'Fritt Motiv'-vinneren er kåret

Nina C. Krogh har blitt tildelt førsteprisen i årets aller første runde av konkurransen Årets fotograf 2011.
Årets fotograf 2011 er et samarbeid mellom Nikon, Epson, Adobe og Cyan :galleri.

Nina C. Kroghs bilde "Full storm" har gått helt til topps i årets første runde av konkurransen Årets fotograf 2011.

- Dette var litt av en overraskelse, og samtidig noe som jeg i mitt stille sinn drømte om. Jeg er kjempe-kjempe-glad, og synes faktisk at bildet fortjener en slik plassering, sier Krogh til foto.no.

Juryen begrunner valget slik:

- Dette bildet blir sittende igjen i hukommelsen. Komposisjonen gir både bevegelse og energi samtidig som det er en dempet stillhet i beskrivelsen av situasjonen. Fotografen evner å si mye om den menneskelige tilstand i et bilde som er dønn ærlig og kan føles både trist og komisk, uten å gå i den store etterbehandlingsfellen.

Da sørlandet snødde inne
62 år gamle Nina C. Krogh jobber til daglig som sjefarkitekt på byplanavdelingen i Stavanger kommune, men har hatt foto som hobby i mange år. Vinnerbildet er en del av en bildeserie, som ble tatt under hennes tantes begravelse i nærheten av Grimstad i 2007.

- Det var den dagen folk på Sørlandet snødde inne, mens kong Harald feiret sin 70-årsdag og VM på ski startet, forteller Krogh og bekrefter at det ikke har blitt gjort mye etterarbeid på bildet.

- Det eneste jeg har gjort med bildet er å fjerne navnet på den lyse gravsteinen (for å gjøre den anonym) og beskjære høyre side og bunnen.

Personene på bildet er hennes egen familie, som alle har gitt samtykke til bruk av bildet.

- I de stormfulle øyeblikkene da jeg fotograferte familien min ved den åpne graven, vet jeg at søskenbarnene mine registrerte at jeg sto der jeg sto og gjorde det jeg gjorde. Vi hadde en slags ordløs kontakt, og jeg følte på meg at de syntes det var greit. Det viste seg at det var tilfelle da vi snakket sammen etter å ha kommet i hus, forteller Krogh.

"Full storm" har tidligere blitt brukt i en beskjært versjon på forsiden av Kroghs, som også er en ivrig hobbyskribent, første diktsamling "Alvorlig talt".

Bildet er tatt med en Panasonic Lumix DMC-FZ3.

Krogh får 12 poeng å ta med seg videre i konkurransen, pluss et eksemplar av Adobe Photoshop CS5, kameraet Nikon Coolpix P7000 og printeren Epson Stylus Photo R1900

2. plassen gikk til Kristine Henriette Kroder-Schille for bildet "Appropriate Horst Mainbocher Corset". Kroder-Schille får dermed 10 poeng å ta med seg videre i konkurransen. 3. plass gikk til Ivan Holmedal for bildet Skógarfoss. Holmedal får 9 poeng.

Mange innsendte bidrag
Nærmere 700 bidrag ble sendt inn i denne runden, og dommerne hadde en stor jobb med å gå igjennom alle bildene. Da juryen, som besto av foto.nos redaktør Frank Hesjedal, samt fotografene Stig Marlon Weston og Henrik Lindahl fra Cyan:studio, møttes for få dager siden, hadde de til sammen plukket ut 51 bilder på forhånd, som fikk være med i den endelige juryeringen.

Det var store variasjoner blant de innsendte bildene, med temaer som spant fra landskap til portrett og dokumentar. Imidlertid var det de bildene som hadde en mer personlig karakter som imponerte juryen mest. Etter mange og lange diskusjoner kom juryen til enighet om hvilke ti bilder som fortjente å vinne.

I tillegg ble det valgt ut femten bilder som fikk hederlig omtale, og dermed ett poeng hver.

Interessant og utfordrende
Jurymedlemmene Stig Marlon Weston og Henrik Lindahl fra Cyan: studio, kan fortelle at det var både interessant og spennende å bedømme de innsendte bidragene.

- Det er gøy å se hvordan folk sin oppmerksomhet vendes mot både veldig like og veldig forskjellige motiv når de skal fotografere helt fritt. Mange av bidragene gav oss lyst til å se fotografen jobbe videre med uttrykket sitt og vi gleder oss til å følge med hvordan det går videre i konkurransen!

Redaktør for foto.no og jurymedlem Frank Hesjedal beskriver opplevelsen som utfordrende, men samtidig veldig moro.

- Kvaliteten på bidragene var noe variabel, men slik vil det jo alltid være i en slik konkurranse.

- Men at det er et stort kreativt og fotografisk potensiale for mange, er det ikke mye tvil om etter å ha sett gjennom alle bidragene. Nå blir det utrolig spennende å følge med i de neste rundene. Jeg er sikker på at mange fotografer som ikke nådde opp denne gangen, kan hevde seg sterkere i de mer tema-spesifikke rundene, sier Hesjedal.

Neste runde av Årets fotograf 2011 åpner for innsending 1. mars, med temaet landskap. Konkurransen er åpen frem til 15. april. Mer informasjon her

Vi gratulerer så mye til vinnerne og vi takker våre sponsorer Adobe, Nikon og Epson for premiene til konkurransen Årets Fotograf 2011!

Trykk på 'vinnerbildene'-tab'en på toppen for å se vinnerbildene.
Nedenfor finner du link til alle vinnerfotografene.

Nina C. Krogh - Full storm
Full storm
Nina C. Krogh
1. plass (12 poeng) i årets fotograf 2011 konkurransen. Tema "Fritt Motiv" <br>
Juryen sier: Dette bildet blir sittende igjen i hukommelsen. Komposisjonen gir både bevegelse og energi samtidig som det er en dempet stillhet i beskrivelsen av situasjonen. Fotografen evner å si mye om den mennesklige tilstand i et bilde som er dønn ærlig og kan føles både trist og komisk, uten å gå i den store etterbehandlingsfellen.
Kristine Henriette Kroder-Schille - Appropriatie Horst Mainbocher Corset
Appropriatie Horst Mainbocher Corset
Kristine Henriette Kroder-Schille
2. plass (10 poeng) i årets fotograf 2011 konkurransen. Tema "Fritt Motiv" Juryen sier: Bildet ser ut til å være tatt på barnets premisser, og føles ekte og naturlig samtidig som det har en befriende renhet i farge og kontrast. De tildekte øynene gjør at bildet oppleves grafisk og komponert uten å gå på bekostning av følelse av nærhet til modellen. Fotografen forsøker ikke å gi alle svarene men inviterer til undring og nysgjerrighet hos betrakteren.
Ivan Holmedal - skógarfoss
skógarfoss
Ivan Holmedal
3. plass (9 poeng) i årets fotograf 2011 konkurransen. Tema "Fritt Motiv" Juryen sier: Et i utgangspunktet enkelt landskapsbilde vokser her til en sterk beskrivelse av en følelse og stemning rundt opplevelsen av tilstedeværelse. Komposisjonen er stødig og streng og gir betrakteren et bilde som stadig kan sees på nye måter. Forenklingen av bildeelementene og bruken av toner og farger gir bildet et helt eget tidløst særpreg.
Christine Tolpinrud -
Christine Tolpinrud
Juryen i første runde av Årets fotograf 2011. f.v. Stig Marlon Weston, Henrik Lindahl og Frank Hesjedal
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Hjalmar E.
Underlig kåring spør du meg, gutten med psoriasis tar virkelig kaka :D
Nesten ingen av bildene i denne kåringa ser ut til å være tatt med kamera over 2-3000 kroner.
27.7.2011
Pål H.
Jeg har vist helt andre referanser en dommerne her. Ville ikke valgt samme vinner her.

Nr. 2 i konkurransen sie meg heller ingenting. Har vel 50 til 100 slike mislykkede bilder av barna.

Synes nr 4 og 8 er mye bedre.

Også bildet av Lelakis som kun fikk hederlig omtale synes jeg også skulle vært lengre oppe. Det samme gjelder " Middagen er reddet "

Bilde nr. 6 er helt uforståelig for meg. Hva i all verden ?

Synes også bildet " sommervær " er godt.

Bildene " Tango " - " Little Red " og " Sommerdag i Brilleland " kan jeg bare skrive en masse spørsmålstegn bak ?????????????

4.3.2011
Eli R.
Nr 4 er spennende med alle flatene! Nå var det vel lov med montasje uansett, jeg skjønner Terje M. - himmelen ser ut som om den er tatt med lang lukkertid, ballongen og menneskene med kort lukkertid og jeg stusser på at Havnelageret eller byens lys ikke er synlige til venstre, men det kan jo være noe med vinkelen eller tiden på dagen. Flott var det uansett. Nr 1 en herlig verdig vinner som lar tankene vandre.
2.3.2011
Arne H.
Ser ikke noen grunn til at nr. 4 må være en montasje. Fult mulig å ta slike bilder. Fult mulig at ethvert bilde kan være en montasje.
1.3.2011
Pål G.
Bilde 1 er et veldig "ekte" bilde ja, og derfor en av de bildene jeg liker blant de innsendte. Det var ikke dit mitt "sleivspark" gikk :-) Det er type snapshots uten en historie, eller teknisk høy kvalitet jeg sikter til. Men ønsker ikke å henge ut noen av deltagerne - for juryen har talt, og det er de som bestemmer. Ferdig snakka :-)

1.3.2011
Terje M.
Bilde nr 4 er en fin montasje av flere bilder...er ikke mulig å "ta" et slikt bilde....men pent rent grafisk...føler vel at nr 1 er mer "ekte"...og i mine øyne det beste øyeblikksbilde som forteller en historie...
28.2.2011
Are H.
Gratulerer til alle som har fått poeng.

Her, som i mengden bilder som ble sendt inn, er det et EKSTREMT sprik, og i mine øyne ikke bare i positiv forstand (ta det med ro, jeg har ikke deltatt, og er ikke fornærmet på egne vegne).

Konkurransen skal og må belønne mer enn tekniske ferdigheter. Det er bra i seg selv med spennvidde i motiver og løsninger.

Jeg hadde gjettet noen av vinnerne, men overraskende få. Og det er bilder blant vinnerne som faller langt utenfor mine definisjoner av "gode" eller "interessante" bilder.

Men også, for all del, flest strålende bilder.

Blir spennende å se om juryen korrigerer kursen, eller om deltakerne gjør det (altså; bråter med snapshots av "morsomme" situasjoner) fremover.
28.2.2011
Geir A.
Mange bra, og noen jeg ikke helt skjønte ble plassert i rekken med tanke på enkelte andre av de innsendte. Må si meg enig med Arne og Pål her, at det var nok Weekend pastime nr 4 som var min favoritt, men jeg henger med på kommentarene til dommerpanelet og ser argumentene bak bilde nr 1. Det rene ærlige bildet uten etterbehandling...
28.2.2011
Pål G.
Enig med Arne, bilde nr. 4 er enormt bra! Sett ut i fra dette, så er det også en del bilder som jeg ikke helt ser grunnen til at er på denne listen - men det er MIN mening :-)
28.2.2011
Arne H.
Gratulerer, verdige vinnere! Er imponert over vinnerbildet og min personlige favoritt er 4. plass bildet; det jeg hadde likt å ha tatt!
28.2.2011
Dmitry K V.
Hvorfor er det bare mørke og negative bilder som vinner på foto.no?.. Halv-naken, gråtende unge at med graven i dyster b/w - er vel det perfekt bildet?..
28.2.2011
Willy K.
Takk! Der var det noen flere jurykommentarer også, da savner jeg ikke noe :-)
27.2.2011
Frank H.
Willy, trykk på arkfanen "viinnerbildene" øverst i artikkelen og du kan se alle bilder som har fått poeng.
27.2.2011
Willy K.
Gratulerer til Nina C. Krogh, og også til dere andre som fikk poeng! På konkurransesiden står det at de fem beste blir kommentert av juryen, men her finner jeg ikke noe om hvem som fikk 4. og 5. plass - kommer det mer?
27.2.2011
Andrew P.
Er det meg eller har ikke det bildet "Øyeblikk" av Pål Bentdal blitt tildelt pris i en annen Foto.no konkuranse?
27.2.2011
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu