Canon om EOS R

Vi har intervjuet John Maurice, Product Marketing Manager Europe for Canon om EOS R.
Jeg hadde avtalt et møte med møtte Maurice på Photokina og ble ledet inn i et rom sammen med ham og noe som virket som en anstand, som virket som han passet på at ikke noe galt ble sagt.

Maurice var litt vanskelig å få noen forbindelse med, og det virket som han hadde sitt 10. intervju av denne typen i dag (noe han antakelig hadde). Han trakk ikke på smilebåndet en eneste gang, og virket litt som han gledet seg til det hele var over. Vi kan vel kanskje ikke klandre ham.

Hvorfor tok det så lang tid før dere kom på banen med et avansert speilløst system?
-Det var en del ny teknologi som måtte på plass, for å gi brukeren en god opplevelse, en velfungerende live view, autofokus i dårlig lys, og ikke minst var fatningen viktig å få riktig.

Ja, vedrørende fatningen. Hva kan den gjøre, som EF-fatningen ikke kan.
-Dette er en mer framtidsrettet fatning. De tolv kontaktpunktene gir langt høyere overføringshastighet enn tidligere, og lar kameraet kommunisere i sanntid med objektivet på en ny måte. Blant annet registrerer kameraet rystelser ved å se på bildet på bildebrikken, og sender informasjon om dette til bildestabilisatoren i objektivet.

Men en kortere registeravstand (avstanden fra fatningen til bildebrikken) har vel også noe å si?
-Ja, kortere registeravstand gjør det lettere å lage god optikk og mer kompakt optikk.

Dette har vi ikke sett så mye til ennå. Både 50mm f/1.2 og 24-105mm f/4 er større enn tilsvarende for EF.
-Vi kan lage objektivene mindre men optisk like gode, eller vi kan lage dem like store men bedre. For objektivene du nevner har vi valgt det siste, og 50mm f/1.2 er et fantastisk objektiv du bare MÅ prøve. Det samme gjelder 28-70mm f/2. Det er ikke lite, men optisk så er det laget for å tilfredsstille profesjonelle brukeres strenge krav, selv på f/2.

Dere har valgt 20mm registeravstand. Nikon valgte 16. Hvis kortere er bedre, hvorfor valgte dere 20mm?
-Her er det flere hensyn å ta. 16mm er så lite at det er vanskelig å lage fatningen så robust som vi ønsket. Skal du sette på en 800mm, trenger du en skikkelig fatning, og det er mye lettere så å gjøre den sterk nok når man har noen flere millimeter å gå på. Vi har også bygget den slik at optikken kan gå lenger inn enn bare til fatningen, slik at avstanden fra bakre linseelement til bildebrikken faktisk blir mindre enn 20mm.

For noen uker siden ble alle utstyrsentusiaster plutselig helt avhengig av to minnekortplasser. Hvilke vurderinger gjorde dere rundt dette.
-For Canon var dette en avveining mellom funksjoner, pris og størrelse, og to minnekortplasser var et godt stykke ned på prioriteringslisten i brukerundersøkelsene vi hadde gjort.

Vil det komme kameraer med APS-C-brikker til dette systemet?
-Det kan vi ikke si noe om, men vi har satset mye på EOS R, så mulighetene er åpne.

Dere har nå to speilløse systemet, som ikke er kompatible med hverandre, EOS M og EOS R. Vil det være en utfordring hvis brukere vokser ut av EOS M, og ønsker seg fullformat. Når de likevel ikke kan bruke objektivene sine, kan de jo like godt bytte system. Er det en utfordring at de da like godt kan kjøpe Nikon?
-Det kan jeg ikke kommentere.

Det var det vi rakk på vår knapt tilmålte tid, og vi sier takk til John Maurice for at han stilte opp. Vi rakk ikke engang å ta et bilde av ham sammen med det nye kameraet.

Her på Photokina-messen har vi hatt litt (ikke mye) anledning til å leke med EOS R. Det som imponerer mest er kanskje autofokusen. Den er svært kontant og sitter der den skal når den skal. Den føles mer som autofokusen på en svært dyr speilrefleks enn et "mellomklasse" speilløst kamera.

Vi testet også autofokusen i dårlig lys. Canon påstår at den fungerer til -6EV. Det var satt opp "mørkerom" der man kunne prøve. Det var muli gå stille på lyset og flytte fokuspunkter til ulike deler av motivet. Vi kunne også kikke inn og se hvor mørkt det faktisk var der motivet sto. Det var imponerende hva den klarte, og ved å fokusere kontrastrike deler av motivet kunne vi skru ned lyset så langt at vi nesten ikke så noen ting, selv etter å ha latt øynene vende seg til det svake lyset. Dette er kanskje den mest imponerende funksjonen ved kameraet.


Redaksjon i Foto.no er uavhengig av butikken og nettbutikken vår, men drives av inntektene derfra. Så hvis du setter pris på nettstedet og tjenestene vi tilbyr, og ønsker å se det videreført og forbedret, er vi svært takknenmlige hvis du vurderer å handle hos oss neste gang du trenger fotoutstyr eller å få laget bilder.
Du finner butikken vår i Barcode, rett ved spor 19 på Oslo S.
Nettbutikken finner du her.

 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu