Vinneren av 'Dokumentar' kåret

Steinar Figved tok førsteplassen i femte og nest siste runde av Årets fotograf 2012!
Årets Fotograf 2012 er et samarbeid mellom Japan Photo, Cyan :galleri og foto.no.

En bildeserie om en alenemor med firlinger tok førsteplassen i dokumentarrunden i Årets fotograf 2012 på foto.no.

Juryen, som besto av Espen Rasmussen, Linda Næsfeldt og Chris Maluszynski, var enstemmig. Det var ingen tvil om at akkurat denne serien var rundens beste, og valget ble begrunnet slik:

"Denne serien er i en klasse for seg. Det er den mest komplette av alle de innsendte seriene og vi kommer veldig tett på. Den har nærhet, varme og humor, uten at den romantiserer situasjonen. Bilde nr. 3 i serien er helt fantastisk."

Fri tilgang i tre uker
Steinar Figved jobber til daglig som reporter og videojournalist i TV2 Nyhetene, og ble kjent med familien gjennom en reportasje han og en kollega laget om dem for to år siden. Men Figved, som har jobbet litt som pressefotograf tidligere, kunne ikke gi slipp på saken og reiste nylig tilbake. Denne gangen med fotoapparat.

- Jeg har alltid tenkt på hvordan man kan fortelle samme historie i foto, forteller han.

I løpet av tre uker tok han rundt 8000 eksponeringer av familien som etterhvert har blitt vant til å få mye oppmerksomhet, både fra media og andre. Figved fikk fri tilgang til familiens hjem og kunne komme og gå som han ville.

- Det som har vært avgjørende er at jeg har fått veldig god kontakt med jentene. Hvis jeg ikke kom en kveld, så sendte de melding og lurte på hvor jeg ble av, forteller han og legger til at han har vært til stede på forskjellige tider på døgnet, og fulgt dem både hjemme hos dem og utendørs.

Av åtte bilder i serien, er syv fotografert hjemme hos familien der vi får følge dem i deres hverdag med lek og daglige gjøremål. Det ene bildet som er fotografert utendørs, av de fire jentene på rad og rekke med hver sin barnevogn, ble av juryen utpekt som kanskje det beste av alle de innsendte bildene i hele denne runden. I tillegg ble portrettet av moren berømmet for sitt ærlige uttrykk.

- Det er ikke smigrende, men viser hvordan situasjonen faktisk er for henne, uttalte juryen, som mente at altfor få bilder viser en slik ærlighet.

Nærhet, utholdenhet og bildetekster
Totalt ble det sendt inn 71 serier i dokumentarrunden. 16 serier gikk videre til selve juryeringen, og 11 av disse fikk poeng. De innsendte bidragene varierte både i tema og kvalitet, men det var spesielt en ting juryen savnet.

- Det de fleste strever med er å komme nære. Nærhet handler ikke om fysisk nærhet, men om å komme innpå motivene. Man må legge inn tiden som kreves for å komme nær. De beste bildeseriene er et resultat av utholdenhet, uttalte juryen, som alle nevnte nærhet som en viktig faktor da konkurransen ble lansert i september.

Juryen mener også at man ikke må undervurdere bildeteksters betydning. Enkelte serier havnet lenger ned på listen, eller ble ikke premiert i det hele tatt, fordi de manglet bildetekst. Uten bildetekst var det ofte uklart hva serien handlet om.

Juryen mener at man kan se til vinneren for å få en pekepinn på hva som er god fotojournalistikk.

- Dette er oppskriften på historiefortelling. Det er en overraskende historie, det er brukt mye tid og det er ærlig. Det viser også at de bra historiene finnes ofte nær deg. Mange tror at man må reise langt for å finne de gode historiene, og ser ikke de som ligger foran nesa. Men de er minst like bra, om ikke bedre.

En runde igjen
Steinar Figved får 12 poeng og et gavekort på bildeprodukter fra Japan Photo til 5000 kroner. Med en andreplass i miljørunden og en fjerdeplass i naturrunden har han nå til sammen 30 poeng og leder dermed konkurransen.

- Jeg ser på det som en stor ære, jeg er målløs, sier Figved, som ikke har deltatt i fotokonkurranser tidligere.

Matias Østebø, som fikk en førsteplass i reiserunden, fikk andreplass i denne runden med serien "Per er her". Østebø får et gavekort på bildeprodukter fra Japan Photo på 3000 kroner.

Fem runder av Årets fotograf 2012 er nå overstått og det gjenstår bare en runde. Temaet i sjette og siste runde er "mennesker" og innsendingen åpner 1. november.

Les mer og delta her

Les også:
Vinneren av 'Reise' kåret
Vinneren av 'Natur' kåret
Vinneren av 'Miljø' kåret
Vinneren av 'Fritt' kåret


Vi gratulerer så mye til vinnerene!

Trykk på 'vinnerbildene'-tab'en på toppen for å se vinnerbildene.
Nedenfor finner du link til alle vinnerfotografene.

Steinar Figved -
Steinar Figved
1. plass (12 poeng) i årets fotograf 2012. Tema "Dokumentar". Juryen sier: Denne serien er i en klasse for seg. Det er den mest komplette av alle de innsendte seriene og vi kommer veldig tett på. Den har nærhet, varme og humor, uten at den romantiserer situasjonen. Bilde nr. 3 i serien er helt fantastisk
Matias Østebø -
Matias Østebø
2. plass (10 poeng) i årets fotograf 2012 konkurransen. Tema "Dokumentar" <br>
Juryen sier: Denne serien viser en god fortellerteknikk. Fotografen har visst hvor han/hun skulle begynne og slutte og bildene viser at fotografen har vært med hovedpersonen i flere situasjoner. Men serien burde vært strammere redigert, for mange bilder trekker ned.
Siv Hilde Meen -
Siv Hilde Meen
3. plass (9 poeng) i årets fotograf 2012 konkurransen. Tema "Dokumentar" <br>
Juryen sier: Denne serien er brutal, rå og direkte. De mange gjentakelsene fungerer godt i dette tilfellet. Inngangsbildet og bilde nr. 5 trekker ned og gjør at serien ikke er konsekvent nok.
Christine Tolpinrud -
Christine Tolpinrud
Linda Næsfeldt og Chris Maluszynski i gang med juryering av Dokumentarrunden
Christine Tolpinrud -
Christine Tolpinrud
Espen Rasmussen deltar via Skype fra en hotellobby i London

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu