Vinneren av portrettrunden er kåret

Fotograf Ingrid Styrkestad fra Oslo ar vunnet portrettrunden i Årets fotograf med bildet 'aure'.
Årets fotograf 2011 er et samarbeid mellom Nikon, Epson, Adobe og Cyan :galleri.

Premiene til Ingrid Styrkestad er Adobe Photoshop CS5, Epson Stylus Photo R1900 og Nikon COOLPIX P7000.

En imponert jury

Det var en imponert jury bestående av Morten Krogvold, Marcel Leliënhof og Isidor Åstrøm som møttes for å juryere 345 innsendte bidrag til portrettrunden i Årets fotograf 2011.

- En rekke fagfotografer hadde slitt skikkelig med å hente poeng i denne runden. Hvis vi ser på de 40 beste bildene, så er det fotografer som har forstått essensen av fotografi, og som klarer å følge sin egen magefølelse og få dette frem i bildene, forteller en samstemt jury.

Blant de mange som fikk hederlig omtale denne gangen, mener juryen de har god grunn til å være skuffet. For de kunne like gjerne ha havnet blant de 10 beste. I en annen konkurranse kunne de fort ha vunnet. Men noen må velges inn blant de 10 beste og noen må velges ut.

- De bildene som vi har gitt hederlig omtale, er bilder som virkelig fortjener det. Det er også rundt 15 bilder som vi plukket med til den endelige juryeringen som gjerne kunne fått poeng denne gangen.

Seier til Ingrid Styrkestad
Til topps i denne runden gikk fotograf Ingrid Styrkestad fra Oslo med bildet 'aure'.

Juryen sier dette om bildet:

"Dette bildet er det noe drømmende over, og det er en historie der som vi må dikte selv. Vi har lyst til å se mer og vi har lyst til å være der. Ansiktet utstråler kraft og ”rommet” i bildet gir plass til en historie. Plassen gir også betrakter anledning til å puste. Uten treet/pinnen som reiser seg til venstre i bildet hadde det ikke fungert. Da hadde det ikke vært noe ”saft” i det."

Vinnerbildet er en del av en serie Styrkestad tok av en danser i Kina.

- Danseren heter Aurelius, og vi møttes i et Kungfu tempel i Qufu. En av munkene ved tempelet underviste Bagua. Både bevegelsene og filosofien i denne kampsporten fasinerte og inspirerte meg ekstremt mye. Aurelius hadde vunnet et dansestipend og etter et år i tempelet skulle han produsere en danseforestilling. Han ville gjøre det inspirert av bevegelser i Bagua, så da sa jeg at jeg kunne ta bilder for han. Akkurat dette bilde er tatt på en Kinesisk gravplass. Det er ikke et avgrenset område på noen måte, bare en del av et landskap jeg pleide å gå i som lå rett bak tempelet, forteller Styrkestad om vinnerbildet.

Ingrid Styrkestad er en del av fotokollektivet Solipsia som består av 13 personer som jobber med fotografi, tekst og film.

- I Solipsia er det et utrolig inspirerende og lærerikt miljø. Jeg liker å jobbe et sted mellom iscenesatte og dokumentariske bilder av mennesker.

2 runder igjen
Vi er nå ferdig med de 4 første rundene av Årets fotograf 2011. Når 2 runder gjenstår leder Kristine Henriette Kroder-Schille konkurransen med 20 poeng foran CF Salicath, Terje Angeltveit og Nina C. Krogh som alle har 12 poeng. Neste runde sparkes i gang i morgen 1. september og temaet er 'Reise'. Mer info om den runden kommer om kort tid.

Se resultatlisten for hele året her

PS: På grunn av en glipp av undertegnede har juryen denne gang kun kommentert bildene på de 3 første plassene. I utgangspunktet skal juryen kommentere de 5 beste bildene. Jeg beklager dette så mye. Dessverre er det ikke noe vi kan gjøre med det nå.

Trykk på 'vinnerbildene'-tab'en på toppen for å se vinnerbildene.
Nedenfor finner du link til alle vinnerfotografene.

ingrid styrkestad - aure
aure
ingrid styrkestad
1. plass (12 poeng) i årets fotograf 2011 konkurransen. Tema "Portrett" <br>
Juryen sier: Dette bildet er det noe drømmende over, og det er en historie der som vi må dikte selv. Vi har lyst til å se mer og vi har lyst til å være der. Ansiktet utstråler kraft og rommet i bildet gir plass til en historie. Den gode plassen gir også betrakter anledning til å puste. Uten treet/pinnen som reiser seg til venstre i bildet hadde det ikke fungert like bra. Da hadde det ikke vært noe saft i det.
Nils Rasmus Vasli - Survivor guilt
Survivor guilt
Nils Rasmus Vasli
2. plass (10 poeng) i årets fotograf 2011 konkurransen. Tema "Portrett" Juryen sier: Dette bildet spiller på et typisk skandinavisk uttrykk, men uten at modellen nødvendigvis er skandinavisk. Portrettet har en helt egen følsomhet og kan minne om et bilde fra et fotoalbum på 1950-tallet. Vi liker at bildet ikke er hardt og mørkt, men heller lett og dust. Tonaliteten minner om bildene til Jock Sturges. Himmelen i dette bildet forsterker den sarte stemningen og preget.
audun nygaard - Kinas fremtid
Kinas fremtid
audun nygaard
3. plass (9 poeng) i årets fotograf 2011 konkurransen. Tema "Portrett" Juryen sier: Dette er et bilde som alle tar (som er i Kina), men veldig få klarer å få det til på denne måten. Det er drømmende og det har et fantastisk toneomfang. Følsomheten i dette bildet henger også veldig godt sammen med uttrykket på gutten. Det er fantastisk godt komponert.
Frank Hesjedal - Juryen i sving
Juryen i sving
Frank Hesjedal

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Dmitry K V.
Hva er det med foto.no og alle de konkurransene? Hvorfor er det bare mørke, triste bilder av folk som aldri smiler og barn som gråter som vinner?..

Kjenner jeg blir deprimert bare av å se på alle de konkurransene. Takk og pris for bruktmarked!
2.9.2011
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu