Dette er Årets unge nordiske naturfotograf

Tobias Gjerde (16) vant den gjeve prisen, og vi tror ikke det var tilfeldig.
Mange av fotografene vi sakker med, og ikke minst naturfotografene er menn som pusher 50, eller skulle ønske at de fortsatt gjorde det. Derfor er det forfriskende å møte Tobias Gjerde som er 16 år, og allerede er en prisvinnende fotograf.

I fjor ble han nummer tre i konkurransen Årets unge nordiske naturfotograf (NNPC), og i år vant han altså i den samme gruppen. Kort tid før vi møtte ham, hadde han også fått beskjed om at han hadde vunnet ungdomskategorien i en større internasjonal naturfotokonkurranse. Tobias er med andre ord en gryende stjerne vi antakelig vil se mye mer til i årene som kommer.

– Jeg har lyst til å drive med fotografering framover, men er ikke sikker på om jeg vil ha det som fulltidsjobb. Det kan være det er bedre å gjøre det som avkobling i stedet for å ha presset om å tjene nok til å betale regningene hengende over seg hele tiden, forteller Tobias.

Gjerde har fotografert siden han var fem år gammel.
– Jeg oppdaget kameraet på en Nintendo DS og gikk straks i gang med å fotografere med den. Jeg gikk ut i hagen og tok bilder av bier og annet som var der ute. Etter hvert lånte jeg utstyr av foreldrene mine, før jeg investerte i et ordentlig teleobjektiv for 2-3 år siden, forteller han. Han drømmer om mer avansert utstyr og kamuflasjetelt, men er egentlig mer opptatt av å få tatt bildet, selv om det er moro med utstyr også.

I dag sykler han rundt i nærområdet til favorittsteder det er mye dyr og fugler, og følger med på rapporter om hvor det dukker opp sjeldne arter.

– Drømmen er å fotografere snøugle i Norge og Ulv på Grønland. De er sjeldne å vanskelig å finne, kan han opplyse oss. – Det finnes likesinnete på Instagram og andre steder på nett som jeg har kontakt med for å hjelpe meg og gi meg inspirasjon, men det er ikke mange jevnaldrende i nærmiljøet som forstår hva jeg driver med eller hvorfor.

Det er hard konkurranse og mange naturfotografer der ute, og Tobias har ingen fotoutdannelse. Likevel har han klart å hevde seg internasjonalt allerede. Han forteller at han kontinuerlig jobber med å finne nye måter å fotografere på, som gir spennende resultater.

Han kan ikke fortelle hvem som er favorittfotografen, men når jeg spør om han har et favorittbilde blant sine egne, trekker han raskt fram svanen som letter, som var med å gi ham tredjeplass i NNPC i fjor. Det er tatt i Sandvikselva i Bærum en vinterkveld. Det er alltid en åpen råk der hvor fuglene samles, og om kvelden skal svanene ut og fly. Da passet han på å være der.

Vi gleder oss til å se mer av arbeidet til Tobias Gjerde i årene som kommer, og gratulerer ham med ny pris og tittel.

Se flere av bildene på hjemmesiden hans.
Foto: Johannes Gjerde -
Foto: Johannes Gjerde
Årets unge nordiske naturfotograf 2020, Tobias Gjerde.
Foto: Tobias Gjerde -
Foto: Tobias Gjerde
Ett av bildene han vant med i år
Foto: Tobias Gjerde -
Foto: Tobias Gjerde
Ett av hans favorittbilder, som han også deltok med i NNPC i fjor.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Wilfredo L.
Etter denne ungen mannen har oppnådd så mye på så kort tid gir meg så mye glede for fotosamfunnet i fremtiden! :D arbeidet hans er utrolig og anbefales til alle å se! :D
3.2.2020
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu