Fotohotellet i Trollheimen tilbyr en annerledes opplevelse

Vi har snakket med innehaver og opphavsmann, Morten Gåsvand, selv en ivrig fotograf, om hva slags konsept dette er.
Morten Gåsvand kom ens ærend fra Trollheimen til butikken vår for å plukke opp litt nytt fotoutstyr. I den forbindelse benyttet vi anledningen til å få en prat med ham.

Etter å ha reist land og strand rundt som dokumentarfotograf i mange år, kuttet han ut i 1992 for å starte på noe mye mer ambisiøst, nemlig å bygge det norskeste og mest naturvennlige hotellet i landet. I disse dager diskuteres det heftig hva som er norsk. For Saga Trollheimen hotell dreier det seg om et hotell laget av lokale materialer som serverer lokal mat og tilbyr lokale opplevelser.

-Selve hotellet består i dag av 14 bygninger. -Jeg har hentet gamle tømmerbygninger fra lokalområdet og flyttet dem til oss. Mange sier at hotellet er et folkemuseum, der besøkende kan gå inn i bygningene se hvordan det ser ut, kjenne og prøve ting, sier Gåsvand.

Men det er ikke gamle bygninger vi synes er mest interessant. Gåsvand markedsfører hotellet som et «Fotohotell», og det er det som gjør oss nysgjerrig.

-i 2006 våknet fotointeressen for alvor igjen, og jeg så muligheter med digitalfotografering som jeg aldri hadde hatt i gamle dager, forteller Morten. Konseptet Fotohotell dreier seg både om fotoutstillinger på hotellet og fotoutflukter og workshops for gjester. Vi har kledd veggene på mange av bygningene utvendig med store fotografier, så hele hotellet er en konstant fotoutstilling forteller han ivrig. -De er skrevet ut på plexiglass og aluminium, og særlig de på plexiglass holder seg lenge før de må erstattes. Det gir en helt egen atmosfære til området.

Han forteller også at de har to fotoutflukter for gjester – en fotosafari som tar gjestene med i Trollheimen for å fotografere den mektige naturen der. Den andre er utflukter til de urskogene som er i Trollheimen, der står de største og eldste furuene i landet. "Bjønnafurua" er målt til å være nærmere 800 år. Etter at Gåsvand har gitt ut furuboka «Furukjempene i Trollheimen», har furuene blitt til en turistattraksjon. Bildet har stor makt!

I kjelleren på hotellet er det satt opp en digital fotolab med storformatskriver, så gjestene kan skrive ut de beste bildene fra utfluktene og ta med seg hjem. De får skreddersydd etterarbeid, slik de vil ha det.

Vi lurer naturligvis på hva som får noen til å bygge opp et hotell fra bunnen av i et område med lite turister. -Jeg trengte nye utfordringer, ville gjøre noe i hjemtraktene. Jeg har alltid vært mer opptatt av prosjektene enn av pengene, så det trenger ikke kaste så mye av seg, forteller han. -Jeg har brukt mye tid på å samle inn gamle bygninger og flytte dem til oss. Det har vært en stor jobb, men skaper et unikt miljø.

Når vi spør hva slags fotogjester som kommer, svarer Morten, med litt vemod, at det stort sett er grupper, kurs/konferanser og familiesamlinger det går på, i og med at området ikke har kommet så langt at regionen bør være en turistdestinasjon, så er alle gjestene her fordi hotellet er en destinasjon i seg selv. I den korte sommersesongen er det mange individuelle gjester fra hele verden som vil ha det mest autentiske norske hotellet som er bygd opp fra scratch. Nå som byggingen er ferdig, håper han å få litt tid til å markedsføre mer, så andre fotointeresserte og vanlige reisende kan få øynene opp for vakker norsk natur, påfyll av fotoinspirasjon, omgitt av bilder og gamle tømmerhus.

Vi tipser ham om at han bør få opp google-ratingen sin, så han blir lettere å finne, før vi sier takk for praten og ønsker ham lykke til med prosjektet.

Hotellet finner du her


Redaksjon i Foto.no er uavhengig av butikken og nettbutikken vår, men drives av inntektene derfra. Så hvis du setter pris på nettstedet og tjenestene vi tilbyr, og ønsker å se det videreført og forbedret, er vi svært takknenmlige hvis du vurderer å handle hos oss neste gang du trenger fotoutstyr eller å få laget bilder.
Du finner butikken vår i Barcode, rett ved spor 19 på Oslo S.
Nettbutikken finner du her.

Foto: Morten Gåsvand -
Foto: Morten Gåsvand
Hotellet består av eldgamle bygninger som folk har forkastet, og restaurert til opprinnelig utseende.
Foto: Morten Gåsvand -
Foto: Morten Gåsvand
Norges eldste tre? Furukjempen - 800 år gammel. Det arrangeres utflukter til denne urskogen i Trollheimen.
Foto: Morten Gåsvand -
Foto: Morten Gåsvand
Utvendig er hotellet også en fotoutstilling
Foto: Morten Gåsvand -
Foto: Morten Gåsvand
I Kjelleren er det en fotolab.
Foto: Morten Gåsvand -
Foto: Morten Gåsvand
Litt nasjoalromantikk hører med på et sted som dette.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Hans Ole F.
Korleis kan eg finne ut kvar dette hotellet ligg? Ser ingen info om det på nettsida, heller ingen prisar. for meg er dette to faktorar som er ganske avgjerande når eg bestiller hotell.
13.1.2018
Øyvind H.
"Som jeg har skrevet tidligere bør utstillingen «Kapittel 10» lages fra Holmstadengen, hvor Magnus J. Dahl hadde sin base. Dette for å understreke viktigheten av den rollen lekmannskristendommen spilte i Norge. Jeg tror ikke dette aspektet har kommet tilstrekkelig fram i den nye boka «Norske ødegårder», hvor fotograf Pål Hermansen blåser meg vekk med de fantastiske fotografiene sine. Tenk å fått med Hermansen til å dokumentere arven etter Totenåsens apostel!"
http://debatt1.no/to-menn-av-taigaen/
5.1.2018
Øyvind H.
Ps! Prosjektet på Filippinene er også et enkeltmannsforetak. Er ikke sikker på om det er gamle bygninger som her er flyttet, eller om det er en rekonstruksjon av gamle gater ut fra fotografier? Uansett kan man her dra inn atmosfæren som rådde i Manila for WWII, da Minila da var kjent som Østens Paris!
For egen del er Eiktunet friluftsmuseum det eneste stedet i Gjøvik jeg virkelig trives, plus Gjøvik kafe nederst i storgata, hvor det er igjen litt av det opprinnelige gatemiljøet. Drikker kun kaffe her og på Eiktunet kafe, da resten av byen er ribbet for sjarm. Den gamle prestestua på Eiktunet er byens absolutte høydepunkt!
Fantastisk med mennesker som ofrer seg for å ta vare på restene av vår kulturarv!
Vil med det samme anbefale boka "Norske ødegarder" med fotograf Pål Hermansen. Den har blitt en skikkelig inspirasjonskilde for meg for nye prosjekter, både tekstlig og fotografisk.
5.1.2018
Øyvind H.
Dette var jo helt utrolig! Tenk at det er mulig å gjennomføre et slikt prosjekt for et enkeltindivid. Bøyer meg i støvet for en slik bragd.
Minner ellers om et tilsvarende prosjekt på Filippinene: http://www.youtube.com/watch?v=t6vPp8gWWOY
5.1.2018
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu