NEW ERA – 23 historier fra Kina

Verdens øyne er rettet mot Kina, men ikke mot den alminnelige kineser. NEW ERA er et blikk på dagens Kina gjennom personlige fortellinger. Det er historiene til menneskene som lever i skjæringspunktet mellom ambisjoner og fortielse.
Vi har tatt en prat med fire fotojournaliststudenter fra OsloMet som er tilbake fra sitt studieprosjekt i Kina, kalt New Era. Det er et felles prosjekt fra studenter fra Norge, Nepal, Bangladesh og Kina og tar for seg overgangen fra det «gamle» til det «nye» Kina. Det er store endringer på gang, som starter i byene og sprer seg utover til landsbygda, men nye muligheter og nye utfordringer.

Klikk på bildene for å se dem i større versjon

Prosjektet har blitt både utstilling og bok

Hvordan forholder kinesere seg til de store endringene, og hvem merker dem? Hvem drar fordel av dem og hvem lider under det. Studentene kunne selv velge prosjekt fritt, og blant de norske var det så ulike temaer som «Te» og «urkultur til salgs». Det åpner for en lang rekke ulike vinklinger.

Studentene gjorde prosjektene på egenhånd i Kina, så de måtte klare seg selv – en nyttig øvelse hvis man skal være journalist. Komme seg rundt, knyte kontakter og løse utfordringer på strak arm.

Vi snakket med Siri Øverland Eriksen som hadde prosjektet «Teatime», der hun fotograferte teplantasjer og teproduksjon, Mariam Butt med «Traditional girl, modern world» om møtet mellom det tradisjonelle og det moderne, Marthe Haarstad med «Escape» om kvinner som ønsker seg bort og leter etter et utenlandsk ektefelle, og Odin Jæger med prosjektet «Indegenous culture for sale» der har tar for seg turistifiseringen og komersialiseringen av tradisjonelle urfolks kultur.

Vi lurte litt på hvordan de fikk gjennomført prosjektet, om de møtte mye motstand eller skepsis fra myndigheter eller lokalbefolkning. Kina er ikke kjent for å være så glade i vestlige journalister, og de fleste er mindre glade i få et kamera stukket opp i ansiktet fra en fremmed.

Studentene svarte at de reiste inn på såkalt F-visum, et business/kulturutvekslingsvisum, og møtte lite problemer. Når man møter og skal fotografere fremmede, løser man det meste ved så prøve å kommunisere litt på forhånd, så de skjønner at man bare fotograferer, og ikke er presse, myndigheter eller annet med bakenforliggende agenda.

Med studenter fra så forskjellige steder og kulturer som Norge, Kina, Nepal og Bangladesh kan man se for seg store forskjeller i hvordan studentene angriper oppgaven på, men vi får høre at det ikke var veldig tydelig. De kinesiske studentene hadde naturligvis en lettere jobb, da de kunne snakke med alle. Men en av kineserne ble spurt om han var spion da han kom hjem til landsbyen sin for å fotografere. Det var visst ikke noe noen hadde gjort der før. Noen av studentene var ikke fotojournaliststudenter, men rene fotostudenter, og hadde derfor en annen tilnærming noen ganger. -En forskjell så vi på de kvinnelige studentene fra Bangladesh og Nepal. De var i stor grad opptatt av typiske kvinnespørsmål som morsrollen og kvinners rettigheter og muligheter.

Vi synes dette er et spennende prosjekt – å reise ut i verden for å lære om hvordan andre lever og dokumentere det. Reising er så mye mer enn mat og strender. Det dreier seg om å møte nye mennesker, lære dem å kjenne på godt og vondt, lære om kulturelle forskjeller og likheter og hva som gir dem mening i livet. Det er utrolig nyttig for å forstå andre menneskers motivasjon hjelper oss å forstå hvorfor verden er som den er. Har du ikke anledning til å reise ut å gjøre det akkurat nå, er du velkommen til å se utstillingen.

Bildene har nemlig blitt en utstilling som blant annet har besøkt DOK 18 i Fredrikstad. Akkurat nå henger den utenfor butikken vår i Bjørvika i Oslo, før den etter sommeren flytter «hjem» til OsloMet. Prosjektene er også publisert i en flott bok du kan få kjøpt hos seriøse fotoforhandlere, og alle inntektene fra salget går til Reporters without borders.

Du finner mer informasjon på prosjektets hjemmeside.



Redaksjon i Foto.no er uavhengig av butikken og nettbutikken vår, men drives av inntektene derfra. Så hvis du setter pris på nettstedet og tjenestene vi tilbyr, og ønsker å se det videreført og forbedret, er vi svært takknenmlige hvis du vurderer å handle hos oss neste gang du trenger fotoutstyr eller å få laget bilder.
Du finner butikken vår i Barcode, rett ved spor 19 på Oslo S.
Nettbutikken finner du her.

Foto: Mariam Butt - Traditional girl, modern world
Traditional girl, modern world
Foto: Mariam Butt
Foto: Marthe Haarstad - Escape
Escape
Foto: Marthe Haarstad
Foto: Siri Øverland  - Teatime
Teatime
Foto: Siri Øverland
Foto: Odin Jæger - Indigenous Culture For Sale
Indigenous Culture For Sale
Foto: Odin Jæger
Foto: Walid Saddam - The Great Race
The Great Race
Foto: Walid Saddam

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu