Nancy Bundt – startet på nytt for kjærligheten

Karrieren ble igjen i USA da hun flyttet til Norge. Kreativiteten og skapertrangen derimot tok hun med seg.
Vi møter Nancy Bundt på Oslo S og tar henne med til butikken vår i Bjørvika for å ta en prat der. Hun er en blid, amerikansk dame med krøllete, englehvitt hår og et våkent, observant blikk.

Nancy Bundt burde vært et kjent fotografnavn som de fleste fotointeresserte hadde hørt om. Men hvis du ikke drar kjensel på navnet, er det likevel ikke så rart. Hun har aldri gjort noe for å bli berømt, men tatt de mulighetene som dukket opp.

-Jeg har hatt en del flaks, kjent de rette personene og fått spennende muligheter, sier Nancy, og henviser blant annet til at hun var offisiell fotograf for Prince under hele Purple Rain-turneen på 80-tallet.

-På den tiden hadde jeg mange lukrative oppdrag for store selskaper og tjente gode penger. Da tilbudet om å fotografere Purple Rain-turneen kom, var jeg ikke sikker på om jeg ville. Det innebar at jeg måtte avbryte den gode strømmen jeg var inne i. Men muligheten var for god til å la gå fra seg, så jeg sa ja, og fulgte Prince på turne i 6 måneder, som eneste fotograf.

Nancy Bundt foreller at hun har gjort nesten alt innen foto. Hun har drevet med nyheter og reportasjer, musikkfoto, matfoto, reise, mennesker og miljø, natur og det meste annet. -Jeg har vært frilansfotograf siden jeg startet, tidlig på 70-tallet, og selv om jeg noen ganger savner kolleger og fast lønn, hadde jeg ikke klart å leve med en vanlig åtte til fire-jobb. Jeg må skape noe hver dag, ellers går jeg på veggen, forteller hun. Skapertrangen er noe av grunnen til at hun har prøvd så mye forskjellig.

Prince er ikke den eneste kjendisen hun har fotografert. Hun har også møtt store ledere som Indira Gandhi, Dalai Lama og Michael Gorbatsjov, og hun er publisert i alt fra TIME og Life til National Geographic og Rolling Stone.

Men alt dette var før hun møtte sin nåværende mann og flyttet til Norge. -Hele karrieren min var i USA. Da jeg flyttet til Norge mistet jeg alle kontakter, hele nettverket mitt, og måtte begynne på nytt, forteller hun, og fortsetter: Jeg fikk tidlig jobben med å være fotograf for hurtigruten i 5 år, og det fikk meg i gang.

Når vi spør hvordan hun balanserer det kommersielle med det kunstneriske, hvordan hun tjener penger til å drive med det hun ønsker, forteller hun at hun putter kunsten inn i det kommersielle. Hvis hun får et oppdrag om å fotografere noe, gjør hun det til et kunstprosjekt. -Det går naturligvis ikke alltid. Skal jeg ta portretter av ansatte i en bedrift, er det vanskelig å gjøre det helt store, men jeg har hatt prosjekter for store bedrifter med å fotografere fabrikkanlegg, og der kan man gjøre mye spennende.

Før intervjuet, slo vi opp på nettet for å se hva det sto om henne, og fant noen intervjuer og en hel del henvisninger til Purple Rain, men det var lite ellers, lite om utstillinger, lite om publikasjoner og ikke engang noe på Wikipedia. -Jeg har aldri jobbet for å bli berømt. Kanskje jeg skulle gjort det. Jeg liker å drive med fotografering, tar de mulighetene som byr seg og prøver å ikke melke dem.

Apropos publikasjoner, så kan Bundt fortelle at hun har publisert eller vært med på å lage publikasjoner i 50 år. Hun har blant annet fotografert for 18 kokebøker, og sjansen for at du har en i hylla hjemme er ganske stor.

-Nå er jeg mer opptatt av andre ting. I den senere tid har jeg tatt mye bilder av Norge, og hatt utstillinger blant annet i USA. Jeg har også utgitt et magasin med tekst og bilder fra Norge, der jeg har tatt alle bildene og andre utlendinger med forbindelse til Norge har skrevet historiene. Magasinet er laget for å vise sider av Norge som nordmenn ikke så ofte legger merke til, men som vi, som utlendinger, synes er interessante. Det gir et blikk på Norge utenfra. Magasinet solgte ut første opplag, og jeg har ambisjoner om å lage et nytt to ganger i året og selge 20 000 eksemplarer av hver. I tillegg til å være fotograf er Nancy også redaktør, utgiver og designer.

Magasinet, Real Norway, har artikler om små steder og fjorder, men også om hverdagslige ting som refleks og vinmonopol. Det er spekket med flotte bilder og korte historier og Nancy forteller at norske ambassader har vært veldig interessert i det.

Nancy Bundt nærmer seg 70 år, og etter å ha besøkt 84 land og over 700 byer sier hun at hun nå er ferdig med å haste rundt i verden. -Jeg vil fortsatt oppleve nye steder, men i et roligere tempo, forteller hun. -Jeg har aldri ønsket å besøke krigssoner, og tar heller bilde av vakre ting. Jeg har noen ganger sammenliknet meg med krigsfotografen, James Natchway, som for øvrig er født på samme dag som meg. Han tar bilde av de mørke og vanskelige tingene, mens jeg fotograferer det lyse og lette. Men vi er ikke så forskjellige allikevel. Etter å ha snakket med ham kom jeg til at han forsøker å bringe lyset til de mørke og vanskelige situasjonene.

Bundt er alltid i gang med noe nytt, og nå prøver hun å få til en kolleksjon med silkeskjerf med sine egne bilder på, og viser stolt fram et flott skjerf med zebraer. Sånt blir det flotte gaver av, men hun sier at prisen foreløpig er for høy, så hun må jobbe litt med det.

Tidligere har Nancy undervist på 6 universiteter og holdt utallige kurs og worksjops, og jeg tenker at vi kunne hatt glede av å bruke Nancy som foredragsholder eller kursholder hos oss, noe hun straks viser interesse for, men forteller henne at vi ikke har muligheten til noe fast.
-Men det er jeg da heller ikke interessert i, forteller kunstneren som alltid er på vei videre, med et varmt smil.

Vi takker for en hyggelig prat og håper å kunne få til et samarbeid med henne i framtiden.

Hvis du vil se mer av hva Nancy Bundt har gjort, besøk hjemmesiden hennes på
www.nancybundt.com
Foto: Deborah Freedman -
Foto: Deborah Freedman
Nancy Bundt
Foto: Nancy Bundt -
Foto: Nancy Bundt
Fra LIFE Magazine
Foto: Nancy Bundt -
Foto: Nancy Bundt
Ett av Nancys favorittbilder
Foto: Nancy Bundt -
Foto: Nancy Bundt
Coverbildet fra nyutgivelse av Purple Rain
Foto: Nancy Bundt -
Foto: Nancy Bundt
Magasinet "Real Norway"

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Pål M. S.
Fascinerende og allsidig dame:-) Stakk innom hjemmesiden hennes, og der var det stor spennvidde.
Fint med slike "presentasjoner", som gjør at en utvider horisonten og oppdager noe nytt til inspirasjon.
Gjerne mer slikt stoff...

Pål M.
11.6.2018
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu