Vinneren av Natur kåret

Det ble Tormod Raen fra Oslo som vant med bildet Nuphar.
Fotografen 2013 er et samarbeid mellom Japan Photo, Cyan :galleri og foto.no.

Tormod Raen har vunnet naturrunden i Fotografen 2013 med bildet 'Nuphar'. Juryen bestod av Baard Næss og Olav Storm. De sier dette om vinnerbildet:

"Vi har sett lignende motiver tidligere, men dette står seg ut og gir assosiasjoner til Brett Weston og amerikansk 1960-talls fotografi. Fotografiet er originalt i forhold til det å spille på grafiske elementer. Tonene i bildet er nydelige, linjer og detaljer er fantastiske og reflekser og speiling gjør bildet veldig spennende å se på. Konverteringen til svart/hvitt er et interessant grep fotografen gjør for å kommunisere klarere. Dette kunne vært et kunstfoto verdig en plakat. Fotografen har ikke brydd seg om at det er noen forstyrrende elementer i forgrunnen. Han har fotografert i kaoset. Det er litt spesielt, men fungerer veldig bra i dette tilfellet. Dette bildet har en kvalitet som gjør at man ikke blir lei av å se på det."

Overrasket vinner

- Dette var utrolig artig og overraskende! Særlig siden jeg normalt ikke tar mye naturbilder, sier Tormod Raen når han får vite at han har gått helt til topps i runden. - Jeg har dessuten aldri fått poeng i foto.nos konkurranse, så dette motiverer ekstra.

Raen beskriver 'Nuphar' som et forsøk på å abstrahere et motiv man har sett tusen ganger til å bli en annen seeropplevelse.

- Måten speilingen gir objektene nye former og uttrykk fascinerer meg. Sort/hvitt forenkler motivet visuelt, samtidig som det gir et sterkere uttrykk. Jeg jobber stort sett i sort/hvitt. Rent teknisk er det jobbet med kurver i etterbehandlingen for å øke kontrasten og metningen.

Selv synes Raen at natur er en vanskelig sjanger innen fotografering.

- Med vår storslåtte natur i Norge er det lett å bli bergtatt av naturopplevelser. Men derifra til å skape et godt fotografi er vanskelig. Jeg jobber mye med form og grafiske uttrykk i bildene mine, som oftest i form av gatefoto og urbane motiver. Min tilnærming til naturfoto er nok derfor å prøve å overføre noe av det jeg har derfra.

Mye ordinært

217 bilder ble sendt inn til denne runden av Fotografen 2013. Juryen var ikke overbegeistret over nivået på naturrunden. Mens hovedgruppen av bilder var ordinære, var det noen få som skilte seg ut i positivforstand. Til de som ikke nådde opp, mener juryen det er viktig å unngå klisjeene.

- Bruk tid og vær tålmodig, er tips fra juryen. - Et landskap kan forandre seg mye med ulik belysning og ulike værforhold. Å finne det rette tidspunktet, er derfor viktig. Et vakkert landskap er for eksempel ikke nok. Det må formidles på en måte som fanger essensen av stemning og sted. Dra heller ikke for mye i spakene på etterbehandlingen. Ofte kan litt mindre være bedre enn for mye.

Trakk seg fra juryen

Ole Buenget deltok i selve juryeringen, men valgte å trekke seg som jurymedlem. Grunnen var at han ikke kunne stå bak avgjørelsen til flertallet i juryen om å utelate et bilde fra juryering hvor de mente at autentisitet ikke kunne bli bekreftet etter at andre versjoner av bildet var fremskaffet av fotograf (originalversjon ble ikke fremskaffet, jour.anm.).

- Jeg trekker meg fra juryen på grunn av uenighet rundt fotografenes kunstneriske frihet, forklarer Ole Buenget.

Premier
Tormod Raen får 12 poeng og et gavekort på bildeprodukter hos Japan Photo verdt 5000 kroner. Tommy Solberg kom på andreplass med bildet 'Hukekrangel' og får 10 poeng og et gavekort på bildeprodukter fra Japan Photo på 3000 kroner.

Neste runde av Fotografen 2013 er allerede åpen for innsending. Temaet er 'Norge'.

Mer informasjon om konkurransen her

Les også:
Link tittel her
Vinneren av 'Miljø' kåret
Vinneren av 'Fritt' kåret!

Trykk på 'vinnerbildene'-tab'en på toppen for å se vinnerbildene.
Nedenfor finner du link til alle vinnerfotografene.
Tormod Raen - Nuphar
Nuphar
Tormod Raen
1. plass (12 poeng) i årets fotograf 2013 konkurransen. Tema "Natur" <br>
Juryen sier: Vi har sett lignende motiver tidligere, men dette står seg ut og gir assosiasjoner til Brett Weston og amerikansk 1960-talls fotografi. Fotografiet er originalt i forhold til det å spille på grafiske elementer. Tonene i bildet er nydelige, linjer og detaljer er fantastiske og reflekser og speiling gjør bildet veldig spennende å se på. Konverteringen til svart/hvitt er et interessant grep fotografen gjør for å kommunisere klarere. Dette kunne vært et kunstfoto verdig en plakat. Fotografen har ikke brydd seg om at det er noen forstyrrende elementer i forgrunnen. Han har fotografert i kaoset. Det er litt spesielt, men fungerer veldig bra i dette tilfellet. Dette bildet har en kvalitet som gjør at man ikke blir lei av å se på det.
Tommy Solberg - Hukekrangel
Hukekrangel
Tommy Solberg
2. plass (10 poeng) i årets fotograf 2013 konkurransen. Tema "Natur" Juryen sier: Fotografen har klart å fange to unge hønsehauker som antagelig akkurat har flydd ut av reiret. Dette er ikke bare en avbildning, men en virkelig situasjon med handling og drama. Det er et motiv som er gjengitt i det riktige øyeblikket slik at situasjonen vises og kommuniseres optimalt. Fotografen har med suksess valgt en lukkertid som viser bevegelse i vingene, mens resten av motivet er skarpt. Bildet blir ikke statisk, men full av bevegelse og dynamikk. Belysningen er myk og behagelig. Detaljene er gode. Dette er et bilde som er behagelig og spennende å se på.
Terje Angeltveit - stille
stille
Terje Angeltveit
3. plass (9 poeng) i årets fotograf 2013 konkurransen. Tema "Natur" Juryen sier: Dette er teknisk veldig bra gjort. Kameraplasseringen stemmer helt på millimeteren, slik at man får et veldig symmetrisk bilde. De fleste bilder tas på sommeren eller vinteren, men her har fotografen fanget en overgang som viser en ny dimensjon i naturen. Skitrekket forsterker forholdet mellom natur og menneskelige inngrep. Kontrastene i bildet er veldig sterke. Det kommuniserer veldig godt.
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
stephen b.
For en gang skyld synes jeg det er et jevnt høyt nivå på alle vinnerbildene. Takk til en jury som har vudert fotagrafisk håndtverk over klosset 'art by accident', som er så på moten om dagen...
6.10.2013
Carsten W.
Jeg gratulerer Tormod fra hjertet,
ellers klarer jeg ikke å følge med.
Bildet hans ble roset som "Vi har sett lignende motiver tidligere, men dette står seg ut og gir assosiasjoner til Brett Weston og amerikansk 1960-talls fotografi. Fotografiet er originalt i forhold til det å spille på grafiske elementer...."
Så motivet er ikke origialt, men vellykket fremstillt. Der er jeg helt enig i.
Men hvorvor ble andre bilder betegnet som ordinær?
Jeg oppdaget flere landskaper blant bildene som jeg ikke oppfatter som ordinær.
Også må sies at grafiske elementer og bruk av s/h gjør bildet til et kunstbildet, ikke bare nesten;)
Men temaet var vel "natur", og naturen er helt sikkert ikke svart/hvit;)

Jeg ønsker meg litt mer forklaring fra juryen. Det ville være spennende.

Og også helt sikkert ikke bare jeg er interessert i å høre om uenigheten i juryen rund "kunstnerisk friheten". Er det mulig eller mot presselovens regler?
20.9.2013
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu