Vinneren av 'Fritt' kåret

Svein Johan Lindstad har vunnet første runde av Årets fotograf 2012 med bildet Hjemløs.
-Jøss, så flott da! Det var kjempegøy!

Det er en glad Svein Johan Lindstad som befinner seg i andre enden av røret da han får høre at han har vunnet førsteplassen i første runde av Årets fotograf 2012. Lindstad tok førsteplassen med bildet "Hjemløs".

- Dette er et selvportrett jeg har tatt i en undergang. Jeg har brukt lang lukkertid og går vekk underveis. Alt er tatt i ett skudd, forteller Lindstad, som har holdt på med foto på amatørbasis i 10 år.

Sært og mystisk
I tillegg til skyggen av Lindstad selv, er det en hund med på bildet. Lindstad har jobbet mye med bildet, og karakteriserer det som "litt av de sære greiene jeg holder på med."

- Jeg har tatt mange sånne litt sære bilder som ikke har slått an. Men i den siste tiden har de fått litt mer oppmerksomhet, forteller han.

Juryen karakteriserer bildet som mystisk, og sammenligner det med arbeidet til blant annet Roger Ballen og Daido Moriyama.

- Bildet er mystisk, teknisk bra og rommer mange historier. Det slo oss rett i magen. Vi lurer på hva det egentlig er, er det to skikkelser eller bare en? Det føles unikt og ikke likt noe vi har sett før, samtidig som tankene går i retning av Roger Ballen og Daido Moryama. Det er et bilde du ikke blir lei av og som du ikke blir ferdig med.

369 innsendte bilder
369 bilder ble sendt inn til første runde av Årets fotograf 2012 på foto.no. Av disse ble 63 bilder valgt ut i forhåndsjuryeringen, og fikk være med til den endelige juryeringen. Til slutt sto ti vinnere og femten hederlige omtaler igjen.

Juryen i denne runden var Henrik Lindal og Jon Wang fra Cyan: studio, og foto.no-redaktør Frank Hesjedal.

Vinnerbildet var et opplagt valg nesten fra begynnelsen av, og var ett av få bilder alle i juryen likte.

- Plutselig var vi veldig enige, dette går videre med stjerne på, uttalte juryen under gjennomgangen.

Juryen uttaler at nivået på bidragene denne gangen var høyt, og at det var vanskelig å velge bare ti vinnere. Når noen bidrag ikke nådde helt til topps, var det av ulike grunner.

- Noen ganger er det fordi man ikke føler at man tror på bildene. De bildene som har kommet med videre har gjort det fordi de virker genuine. Og teknikken er også en faktor. Noen ganger er ikke teknikken bra nok, andre ganger har teknikken tatt helt overhånd, sier juryen, før de enes om at bildene som ikke gikk videre manglet den berømte X-faktoren.

Premier til vinneren denne runden er:Gavekort fra Japan Photo på bildeprodukter. Verdi 5000 kroner.

Fjorårets hovedvinner, Arne Strømme, fikk andreplassen i denne runden og vinner et gavekort på 3000 kroner på bildeprodukter fra Japan Photo.

Neste runde
Neste runde av Årets fotograf 2012 starter 1. mars og avsluttes 15. april. Temaet er miljø, og denne gangen ber vi om en serie på 3-8 bilder. Les mer og delta her


Vi gratulerer så mye til vinnerene!

Trykk på 'vinnerbildene'-tab'en på toppen for å se vinnerbildene.
Nedenfor finner du link til alle vinnerfotografene.

Svein Johan Lindstad - Hjemløs
Hjemløs
Svein Johan Lindstad
1. plass (12 poeng) i Årets fotograf 2012. Tema "Fritt" Juryen sier: Bildet er mystisk, teknisk bra og rommer mange historier. Det slo oss rett i magen. Vi lurer på hva det egentlig er, er det to skikkelser eller bare en? Det føles unikt og ikke likt noe vi har sett før, samtidig som tankene går i retning av Roger Ballen og Daido Moryama. Det er et bilde du ikke blir lei av og som du ikke blir ferdig med.
Arne Strømme - 203
203
Arne Strømme
2. plass (10 poeng) i årets fotograf 2012 konkurransen. Tema "Fritt" Juryen sier: Dette bildet har spenning og energi, og gir også rom for historier. Det er et solid håndverk og en spennende komposisjon. Tidløst og dynamisk.
Christine Tolpinrud - Juryering på Cyan: studio, fv. Frank Hesjedal, Jon Wang og Henrik Lindal
Juryering på Cyan: studio, fv. Frank Hesjedal, Jon Wang og Henrik Lindal
Christine Tolpinrud

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
stephen b.
Noen grunn til at 90% av bildene er dokumentar og portrett? Liten stilmessig spredning, temaet tatt i betraktning...
28.2.2012
Ulv S.
Gratulerer til alle vinnerne, og Svein Johan Lindstad spesielt med et bilde som virkelig GA meg noe, en fotograf med en spesiell stil, men også til dere andre for videre inspirasjon, ihverfall for meg.

mvh Ulv
27.2.2012
Eli R.
Det går fint. Mitt ble croppet nøyaktig ti len alternativ crop jeg har gjort selv så jeg begynte å lure på hvilken variant jeg egentlig hadde sendt inn :-)
26.2.2012
Frank H.
Hei Eli,

jeg er redd for at det plutselig har dukket opp en bug som gjør at bilder i breddeformat blir croppet. Det er ikke bra, og vi må få fikset så snart som mulig. David, som fikser sånt, må bare komme seg hjem fra Uganda.

Alternativet hadde vært å ikke publisere noe ennå...

Frank
26.2.2012
Eli R.
Er de bredeste bildene utilsiktet croppet på høyre side? Feks Estera har en bredere versjon av samme bilde her: http://www.bildernordic.no/thumb//estera2.jpg
26.2.2012
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu