Årets pressebilde er kåret. Ikke uten kontorvers

Pressefotografenes klubb har kåret årets pressebilder i en rekke kategorier. Du kan se dem på Sukkerbiten i Oslo.
Kanskje den mest prestisjetunge kåringen av bilder i Norge er Årets pressebilde. Der vises de vanskelige situasjonene med gode fotografier – slike bilder vi burde hatt flere av i Norske aviser. Noe av det som gjør denne kåringen så viktig er nettopp ved å belyse fotografiets og filmens sterke formidlingsevner, og at et bilde er mer enn en illustrasjon til en tekst. Bildet kan stå på egenhånd og fortelle en historie som er svært vanskelig å gjøre med ord.

Men nettopp i år har det kommet kritikk mot vinnerbildet, blant annet fordi noen mener at bildet nettopp ikke kan stå på egne ben. Det trenger en kontekst for å bli forstått. Fagbladet Journalisten omtaler denne kritikken.


Foto.no har vært sponsor av konkurransen, og har bidratt med premie til årets nykommer, som i år ble Matilde Solsvik og til årets videodokumentar, som ble filmen Brødre av Øyvind Elvsborg m/flere. Vi har invitert Matilde Solsvik til podkasten vår, Fotopodden, så følg med der hvils du ønsker å bli bedre kjent med henne og arbeidet hennes.

Hele utstillingen henger på Sukkerbiten i Bjørvika i Oslo. Håper du går og ser den i litt bedre vær enn jeg gjorde. Det snødde og var dårlig sikt. Til gjengjeld ble årets bilde enda sterkere ved at vanndråper på bildet så ut som tårer.

Se alle vinnerbildene og begrunnelsene her

Javad Parsa - Kvinner, liv, frihet
Kvinner, liv, frihet
Javad Parsa
Årets pressebilde 2022.
 -
Utsnitt fra vinnerbildet - det ble enda mer effektfullt med vanndråper på.
 -
Utstillingen henger på Sukkerbiten.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Pål M. S.
For oss som er glad i portretter, synes jeg bildet av Kaggestad er i en egen klasse. Tett på, fult av følelser og en sårhet som er til og ta og føle på.
Også en herlig serie fra Matilde Solsvik.

http://www.vg.no/nyheter/i/8JX5WQ/dette-er-aarets-bilde-2022
16.3.2023
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu