Vinneren av 'Fritt' kåret!

Årets første runde av Fotografen 2013 ble vunnet av Matias Østebø!
Fotografen 2013 er et samarbeid mellom Japan Photo, Cyan :galleri og foto.no.

Matias Østebø tok hjem førsteplassen i årets aller første runde av Fotografen 2013. Det var et utradisjonelt landskapsbilde som skaffet topplasseringen og juryen, som besto av Stig Marlon Weston, Britta Kristina Bergersen og Frank Hesjedal, begrunner valget slik:

Dette er et annerledes og mystisk landskap som bærer en forventning i seg. Et åpent bilde som gir rom for tankevirksomhet. Teknisk bra, med en veldig riktig komposisjon og utsnitt. Bildet vokser og vokser jo mer du ser på det.Dette er et annerledes og mystisk landskap som bærer en forventning i seg. Et åpent bilde som gir rom for tankevirksomhet. Teknisk bra, med en veldig riktig komposisjon og utsnitt. Bildet vokser og vokser jo mer du ser på det.

Østebø beskriver førsteplassen som "helt fantastisk" og en "stor overraskelse". Men han vil at bildet skal få beholde sin mystikk og ønsker ikke å dele for mye informasjon om det.

- Det er et bilde som jeg liker veldig godt. Det er mystisk og mange jeg har vist det til har likt det godt uten å skjønne helt hva som foregår i motivet, forteller han og beskriver det å vinne som en "flying start" på årets konkurranse.

Østebø oppnådde en fjerdeplass totalt i 2012 og har planer om å bli med videre også i år.

- Hele konkurransen er veldig lærerik. Det er en lærerik prosess for en amatørfotograf, og det er noe å jobbe mot i hver runde.

Oppfordrer til mer eksperimentering
Juryeringen denne gangen var preget av mange og lange diskusjoner men det ble til slutt enighet om de ti vinnerbildene og femten bilder ble gitt hederlig omtale. De tre jurymedlemmene syntes nivået denne gangen var jevnt over høyt, men bet seg merke i enkelte ting som kunne vært bedre.

- Jeg skulle gjerne sett mer eksperimentelle ting, ting som ikke går inn i noen annen kategori. Jeg skulle gjerne sett noe hvor man slår seg løs, hvor man tør å være litt tøffere og tør å gjøre noe som man ikke ville gjort til vanlig. Fordi dette er åpen klasse og du kan gjøre hva du vil! Og litt til! sier jurymedlem Britta Kristina Bergersen.

Stig Marlon Weston syntes mange av bildene ble veldig forsiktige og subtile.

- Jeg syns det var mye fint som både var personlig og annerledes, men at mye av det var veldig forsiktige bilder. Bilder som ikke var spektakulære eller prøvde å imponere eller vise noe som er overraskende på en tydelig måte.

Frank Hesjedal påpekte en mangel på kommunikasjon.

- Det var mye bra fotografi, men ikke så mye som overrasker, eller som utfordrer oss i juryen. Mange sliter med å kommunisere, og jeg får ikke fatt i hva de vil fortelle, sier han.

Pass på utsnitt og titler
Beskjæring og titulering ble også nevnt som mulige fallgruver. Enkelte bilder falt igjennom grunnet et utsnitt som ikke fungerte, mens noen bilder rykket ned på grunn av en tittel som ikke tilførte bildet noe.

En vanlig tabbe er å bruke tittelen til å forklare for mye, eller til å beskrive noe alle kan se i bildet.

- Beskjæring og titler er noe folk virkelig må tenke nøye gjennom og ta med seg til neste gang de skal fotografere. Ikke bare tenke på det i ettertid, men gjerne være nøye med sitt eget utsnitt når de fotograferer og ikke nødvendigvis tenke konkret på tittel og ord, men på hva de føler, og så ta med seg den følelsen tilbake når man gir tittel, uttaler Weston.

Neste runde
Totalt 396 bilder ble sendt inn til årets første runde av Fotografen 2013. Matias Østebø får et gavekort på bildeprodukter fra Japan Photo til 5000 kroner, mens vinneren av andreplassen, Tommy Jansen Bredesen, får et gavekort på 3000 kroner.

Andre runde av konkurransen er åpen for innsending frem til 15. april. Temaet er miljø, og vi ønsker en serie på 3-8 bilder. Juryen annonseres om kort tid.

Fotografen 2013 er åpen for alle sølv- og gullmedlemmer av foto.no. Bli medlem her


Vi gratulerer så mye til vinnerne!

Trykk på 'vinnerbildene'-tab'en på toppen for å se vinnerbildene.
Nedenfor finner du link til alle vinnerfotografene.

Matias Østebø -
Matias Østebø
1. plass (12 poeng) i konkurransen Fotografen 2013. Tema "Fritt" Juryen sier: Dette er et annerledes og mystisk landskap som bærer en forventning i seg. Et åpent bilde som gir rom for tankevirksomhet. Teknisk bra, med en veldig riktig komposisjon og utsnitt. Bildet vokser og vokser jo mer du ser på det.
Tommy Jansen Bredesen - Mickey Mouse and The Muslims (press pause) - fra Ankara serien
Mickey Mouse and The Muslims (press pause) - fra Ankara serien
Tommy Jansen Bredesen
2. plass (10 poeng) i konkurransen Fotografen 2013. Tema "Fritt". Bildet har mange lag og historier og gir rom for å tenke. Det er mye å se på og man oppdager stadig noe nytt. Bildet er internasjonalt og stedsubestemt - det kunne vært hvor som helst. Damen i høyre hjørne tilfører bildet lite og kunne med fordel vært beskjært bort. Tittelen trekker ned, den er unødvendig lang og informativ og tilfører ikke bildet noe.
Eva Thorbjørnsrud - HOVEN,LOFOTEN
HOVEN,LOFOTEN
Eva Thorbjørnsrud
3. plass (9 poeng) i konkurransen Fotografen 2013. Tema "Fritt". Juryen sier: Bildet er malerisk, og gammeldags og moderne på en gang. Det har mye tekstur og røffhet, samtidig som farger og motiv er klassiske. Lyset er perfekt. Bildet spiller på en lang tradisjon innen malerkunst, men høyspentledningene skaper kontrast og viser at bildet er tatt i dag. Juryen ser for seg dette bildet på lerret i en kitschy gullramme på en blomstrete tapet.
Christine Tolpinrud -
Christine Tolpinrud
Frank Hesjedal, Britta Kristina Bergersen og Stig Marlon Weston samlet for å juryere

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
SveinM M.
Hva har dette med 2015 å gjøre....?????????
22.1.2015
stephen b.
Helt bingo etter min mening...
7.4.2013
Tor P.
Kaffelattejuri. Mangler det meste av forståelse , kvalitet, spesialitet, kreativitet+++i forhold til oppgaven. Det er bedre bilder å finne på de fleste fotoblogger eller facebook. Understrekes at dette gjelder juriens manglende kompetanse. Når feil Iso berømmes, lattebilder berømmes skjemmes jeg av å være medlem i foto .no
23.3.2013
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu