss en fjern verden.

Bra av Foto.no å dekke en slik sak:-)
4.12.2017
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu