Nekrolog: Margaret Fosseide

Fotograf Margaret Fosseide ble født 14. Mars 1930 og døde 7. januar 2009.
Margaret født Tharaldsen fikk en omflakkende tilværelse i oppveksten på grunn av familiens flytting. Dette gjorde det ikke lettere med lesevansker, og hun hadde også ugreie forhold til en svært streng far. Margaret var handlekraftig og gjennomførte et år på Kunst- og Håndverkskolen i Oslo.

Hun var imidlertid sterk i realfag og begynte i lære hos fotograf Sturlason i Oslo. Mens hun bodde på ”Studiehjemmet for unge piker” i Geitmyrsveien i Oslo, pleiet hun også kontakten med sine gode bestemødre. Etter endt læretid tok hun svennebrev i fotograffaget i 1955 og etter hvert mesterbrev.

Margaret giftet seg med Olav Fosseide i 1961, og de fikk sønnen Knut året etter. Etter ti år ble de skilt og Olav døde noen år senere.
Margaret Fosseide ble bedt om å søke jobben som fotolærer på Yrkesskolen i Østre Elvebakke. Hun hadde et utrolig pågangsmot, og har hatt meget stor betydning for faglig opplæring av flere hundre fotografer. Det ble bygget videre på et grunnkurs på et år. Skolen fikk nye moderne lokaler på Sogn i Oslo, og Margaret skal ha æren for at fotofaget fikk bred plass. Hun kjempet fram gode budsjett for materialer og utstyr i undervisningen. På grunnkurset var det ca 10 elever, men dette ble utvidet til to klasser med i alt ca 20 elever etter hvert. Fotografene Imre Hancz og Poul Olav Huse, som gikk læretiden hos meg, ble tilsatt som lærere, samtidig som Margaret sto i bresjen og utviklet læreplaner for toårig utdanning. Mange ungdommer var arbeidsledige, og Departementet krevde læreplaner for den forlengede fotografutdannelsen. 15 av elevene fra Grunnkurset fikk det andre året med Margaret som hovedlærer, og kunne deretter fortsette læretiden utenfor skolen for å avlegge sin svenneprøve.

Under læretiden hos Sturlason ble Margaret kjent med fotografen Ragge Strand, og de slo seg sammen i 1978. Dette ble en forgylling av Margarets siste 30 år. Selv var hun også spesielt sosialt begavet, noe så vel lillesøster Anne, som mange elever og andre som kom i vanskeligheter fikk glede av. Ragge, som han ble kalt, hadde et fint liv med sin kjære Margaret. Etter at hun fikk slag i 1996 og ble ytterligere sykere, ble Ragge en enestående støtte for sin kjære Margaret. I sin sykdomsperiode malte hun bilder, og det ble utstilling. Etter at Ragge døde et år før henne, ble alt bare vanskeligere. Hennes dyktighet og pågangsmot har satt dype spor.

Vi er takknemlige for den store betydningen hun har hatt for fotografisk fagopplæring. Våre tanker går til Knut og barnebarna i sorgen. Vi lyser fred over Margarets gode minne.

Arne Knudsen
Knudsens Fotosenter
 - Margaret Fosseide
Margaret Fosseide

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu